Tarpa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 14

Tarpa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.02.14.

Tarpa Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a 2023. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya Tarpa Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületre, annak bizottságaira, a Tarpai Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. § [Az önkormányzat költségvetési intézményei]

(1) Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv a Tarpai Közös Önkormányzati Hivatal.

(2) Önállóan működő költségvetési szervek:

a) Tarpai Kiskuruc Óvoda, Bölcsőde és Konyha

b) Tarpai II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár

3. § [Az önkormányzat és költségvetési intézményeinek 2023. évi költségvetés bevételei és kiadásai]

(1) Tarpa Nagyközség Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) összesített 2023. évi költségvetését 2 129 165 261 Ft költségvetési bevétellel, 2 129 165 261 Ft költségvetési kiadással 0 Ft költségvetési egyenleggel állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1., 1/a, 1/b. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1. és a 2.2. melléklet részletezi.

(4) A képviselő-testület a 2023. évben működésképességét veszélyeztető helyzet feloldására pályázatokat készít.

4. § [A költségvetés részletezése]

(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet részletezi.

(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri (közös) hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 9. melléklet szerint határozza meg.

(8) Az Önkormányzat a kiadások között 10 000 000.-Ft általános, 0 Ft céltartalékot állapít meg.

5. § [A költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(5) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(6) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 10. mellékletében foglalt adatlapon köteles a tartozásállományról adatot szolgáltatni. A költségvetési szerv az általa lejárt esedékességű elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(7) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(9) A munkáltató jutalmat, jutalékot – önkormányzati és intézményi szinten, egységesített elvek alapján – a Képviselő-testület által e célokra megállapított, jóváhagyott előirányzatból fizethet ki. Jutalmazásra, személyi ösztönzésre, céljuttatásra együttesen kifizetett összeg az eredeti előirányzatának 12 %-át nem haladhatja meg.

(10) Az Önkormányzat által támogatott szervezetek kötelesek legkésőbb a tárgyév december 31. napig a támogatott célnak megfelelő felhasználásról számlákkal igazolt írásbeli elszámolást készíteni. A folyó évi támogatás benyújtására csak az jogosult, akinek az előző évi támogatás számlákkal igazolt elszámolása elfogadásra került. Az elszámolási határidő meghosszabbítását a polgármester engedélyezheti.

(11) Tarpa Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a Polgármestert, hogy bármely azonnali intézkedést igénylő sürgős esetben – különös tekintettel a közvetlen

életveszélyes állapot megszüntetésére irányuló eseteket – a szükséges valamennyi intézkedést megtegye két testületi ülés között egy millió forint összeghatárig, az általános tartalék terhére. Tarpa Nagyközség Polgármestere az így megtett intézkedésekről köteles a soron következő Képviselő- testületi ülésen beszámolni.

(12) Az Önkormányzat saját forrásai terhére – a Tarpai KÖH-nél foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az illetményalapot 68 040 Ft-ban állapítja meg.

(13) A Hivatalnál foglalkoztatott valamennyi köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult. Az illetménykiegészítés 2023.évi mértéke – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3) bekezdés c) pontjában, valamint a 234. § (4) bekezdésben foglaltakra tekintettel –

a) felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a,

b) középfokú iskolai végzettségű köztisztviselő esetén a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.

(14) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011.évi CXCIX törvény 151. § (1) bekezdése és 225/L. § (1) bekezdése alapján a Tarpai Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők és a polgármester nettó 400.000 Ft cafetériára jogosultak 2023. évben.

(15) A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi

szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 13/A. § (3) bekezdés alapján a települési önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetést nyújt. A nyári tanítási szünet időtartama alatt, munkanapon szervezi meg.

6. § [Az előirányzatok módosítása]

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 5 000 000.-Ft összeghatárig - mely esetenként a 1 000 000.-Ft összeghatárt nem haladhatja meg a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2023. december 31-ig gyakorolható.

(4) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(5) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(6) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a képviselő testület (a döntése szerinti időpontokban), de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, következő év március 05-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(7) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(8) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(9) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

7. § [A gazdálkodás szabályai]

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal képviselő-testületi határozattal elfogadott munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4) A polgármesteri (önkormányzati) hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

8. § [A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése]

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Tarpa Közös Önkormányzati Hivatal útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

9. § [Záró és vegyes rendelkezések]

Ez a rendelet 2023. február 14-én lép hatályba.