Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

A lakások bérletére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2023. 07. 01

Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

A lakások bérletére vonatkozó szabályokról

2023.07.01.

Vaja Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörben, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3.§.(1)-(2) bekezdése, 4.§. (3) bekezdése, 5.§. (3) bekezdése, 12.§. (5) bekezdése, 19.§. (1)-(2) bekezdése, 20.§. (3) bekezdése 21.§. (6) bekezdése, 23.§. (3) bekezdése, 27.§. (2) bekezdése, 31.§ (2) bekezdése, 33.§. (3) bekezdése, 34.§. (1), (3) és (6) bekezdése, 35.§. (2) bekezdés hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el

A rendelet hatálya

1. § A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Vaja Város közigazgatási területén lévő minden olyan lakásra (továbbiakban: lakás), amely Vaja Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában van.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Vaja Város tulajdonában álló lakásokra, helyiségekre, valamint a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre.

(2) E rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Polgári Törvénykönyvről ( Ptk.) szóló 2013. V. törvény 8:1 §-ában, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben ) foglalt értelmező rendelkezések a meghatározók.

3. § (1) Bérlő: az, akivel bérbeadó lakásbérleti szerződést kötött.

(2) Bérbeadó: Vaja Város Önkormányzata.

A lakások üzemeltetése és bérbeadása

4. § (1) . A tulajdonosi feladatokat a lakásbérleti szerződés részletezi.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó lakások bérbeadásával kapcsolatos bérbeadói döntéseket a képviselő-testület hozza meg.

(3) A lakások igénylésével kapcsolatos pályázati eljárások, kérelmek és a lakásbérleti szerződések megkötésével kapcsolatos előkészítő, adminisztratív feladatokat a Vajai Közös Polgármesteri Hivatal ( a továbbiakban hivatal ) látja el.

(4) Az e rendeletben meghatározott lakások bérleti jogának megszerzésére irányuló pályázatot a képviselő-testület hirdeti meg úgy, hogy a megüresedő lakások bérbeadása lehetőleg folyamatos legyen.

(5) Lakás nem lakás céljára nem adható bérbe.

(6) A lakásokra az önkormányzat jogosult lakásbiztosítás megkötésére.

5. § (1) A bérleti jog elnyerésére irányuló pályázati felhívást helyben írásos hirdetmény útján kell közzétenni.

(2) A pályázati hirdetménynek tartalmazni kell:

a) a pályázati jogosultság feltételeit,

b) a bérbeadásra meghirdetett meglévő üres lakások számát.

c) a bérleti jogviszony határozott időtartamát,

d) a lakbér összegét,

e) a pályázati kérelem benyújtásának helyét, módját és határidejét és

f) a pályázatok elbírálásának valamint az eredmény ismertetésének várható határidejét.

g) A pályázati adatlap tartalmazza:

h) a pályázó alapvető személyazonosító adatait, állampolgárságát, lakó-, illetve tartózkodási helyét,

ha) a pályázó fennálló lakhatásának jogcímét a pályázat benyújtásának időpontjában,

hb) - a pályázóval együtt lakó és együtt költöző közeli hozzátartozó személyek alapvető személyazonosító adatait, hozzátartozói minőségét és

hc) - a pályázó és a pályázóval jogszerűen együttköltözők jövedelemére vonatkozó igazolását, valamint a szociális és vagyoni helyzetére vonatkozó adatokat.

(3) Egy pályázó egyidejűleg egy lakásra nyújthat be pályázatot.

(4) A lakás csak annak a kérelmezőnek, pályázónak adható bérbe, aki a rendeletben meghatározott pályázati feltételeknek megfelel.

(5) A pályázatot az arra rendszeresített formanyomtatványokon kell benyújtani. ( 2. melléklet)

6. § (1) A pályázat elbírálásáról a képviselő-testület a rendelet 1. mellékletében szereplő szempontrendszer alapján dönt. A döntés során figyelembe veszi a 3. mellékletben feltüntetett döntés-előkészítői véleményeket.

(2) A pályázat eredményéről a pályázókat a hivatal a döntéstől számított 8 napon belül értesíti.

(3) A pályázat nyertese a döntés közlésétől számított 20 napon belül köteles a hivatalban megjelenni és a lakásbérleti szerződést megkötni. Amennyiben ezen határidőn belül a pályázó részéről nem kerül sor a bérleti szerződés aláírására, elveszíti a bérleti jogot.

(4) A lakásbérleti szerződést az önkormányzat nevében a polgármester köti meg és írja alá.

(5) A pályázati eredmény közlését követően az önkormányzat és a bérlő lakásbeérleti szerződést kötnek, amely alapján jogosult és legkésőbb 30 napon belül köteles beköltözni a lakásba, ennek elmulasztása esetén elveszíti a bérleti jogot és a közléstől számított 2 évig lakásra újabb pályázatot nem nyújthat be.

(6) A bérlő nem veszíti el a bérleti és az újabb pályázat benyújtásának a jogát, ha a (3) és (5) bekezdésben meghatározott cselekmény elmulasztásától számított 30 napon belül a mulasztás okát, hitelt érdemlően igazolja és az akadály megszűnésétől számított 30 napon belül a lakásba beköltözik illetve a lakásbérleti szerződést megköti.

(7) A (3) és (5) bekezdésben foglalt bérleti jog elvesztése esetén a képviselő-testület ismételten dönt a benyújtott pályázatok alapján a bérlő kiválasztásáról.

7. § (1) A lakások bérleti jogának elnyerésére az pályázhat

(2) - a) aki és a vele együtt jogszerűen költöző hozzátartozója együttesen a pályázat benyújtásának időpontjában Magyarország területén nem rendelkezik beköltözhető lakóingatlan kizárólagos tulajdonjogával vagy haszonélvezetével vagy önálló lakásnak minősülő tulajdoni hányaddal,

a) - b) aki és a vele együtt jogszerűen költöző hozzátartozója a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül önkormányzati bérlakás bérleti jogáról nem mondott le, vagy bérleti jogviszonya nem a bérlőnek felróható okból szűnt meg,

b) - c) akit és akinek a vele együtt jogszerűen költöző hozzátartozóját a pályázat benyújtását megelőző tíz éven belül önkormányzati bérlakásból végrehajtás útján a kötelezettségszegése miatt nem költöztették ki.

(3) Nem pályázhat lakás bérleti jogára, aki előzetes letartóztatásban van, elzárás büntetését tölti, illetve szabadságvesztés büntetését tölti.

A bérlő jogai és kötelezettségei

8. § (1) A bérlő a lakásbérleti szerződésben szereplő időpontban jogosult a lakást a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban átvenni és azt használni.

(2) A hivatal a lakásnak a bérlő részére történő átadásakor lakásátadás-átvételi jegyzőkönyvet és leltárt készít, amelyben köteles feltüntetni a lakásban előforduló esetleges hibákat, hiányosságokat, és az átadott berendezési tárgyakat. A bérlő a lakás átvételét észrevételeinek írásbeli rögzítésével a lakásátadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásával ismeri el.

(3) A bérlő köteles a lakásban életvitelszerűen tartózkodni, a 2 hónapot meghaladó távollétet és annak időtartamát írásban köteles bejelenteni a polgármesternek. Ezen rendelkezés a lakásbérleti szerződés kötelező tartalmi eleme. A bérlő bejelentett - elsősorban egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatt történő - távolléte alatt erre hivatkozással a lakásbérleti szerződést a bérbeadó részéről felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a lakásbérleti szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót annak felhívására írásban tájékoztatja.

(4) A bérlő köteles a lakbért és a külön szolgáltatások díját a lakásbérleti szerződésben meghatározott összegben és időpontban az önkormányzatnak, a közüzemi szolgáltatások díját a szolgáltatónak megfizetni. A bérlő köteles a lakás lakbérét és költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak át nem adja.

(5) A bérleti jogviszony időtartamát az önkormányzat és a bérlő közös megegyezéssel 1 évvel meghosszabbíthatják. A bérlő a határozott idő lejártát megelőző 90 napon belül kérelmezhetik a bérleti szerződés meghosszabbítását. A kérelemhez csatolni kell a jövedelmi vagyoni helyzet igazolására szolgáló dokumentumokat, és igazolni kell, hogy nincs lakbér és közüzemi díj tartozásuk. A bérleti szerződés meghosszabbítása csak abban az esetben tagadható meg, ha a bérlő körülményeinél fogva e rendelet szerint lakásbérleti pályázat benyújtására nem lenne jogosult.

(6) Ha a bérlő lakást vásárol, illetve új lakást épít, az adásvételi szerződés megkötésétől, vagy a használatbavételi engedély kiadásától számított

a) 30 napon belül köteles ennek tényét bejelenteni a bérbeadó felé és

b) 90 napon belül köteles kiköltözni a lakásból.

A bérbeadó jogai és kötelezettségei

9. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni

a) az épület karbantartásáról, felújításáról

b) az épület központi berendezésének állandó üzemképes állapotáról és a keletkezett hibák megszüntetéséről,

c) az épület lakásbiztosításának megkötéséről.

(2) Bérbeadó nem járul hozzá a lakás átalakításához.

10. § (1) A bérbeadó a lakás visszaadásakor lakásátadás-átvételi jegyzőkönyvet készít, amelyben rögzíti az esetleges hibákat, hiányosságokat. A bérlőnek a jegyzőkönyvben nyilatkoznia kell az őt terhelő hibák, hiányosságok megszüntetésének a módjáról és határidejéről.

(2) Amennyiben a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetéséről, vagy az ellenérték megtérítéséről nem nyilatkozik, illetve a bérbeadó a bérlő nyilatkozatát nem fogadja el, az bérbeadó a kötelezettség érvényesítése érdekében eljár.

(3) Amennyiben a bérlő a saját költségén létesített lakásberendezéseket, felszereléseket a lakás visszaadásakor leszereli, a bérbeadónak köteleznie kell a bérlőt az eredeti állapot visszaállítására vagy a visszaállítás költségeinek megtérítésére.

11. § (1) Bérbeadó képviselője a lakás rendeltetésszerű használatát, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül, előzetes írásbeli értesítés alapján, a lakásban bármely napon 8-20 óra közötti időben havonta legalább egy alkalommal köteles ellenőrizni. A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani, az ellenőrzést és fotódokumentációt tűrni köteles.

(2) Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére a hivatal a bérlőt 15 napon belül írásban, határidő kitűzésével köteles felhívni és a végrehajtást ellenőrizni.

(3) A képviselő-testület, a polgármester vagy a jegyző tudomására jutott olyan körülmények esetén, amelyek fennállása a lakás állagmegóvását veszélyezteti, vagy a bérlők magatartása indokolja, előzetes bejelentés nélkül soron kívüli ellenőrzést tart.

(4) Amennyiben a bérbeadó képviselője az ellenőrzés során vagy más módon tudomást szerez arról, hogy a bérlő a lakást előzetes bérbeadói hozzájárulás nélkül más célra használja, bérleti jogát másnak átengedte, a lakást elcserélte vagy albérletbe adta, illetve a lakást nem lakja, köteles erről a körülményről a képviselő-testületet tájékoztatni. A bérlővel szemben alkalmazandó eljárásról a képviselő-testület dönt.

(5) A jegyző a pályázatok elbírálása előtt szükség szerint a lakásbérleti szerződések meghosszabbítására irányuló kérelmek elbírálását megelőzően minden esetben átfogó környezettanulmányt készít a kérelmezők jövedelmi, vagyoni viszonyaira, családi és lakáskörülményeire, valamint a rendeltetésszerű lakáshasználatra vonatkozóan.

A befogadás szabályai

12. § (1) bérlő a lakásba más személyt az Ltv. rendelkezéseiben foglaltakon kívül a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.

(2) A befogadáshoz való hozzájárulást a beköltözés előtt a bérlő és a befogadandó együttes írásbeli kérelemmel kezdeményezheti a képviselő-testülettől

(3) A kérelemben meg kell jelölni a befogadás okát, a befogadandó és a befogadó esetleges rokoni kapcsolatát, a befogadandó eddigi lakásának címét, az ott lakás jogcímét, a lakás komfortfokozatát, méretét, szobaszámát és az ott lakók számát.

(4) A képviselő-testület a hozzájárulást megtagadhatja, ha a befogadó a befogadást indokolni nem tudja, a befogadás indoka nem valós, vagy a lakás nagysága miatt a zavartalan együttélés nem biztosított.

(5) Nem adható hozzájárulás, ha a befogadni kívánt személy beköltözhető lakástulajdonnal vagy önkormányzati bérlakás bérleti jogával rendelkezik.

A bérleti jog folytatása és az elhelyezési kötelezettség szabályai

13. § (1) A bérlő és a vele együtt lakók a lakásbérleti szerződésének megszűnését követően köteles a lakást elhagyni, másik lakásra sem a bérlő, sem a vele együtt lakók nem tarthatnak igényt.

(2) A bérlő halála esetén a lakásbérleti jogviszony folytatására az Ltv. rendelkezéseiben meghatározott személyeken túl más személy nem jogosult.

Hozzájárulás albérleti szerződéshez

14. § A bérbeadó a teljes vagy részleges albérletbe adásához nem járul hozzá.

A lakbér mértéke

15. § (1) Az önkormányzati lakások lakbérének mértékét

a) szociális helyzet alapján,

b) szolgálati jogviszony alapján, vagy

c) piaci alapon történő bérbeadás figyelembevételével e rendelet állapítja meg.

(2) A szolgálati jogviszony és szociális helyzet alapján bérbe adott lakás lakbérének mértéke összkomfortos lakás esetében 300 Ft/m2, komfortos lakás esetében 250 Ft/m2, félkomfortos lakás esetében 200 Ft/m2

(3) A piaci alapon bérbe adott lakás lakbérének mértéke: összkomfortos lakás esetében 550 Ft/m2, komfortos lakás esetében 420 Ft/m2, félkomfortos lakás esetében 310 Ft/m2

A lakásbérleti jogviszony megszűnése és megszüntetése

16. § (1) A képviselő-testület a szociális bérlakásokat 2 évre adja bérbe.

(2) A bérbeadó a lakásbérleti szerződést felmondhatja, ha

a) a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg;

b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti;

c) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak;

d) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást rongálják, a lakást vagy a hozzá tartozó kertet rendeltetésükkel ellentétesen használják,

(3) Az havi lakbértartozás esetén a szerződés bérbeadó részéről történő felmondása előtt, a képviselő-testület a lakásbérleti-díjtartozás közlésével tájékoztatja a bérlőt a tartozás részletekben történő megfizetésének lehetőségéről.

(4) Amennyiben a bérlő a képviselő-testület tájékoztatásának kézhezvételétől számított 30 napon belül a fennálló lakbértartozása részletekben történő megfizetését nem kérelmezi vagy a megállapodásban szereplő kötelezettségét a megállapodás aláírása után 3 egymást követő hónapban nem teljesíti, a képviselő-testület a lakásbérleti szerződést az Ltv. szerint meghatározott módon felmondja.

(5) Amennyiben a bérlő a szerződés megszűnését követően a bérleményt nem adja át, a bérbeadó köteles a lakás kiürítése iránt a peres eljárást megindítani.

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.