Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használatáról szóló 10/2016. (IX. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 28
a közterület használatáról szóló 10/2016. (IX. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 10/2016. (IX. 01.) önkormányzati rendeletével (továbbiakban: rendelet) szabályozza a helyi közterület használatot. A közterület használati rendeletet évente legalább egyszer felül kell vizsgálni, amennyiben a felülvizsgálat során bárminemű pontosítás, kiegészítés vagy helyesbítés merül fel, abban az esetben szükségessé válik a rendelet módosítása.
A javasolt szabályozás az előterjesztő álláspontja szerint az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van. Jelen jogszabálytervezetre nézve az Európai Unió intézményeivel és tagállamaival való egyeztetési kötelezettség nem áll fenn.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Befizetéssel kapcsolatos rendelkezés. Mindez nem eredményez díjemelést.
A 2. §-hoz
A közterület használati díj fizetése alóli mentesség megállapításának pontosítása miatt.
A 3. §-hoz
A közterület bontással kapcsolatos eljárások ügyintézési sorrendjének meghatározása. Valamint a közterületek felbontására, helyreállítására, burkolására vonatkozó formanyomtatványok számának beemelése a már meglévő mellékletekből.
A 4. §-hoz
A közterület helyreállítása során a rendelet nem tartalmazta a kerékpárút fogalmát, így annak beillesztésére sor került.
Az 5. §-hoz
Hatálybalépéssel, kapcsolatos rendelkezéseket tartalmaz.