Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 01

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
a járművek közlekedésének önkormányzati tulajdonú utakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről
Általános indokolás
A Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok a feladatkörükben eljárva a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére önkormányzati rendeletet alkossanak. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § 2. pontja az önkormányzatok feladatává teszi a helyi közutak és tartozékainak kialakítását és fenntartását. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjának 1. pontja az önkormányzatok feladatává teszi többek között a közúti közlekedés szabályozását és ellenőrzését. Mindezek alapján a Javaslat célja az, hogy szabályozza a járműveknek az önkormányzati fenntartású útjain érvényes súlykorlátozását, valamint meghatározza azokat a szabályokat, amelyek mentén e korlátozás alól mentesítés adható.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A Javaslat meghatározza a rendelet tárgyi, személyi és területi hatályát, valamint azokat a járműveket, amelyeket kivesz a rendelet hatálya alól.
A 3. §-hoz
A Javaslat meghatározza a súlykorlátozás jelölését.
A 4. §-hoz
A Javaslat főszabályként előírja, hogy a súlykorlátozás milyen össztömegű járművekre vonatkozik, további meghatározza a főszabály alóli kivételeket.
Az 5–8. §-hoz
A javaslat rögzíti, hogy a tilalommal érintett utakra csak behajtási engedéllyel lehet behajtani. A továbbiakban a Javaslat meghatározza, hogy ki nyújthatja be a kérelmet, hova nyújthatja be a kérelmet, hogyan nyújthatja be a kérelmet, milyen időn belül nyújthatja be a kérelmet, a kérelemnek mit kell tartalmaznia, és mit kell a kérelemhez csatolni. A kérelem benyújtásának megkönnyítése és egységesítése érdekében nyomtatványminta használatát rendeli el.
A 9–11. §-hoz
A javaslat részletezi, hogy melyek a behajtási engedély kiadásának feltételei. Előírja, hogy ha több járműre vonatkozik a behajtási engedély iránti kérelem, akkor valamennyi érintett járműre vonatkozóan meg kell felelni a feltételeknek.
A 12. §-hoz
A behajtási engedélyekkel kapcsolatos hatáskört rendezi akként, hogy azt a jegyzőre ruházza át. Meghatározza az engedély kiadásában történő döntéshozatal határidejét.
A 13. §-hoz
A több járműre kért engedélyekkel kapcsolatos eltérő szabályokat rögzíti.
A 14. §-hoz
Meghatározza, hogy mit kell tartalmaznia a behajtási engedélynek.
A 15. §-hoz
Rögzíti, hogy akinek az önkormányzattal szemben tartozása van, annak nem adható ki behajtási engedély.
A 16. §-hoz és a 17. §-hoz
A behajtási engedély megtagadásának eseteit rögzíti.
A 18–20. §-hoz
A behajtási engedély érvényességi idejét szabályozza
A 21. §-hoz és a 22. §-hoz
A behajtási engedély használatának szabályait rögzíti.
A 23. §-hoz
Szabályozza az eljárást arra az esetre, ha a behajtási engedély megrongálódna vagy elveszne, megsemmisülne.
A 24. §-hoz
Rögzíti, hogy ha a behajtási engedéllyel rendelkező járműhasználó kártérítési felelősséggel tartozik, ha az engedélyben szereplő járművel az érintett útszakaszban kárt okoz. Szabályozza a helyreállítás határidejét, az elvégzett helyreállítási munka ellenőrzését. Lehetővé teszi, hogy a helyreállítás helyett a károkozó az okozott kárt pénzbefizetéssel térítse meg.
A 25. §-hoz
A behajtási engedélyt érintő változások bejelentésére 3 napos határidőt állapít meg.
A 26. §-hoz
A jegyzőhöz telepíti az ellenőrzéssel kapcsolatos hatásköröket. Meghatározza, hogy mit tehet a jegyző, ha az ellenőrzés során szabálytalanságot észlel.
A 27. §-hoz
A behajtási engedélyben foglaltak megszegését az engedély visszavonásával szankcionálja.
A 28. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
Az 1. melléklethez
A behajtási engedély iránti kérelem mintáját tartalmazza.