Újfehértó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2019 (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 25 09:30
Újfehértó Város Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2019 (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Újfehértó Város képviselő – testülete 2021.10.21 – i ülésén a 3-155/2021 számú előterjesztés keretében döntött a szervezeti és működési szabályzat módosításáról. A rendeletmódosítás során többek között a titkos szavazások lebonyolításával kapcsolatos rendelkezések felülvizsgálatára, a gyakorlati működés szempontjainak megfelelő korrekciójára került sor. A hatályos szabályok szerint titkos szavazást a képviselő - testület jogszabályban meghatározott esetben, továbbá erre irányuló döntése esetén tart. A titkos szavazást a képviselő - testület által határozattal kijelölt szavazatszámláló bizottság bonyolítja le. A szavazatszámláló bizottság legalább három tagból áll. A szavazatszámláló bizottság tagjaira a képviselő – testület jelenlévő tagjai közül a polgármester tesz javaslatot. Ha a szavazatszámláló bizottság tagjainak létszáma a szavazás során három alá csökken, a szavazás folytatása érdekében a polgármester a képviselő - testület jelenlévő tagjai közül ismételten javaslatot tesz szavazatszámláló bizottsági tag kijelölésére. A szavazatszámláló bizottság tagjainak kijelöléséről a képviselő – testület dönt. Az szmsz - ben foglalt hatásköri szabály, mely szerint az Ügyrendi Bizottság " Lebonyolítja a Képviselő-testület működésével, feladatai ellátásával összefüggő titkos szavazást " nincs összhangban a fenti rendelkezésekkel, ezért jogtechnikai pontosítás keretében indokolt a hivatkozott rendelkezés hatályon kívül helyezése.
A szabályozás várható következményei, és az előzetes hatásvizsgálat eredménye az alábbiak szerint összegezhető.
A tervezett jogszabály társadalmi hatása, hogy koherens hatásköri szabályok mentén működhet a testület a titkos szavazás lebonyolítása során. Gazdasági, költségvetési hatás nem mutatható ki. A környezeti és egészségi következmények nem mérhetőek. A jogalkotási folyamattal szükségképpen együtt járó hivatali előkészítő munkafolyamatokat meghaladó további adminisztartív terheket a jogszabály nem eredményez. A jogszabály módosításának elmaradása ellentmondásos működési szabályok fenntartását eredményezheti. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek, erőforrások rendelkezésre állnak.
Az előterjesztő álláspontja szerint a javasolt szabályozás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban van, és azt Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem kell egyeztetni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és az 1. melléklethez
Az szmsz 1. mellékletében az Ügyrendi Bizottság feladatai között a 3. 7) pont hatályon kívül helyezése megszünteti az ellentmondást a hatásköri szabályok között.
A 2. §-hoz
Hatályba lépésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.