Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról

Hatályos: 2021. 12. 21
a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról
Általános indokolás
A Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Kormányhivatal szakmai segítségnyújtás keretében a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás fenntartásában intézményi körben működtetett személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások kapcsán jogalkotási kötelezettség teljesítésére hívta fel az Újfehértói Polgármesteri Hivatal figyelmét. A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § -a alapján a fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások (a továbbiakban: személyes gondoskodás) formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot. Ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat rendeletben szabályozza az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formáit, az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját és a kérelem elbírálásának szempontjait, az intézményvezető hatáskörében – külön eljárás nélkül – biztosítható ellátásokat, az ellátás megszűnésének eseteit és módjait, továbbá a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait. Ha önkormányzati társulás gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátást nyújt, akkor a társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti vagy az erre kijelölt települési önkormányzat – a társulási megállapodásban meghatározottak szerint – a nyújtott ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról rendeletet alkot. Tekintettel arra, hogy a fenti körülmények szabályozása a társulás keretében működtetett gyermekjóléti szolgáltatás, és bölcsőde vonatkozásában nem áll rendelkezésre, új jogszabály megalkotása indokolt.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy a szolgáltatással érintett ellátottak világos és megismerhető, kellő jogforrási szinten megállapított szabályok mentén vehetik igénybe az ellátást. Gazdasági, költségvetési hatás nem mutatható ki, a jogalkotás elmaradt rendeletalkotás pótlása miatt szükséges, a finanszírozási szerkezet megváltozását, díj emelést vagy csökkenést nem eredményez. A környezeti és egészségi következmények nem mérhetőek. A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali - intézményi előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztartív terheket a jogszabály nem eredményez. A jogszabály megalkotása a fenntartó székhelyönkormányzatának törvényi kötelezettsége, a jogalkotás elmaradása jogellenes állapot fenntartását eredményezné. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások a fenntartó és az intézmény tekintetében rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A jogalkotásról szóló törvény előírásainak megfelelően a területi és személyi hatályt szabályozza, tekintettel arra, hogy a jogalkotó települési önkormányzatok társulásának székhelyönkormányzata.
A 2. §-hoz
A törvényi előírásoknak megfelelően a társulás keretében biztosított személyes gondoskodás formáit határozza meg.
A 3. §-hoz
A gyermekvédelmi törvény a rendeletalkotás kötelező tárgyköreként határozza meg a szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját, és a döntéshozatal szempontjait. A kérelem írásbelisége nem mellőzhető alaki követelmény, azzal hogy a gyermekjóléti szolgáltatás esetén a szolgáltató jogszabályban meghatározott esetben kérelem hiányában is ellátja feladatait. A kérelmek elintézésének szempontjait magasabb szintű jogforrások kellő részletezettséggel tartalmazzák, ennek további kiegészítése nem szükséges, a kérelmek beérkezésének sorrendiségét azonban döntéshozatal követelményeként indokolt beiktatni.
A 4. §-hoz
Az ellátások biztosítása külön eljárás nélkül, a sorrendiség mellőzésével csak a jogszabályban, vagy a rendelettervezetben meghatározott szűk esetkörben kerülhet sor.
Az 5. §-hoz
A magasabb szintű jogforrásokban a szolgáltatás megszűnésére vonatkozó esetkörök bővítése nem indokolt.
A 6. §-hoz
A térítési díj mértékét a Pindur Palota Bölcsőde bölcsődei ellátása tekintetében Társulási Tanács 5/2020. (III. 18.) számú határozata meg. A díj mértékében módosítás nem történik, azonban határozati formai helyett rendeletben kell rögzíteni az intézményi térítési díjakat. A gyermekjóléti szolgáltatást törvényi szabályozás alapján térítésmentesen kell biztosítani. Tervezet szövege a kerekítés szabályainak figyelembe vételével készült.
A 7. §-hoz
A térítési díj csökkentéséről és elengedéséről szintén rendelkeznie kell a helyi rendeletben. A havi jövedelem megszűnése és vagyonelemek hiánya kellő okot szolgáltathat - a következő felülvizsgálatig - a díj elengedésére, míg a jövedelem felének kiesése a díj ezzel arányos mértékű csökkentésének méltányos indoka. Az ellátás igénybevételére irányuló kérelemről az intézményvezető dönt, ezért a csökkentéssel és az elengedéssel kapcsolatban is ésszerű az intézményvezető hatáskörének biztosítása.
A 8. §-hoz
Hatályba lépésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.