Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 29.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 01

Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 29.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.02.01.

Vaja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdésének a)pontjában, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. §. (1) bekezdésében, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal egyetértésben az alábbiakat rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy Vaja város lakossága közművelődési érdekeinek, kulturális és művészeti igényeinek figyelembevételével, a hagyományok és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza Vaja Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok feladatellátásának formáit, módját és mértékét.

(2) Az Önkormányzat elősegíti a közösséghez tartozás, az önkifejezés közösségi szinten történő megélését, a kreativitás kibontakoztatását, valamint biztosítja a közművelődési szolgáltatások igénybevételének lehetőségét.

2. § (1) (1) A rendelet hatálya kiterjed:

a) az Önkormányzat által alapított, közművelődési feladatokat ellátó intézményre,

b) a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre.

(2) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult.tv.) 76. §. (3) bekezdésében foglalt közművelődési alapszolgáltatások közül az alábbiakat biztosítja:

1. a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

2. b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

3. c) a közösségi és társadalmi részvételfejlesztése,

4. d) a tehetséggondozás és fejlesztés feltételeinek biztosítása.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátásának érdekében:

1. a közművelődési feladatok ellátására intézményt hozott létre, és működtet,

2. városi rendezvények, fesztiválok, nemzeti ünnepekhez és városi hagyományokhoz kapcsolódó rendezvények megvalósításban közreműködik,

3. A közművelődési feladatellátás formája, módja

3. § (1) . (1) Az Önkormányzat a 3. §. (1) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatásokat a Vajai Művelődési Ház és Könyvtár intézménye útján biztosítja.

(2) A közművelődési feladatellátás a jogszabályokban meghatározott személyi és szakképzettségi feltételek biztosítása mellett történhet.

4. § (1) A Vajai Művelődési Ház és Könyvtár ellenőrzése a Képviselő-testület hatásköre, ennek keretében elfogadja a gazdasági társaság munkatervét, valamint pénzügyi beszámolóját.

(2) A Vajai Művelődési Ház és Könyvtár, mint feladatellátó minden év március 1-jéig szolgáltatási tervet készít, amely a munkaterve részét képezi.

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik a területén működő:

1. közművelődési célú, kulturális feladatot ellátó civil szervezetekkel, alapítványokkal,

2. egyházakkal,

3. nemzetiségi önkormányzattal,

4. nevelési-oktatási intézményekkel,

5. a nem önkormányzati fenntartású közművelődési intézményekkel,

6. egészségügyi és sport szervezetekkel,

7. turizmus és idegenforgalmi szervezetekkel.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket a központi költségvetésből, normatív állami hozzájárulásból, a központosított előirányzatokból származó összegekből, pályázati úton elnyert támogatásokból, érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételekből és a helyi költségvetési forrásból biztosítja.

(3) Az Önkormányzat – lehetőségeihez mérten – a feladatellátáshoz szükséges pénzügyi támogatást biztosíthat a közművelődési intézmények pályázatainak saját erő fedezetére, valamint az e rendeletben rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására támogatásban részesítheti a közművelődési tevékenységet folytatókat, illetve a közművelődési megállapodás alapján alapszolgáltatást nyújtó természetes és jogi személyeket.

(4) Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2015.(II.09.) önkormányzati rendelete.

6. § (1) Hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 3/2015.(II.09.) önkormányzati rendelete.

(2) Jelen rendeletet a Vajai Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a 3/2022. (I.26.) önkormányzati határozatával jóváhagyta.

7. § Ez a rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.