Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról

Hatályos: 2023. 01. 01

Nagyecsed Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja szerint az önkormányzat kötelező feladata a közvilágítás biztosítása. A veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról szóló 449/2022. (XI.9.) Korm. rendelet felhatalmazza az önkormányzatok képviselő-testületeit arra, hogy rendeletben szabályozzák a település közvilágításának időtartamával illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket. E felhatalmazás alapján kerül sor a rendelet megalkotására, melynek általános célja a kezelhetetlenné váló energiaköltségekkel való takarékoskodás.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Javaslat főszabályként meghatározza a közvilágítás mértékét, mégpedig akként, hogy a közvilágítási lámpatestek fele működtethető. Utal azonban arra is, hogy e főszabály alól vannak kivételek, továbbá vannak olyan speciális szabályok, amelyeket a közvilágítás mértékénél figyelembe kell venni.
A 2. §-hoz
Itt kerülnek meghatározásra az 1. §-nál hivatkozott speciális szabályok és a kivételes szabályok. Mindkét esetkör azt a célt szolgálja, hogy a közvilágítás oly módon működjön, ami biztosítja a közbiztonsági, vagyon-, és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontok érvényesülését. Ennek megfelelően a főszabályt, hogy csak minden második lámpatest üzemeljen, úgy kell biztosítani, hogy a rendeletben meghatározott területek megvilágítása ebben az esetben is biztosított legyen, másrészt az ebben a szakaszban meghatározott utcákban a főszabálytól eltérően valamennyi lámpatestet üzemeltetni kell. Ez utóbbi indoka az, hogy ezekben az utcákban találhatók a különböző intézmények és egyéb szolgáltatók illetve szolgáltatások jelentős része (pl. iskola, óvoda, közművelődési intézmények, hivatal, templomok, rendőrség, posta, bank, bankautomata, gépállomás, buszmegállók, játszóterek, bezinkutak, élelmiszer kiskereskedelmi egységek).
A 3. §-hoz
A közvilágítás időtartamát szabályozza.
A 4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz, mégpedig annak figyelembevételével, hogy a közvilágításnak a jelenlegihez képest korlátozott mértékű kialakítása kivitelezési munkát igényel. Egyidejűleg meghatározza a hatályvesztés idejét is.