Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról

Hatályos: 2022. 12. 01

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja szerint az önkormányzatok kötelező feladata a településüzemeltetés, és ennek keretében többek között a közterületek fenntartása, üzemeltetése. Miután törvény által nem szabályozott kérdéskörről van szó, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti ún. eredeti jogalkotói hatáskörben kerül sor a rendelet megalkotására, melynek alapvető indoka az, hogy a kérdéskört szabályozó jelenleg helyi önkormányzati rendelet 2004-ben került megalkotásra, ezért annak teljeskörű újragondolása indokolt. A rendelet célja, hogy a kérdéskör újraszabályozásával a mai jogszabályi környezettel összhangban szabályozza a közterületek használatának rendjét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Az általános rendelkezések között szabályozásra kerül a rendelet hatálya, ennek keretében az is, hogy mire nem terjed ki a rendelet hatálya. Ezen kívül itt kerülnek meghatározásra azok az értelmező rendelkezések, amelyek segítséget nyújtanak egyes fogalmak helyes értelmezésében.
A 3–5. §-hoz
A közterület-használat általános szabályait tartalmazza. Főszabályként kimondja, hogy a közterületeket csak rendeltetésüknek megfelelően, díjmentesen lehet használni. Az ettől való eltérést engedélyezni kell, továbbá ebben az esetben a közterület használatáért díjat kell fizetni. A hatáskört a rendelet a polgármesterhez telepíti. Kimondja a rendelet azt is, hogy az engedéllyel használt közterületet tisztán kell tartani, és az engedély lejárta után azt eredeti állapotában kell visszaadni.
A 6. §-hoz
A rendelet tételesen meghatározza, hogy mely esetekben nem kell a közterület használatához engedély, és főszabályként azt rögzíti, hogy minden más esetben a közterület-használat engedélyhez kötött. Ez utóbbi esetköröket példálózó jelleggel sorolja fel a Javaslat. meghatározza azt is, hogy milyen célokra, illetve milyen esetekben nem adható közterület-használati engedély.
A 7–9. §-hoz
A közterület-használati engedélyezési eljárás szabályait tartalmazza. Az eljárás során a közigazgatási hatósági eljárásról szóló külön törvény rendelkezéseinek alkalmazását írja elő. Rögzíti, hogy az eljárás csak kérelemre indulhat, és meghatározza a kérelem tartalmát is formanyomtatvány kötelező használatával. Részletezi, hogy mit kell a kérelemnek tartalmaznia, és mit kell csatolni a kérelemhez.
A 10. §-hoz
Részletesen meghatározza a közterület-használati engedély tartalmát, továbbá rögzíti, hogy az engedélyt a jogosultnak magánál kell tartania annak érdekében, hogy esetleges ellenőrzés során igazolni tudja a közterület-használatra való jogosultságot.
A 11. §-hoz
A közterület-használati engedély lehetséges időtartamát szabályozza.
A 12. §-hoz
A közterület-használat megszűnésének eseteit határozza meg tételesen.
A 13. §-hoz
Meghatározza, hogy mely esetekben kell a közterület-használati engedélyt visszavonni.
A 14. §-hoz és a 15. §-hoz
A díjszabály szabályait tartalmazza. A fizetendő díjakat a rendelet mellékletében rögzíti. A területszámítás szabályainak meghatározásával segít a díj pontos kiszámításában. Szabályozza a díjfizetés módját. Meghatározza a díjmentesség eseteit.
A 16. §-hoz és a 17. §-hoz
A közterület-használatának ellenőrzését az engedélyező hatáskörébe utalja a Hivatal közreműködésével. Általános szabállyal meghatározza, hogy az ellenőrzés mire terjedhet ki.
A 18. §-hoz és a 19. §-hoz
A közterület engedély nélküli használata esetére alkalmazandó szankciókat határozza meg. Ennek keretében az engedélyező az engedély nélküli közterület-használat azonnali megszüntetésére hívja fel a jogsértő figyelmét, ha pedig ez eredménytelen, akkor a rendeletben meghatározott szervek állítják helyre az eredeti állapotot a jogsértő költségén, az esetlegesen már befizetett közterület-használati díj felhasználásával.
A 20. §-hoz
A gépjárművek közterületen történő tárolását a rendelet parkolók igénybevételével teszi lehetővé, melyek díjmentesen használhatók. Ettől eltérő közterületen megtiltja a gépjárművek tárolását. rendezvények idején lehetővé teszi ideiglenes parkoló zónák kialakítását.
A 21. §-hoz
Speciális szabályokat állapít meg a közúti közlekedéshez használt, valamint a 3.5 tonna össztömeget meghaladó járművek tárolására. E járművek tárolását szigorú korlátok közé szorítja, és ezalól csak az árufuvarozást teszi kivétellé. Megtiltja a járművek közterületen történő javítását a hibaelhárítás kivételével, továbbá a járművek festését, olajcseréjét és mosását.
A 22. §-hoz
Az üzemképtelen járművek közterületen történő tárolását főszabályként megtiltja, és az ez alóli kivételt szigorú feltételhez köti, és csak rövid, 30 napos időtartamra teszi lehetővé engedély alapján.
A 23. §-hoz
A gépjárművek közterületen történő tárolására vonatkozó szabályok megszegőivel szembeni szankciókat tartalmazza. E szankció a gépjármű elszállíttatása, illetve kerékbilincs alkalmazása lehet.
A 24. §-hoz és a 25. §-hoz
Szigorúan szabályozza az építési anyagok elhelyezését. Főszabályként minden építőanyag közterületi elhelyezését tiltja, ha pedig engedélyezi, akkor szabályozza a tárolás módját.
A 26–28. §-hoz
A játszóterek használatára vonatkozó speciális szabályokat tartalmazza. Rögzíti, hogy 6 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel használhatja a játszóteret. Megtiltja a játszótereken a dohányzást, az alkohol fogyasztását, állatok bevitelét, kerékpár illetve más jármű használatát, kivéve ha a játszótéren van kifejezetten kerékpározásra kijelölt hely,
A 30. §-hoz és a 29. §-hoz
Hatályba léptető és hatályvesztő rendelkezéseket tartalmaz.
Az 1. melléklethez
A közterület-használatára vonatkozó kérelem mintáját tartalmazza.
A 2. melléklethez
A közterület-használati díjak fajtáit és ezek mértékét tartalmazza.