Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a zajvédelem helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 07. 01
a zajvédelem helyi szabályairól
Általános indokolás
Az önkormányzatok egyik fontos feladata a környezet védelme, melynek része a zajvédelem. A zajvédelem szabályait részben helyi önkormányzati rendeletek, részben magasabb szintű jogszabályok tartalmazzák. A helyi önkormányzati rendeletben azok a helyi szabályok állapíthatók meg, amelyeket magasabb szintű jogszabályok nem szabályoznak, illetve amelyeket az önkormányzatok a magasabb szintű jogszabályokban rögzített felhatalmazás alapján megalkothatnak. A Javaslat ennek alapján állapítja meg a zajvédelem helyi szabályait.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát szabályozza úgy, hogy tételesen meghatározza azokat a rendezvényeket illetve tevékenységeket, amelyekre nem terjed ki a rendelet hatálya.
A 2. §-hoz
Értelmező rendelkezéseket tartalmaz.
A 3. §-hoz
Szabályozza azokat az idősávokat, amikor közterületi alkalmi rendezvényen hangosító berendezést lehet üzemeltetni.
A 4. §-hoz
Főszabályként rögzíti, hogy a közterületi alkalmi rendezvényen hangosító berendezést csak engedéllyel lehet üzemeltetni. Meghatározza azokat az esetköröket, amikor nem kell engedély a hangosító berendezés üzemeltetéséhez.
Az 5. §-hoz
Szabályozza az engedélykérelem formáját, a benyújtás határidejét, továbbá azt, hogy az engedélyt az üzemeltető köteles magánál tartani a rendezvény ideje alatt annak érdekében, hogy a jogosultságot egy esetleges ellenőrzés során igazolni tudja.
A 6. §-hoz
Szabályozza, hogy a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő, zajhatással járó tevékenységek mely idősávban folytathatók. Kár-, baleset- vagy életveszély elhárítása érdekében végzett tevékenységeknél a tilalmat feloldja.
A 7. §-hoz
Eljárási és hatáskört biztosító rendelkezéseket tartalmaz.
A 8. §-hoz
A szabályok betartásának ellenőrzését biztosító rendelkezéseket tartalmaz.
A 9. §-hoz
A szabályok megszegésének esetén alkalmazható jogkövetkezményeket tartalmazza. Meghatározza, hogy mely jogszabályt kell alkalmazni a jogkövetkezmények alkalmazása során. Rögzíti a szabályszegések során alkalmazható bírságösszegek felső határát, differenciálva a természetes személyek és a jogi személyek között.
A 10. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 11. §-hoz
A jelenleg hatályos rendelet hatályvesztését tartalmazza.
Az 1. melléklethez
Az alkalmi rendezvényen üzemeltetni kívánt hangosító berendezés üzemeltetése iránti engedélykérelem formanyomtatványát tartalmazza.