Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 17
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendelet módosításáról
Általános indokolás
Újfehértó Város Önkormányzatának képviselő – testületének a 21/2020 (VII.24.) önkormányzati rendelete szabályozza a helyi közművelődési feladatok körét. A Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Kormányhivatal a rendelet felülvizsgálatára hívta fel az Újfehértói Polgármesteri Hivatal figyelmét /az SZ/153/02390-1/2021 számú szakmai konzultáció keretében/. A szakmai konzultáció során tett észrevételek alapján a helyi rendeletben a közművelődési intézmény nevét pontosítani kell, és meg kell teremteni az összhangot intézmény alapító okiratában feltüntetett, és a rendeletben szerepeltetett feladatok között.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy a lakosok kulturális alapszolgáltatásokat és valamennyi kapcsolódó szolgáltatást világos és megismerhető, kellő jogforrási szinten megállapított szabályok mentén vehetik igénybe. Gazdasági, költségvetési hatás nem mutatható ki, a jogalkotás pontosítás, és a létesítő okirattal történő összhang megteremtése miatt szükséges, a finanszírozási szerkezet megváltozását, díj emelést vagy csökkenést nem eredményez a módosítás. A környezeti és egészségi következmények nem mérhetőek. A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali - intézményi előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztartív terheket a jogszabály nem eredményez. A jogalkotás elmaradása azt eredményezné, hogy nem lenne kellő koherencia a rendeleti szabályozás és az intézményi alapdokumentumok, továbbá a törzskönyvi nyilvántartás adattartalma között. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások a fenntartó és az intézmény tekintetében rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az alapszolgáltatások feltüntetését, és az azok keretében ellátandó részletes feladatok meghatározását tartalmazza.
A 2. §-hoz
Az intézmény nevének pontosítását, és a létesítő okiratban is szerepeltetett további feladatok feltüntetését tartalmazza.
A 3. §-hoz
Hatályba lépésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.