Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Köztisztaságról

Hatályos: 2023. 01. 01

Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a Köztisztaságról
Végső előterjesztői indokolás
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCXI. törvény 147. §-a a helyi díjak mértékének rögzítéséről akként rendelkezik, hogy a koronavírus – világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII.18.) Korm. rendelet hatálybalépésének napjától 2022. június 30. napjáig, kizárólag a fent említett törvényben meghatározott kivételével, díjat emelni és új díjtételt beépíteni nem volt lehetséges 2022. július 01. napjától azonban a díjak újragondolása szükségessé vált.
Az azóta eltelt időszak mindenképpen indokolja a díjtételek felülvizsgálatát, figyelemmel az időközben bekövetkezett infláció mértékére és a rentábilis működés anyagi feltételeinek biztosítására.
A felülvizsgálat értelmében, az önkormányzati rendelet 1. számú melléklete megszűnik, ugyanis az elavult, olyan díjtételeket tartalmaz, melyet más önkormányzati rendelet szabályoz. Így a helyébe új díjtétel kerülhet beépítésre, amely az ingatlanok és közterületek tisztántartásához kapcsolódó Önkormányzati közreműködést szabályozza.
Az Önkormányzat segítséget kíván nyújtani az olyan lakosok részére, akiknek életkora vagy egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy az ingatlana vagy az ingatlana előtt található közterületet rendben tartsa, így a gyomtalanítási munkát az Önkormányzat egy igen méltányos térítés ellenében elvégezné.
A rendelet 1. számú melléklete olyan további díjtételt tartalmaz, amely ugyancsak az ingatlanra vagy az ingatlan előtti közterület tisztántartására vonatkozik, és ahol az ingatlan tulajdonosa egyéb ok miatt tart igényt a fent említett munkákra.
A rendelet-tervezet által szabályozott munkák elvégzése kérelemre történik, mely a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.
Az Önkormányzat azon ingatlan tulajdonosokat, akik az ingatlanukat és az ingatlan előtti közterületet gondosan rendbe tartják, elismerésben szeretné részesíteni.
Az elismerés kiosztása minden évben egy alkalommal történik, az elismerő tábla látványtervét pedig a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.
Az előterjesztésben foglaltak Képviselő- testület általi elfogadás esetén, az új díjtételek alkalmazása, 1. számú melléklet a határozat elfogadásától számított 2023. február 01. napjától lép életbe.
Valamint a rendeletet évente egyszer felül kell vizsgálni, amennyiben a felülvizsgálat során bárminemű pontosítás, kiegészítés vagy helyesbítés merül, fel abban az esetben szükségessé válik a rendelet módosítása.
A további felülvizsgálat során, nagyon sok esetben tapasztaltuk, hogy a rendeletben értelmezési és fogalmazási pontatlanságok merültek, amely nehezíti az alkalmazhatóságot annak eltérő értelmezése miatt.
A fentiek értelmében új rendelet alkotása vált szükségessé.