Kölcse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2020 (III.13.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 11. 18- 2020. 12. 06

Kölcse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai


1. § (1) Kölcse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) Kölcse Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) 2020. évi:

a) bevételi és kiadási főösszegét                              456 358 275 forintban,

b) költségvetési bevételét                                         350 090 787 forintban,

c) költségvetési kiadását                                          448 442 901 forintban,

    ca) a költségvetési kiadás általános tartalékát       19 353 395 forintban,

d) költségvetési bevétek és kiadások egyenlegét    - 98 352 114 forintban,

e) a költségvetési létszámkeretet                                                  81 főben,

    ea) ezen belül a közfoglalkoztatott létszámkeretét                    66 főben                                                         

állapítja meg.


2. A költségvetés részletezése


2. § (1) A Képviselő-testület

a) az Önkormányzat költségvetési bevételeit forrásonkénti, a költségvetési kiadásait jogcímenkénti részletezéssel, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat az 1. melléklet szerint,  

b) az Önkormányzat

      ba) kötelező feladatainak mérleglét a 2. melléklet,

       bb) önként vállalt feladatainak mérlegét a 3. melléklet,

       bc) állami (államigazgatási) feladatainak mérlegét a 4. melléklet,

       bd) működési és felhalmozási mérlegét az 5. és 6. melléklet szerint

állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület

a) az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezesség vállalásokból fennálló  kötelezettségeit a 7. melléklet,

b) a saját bevételinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításhoz a 8. melléklet,

c) a 2020. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 9. melléklet

 szerint állapítja meg. 

(3) A Képviselő-testület

a) beruházási kiadásainak előirányzatát beruházásonként a 10. melléklet,

b) felújítási kiadásainak előirányzatát felújításonként a 11. melléklet szerint

állapítja meg. 

(4) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait a 12. és 13. mellékletek szerint fogadja el.

(5) Az (1) bekezdés a) pontjában megállapított bevételek és kiadások költségvetési szervenkénti megoszlását, az éves engedélyezett létszám-előirányzatot – ezen belül a közfoglalkoztatottak létszámát – feladatonként és költségvetési szervenként a 14-21. mellékletek szerint határozza meg. 

(6) A Képviselő-testület az Önkormányzat

a)  2020. évi költségvetésének összevont mérlegét a 23. melléklet,

b) többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve célok szerint a 24. melléklet,

c) közvetett támogatásait a 25. melléklet,

d) előirányzat-felhasználási tervét a 26. melléklet,

e) 2020. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a 27. melléklet,

f) 2020. évben céljelleggel juttatott támogatásait a 28. melléklet,

g) 2020. évi költségvetési évet követő három év tervezett bevételei és kiadásait a 29. melléklet szerint határozza meg. 

3. § Kölcse, Sonkád, Fülesd Intézményfenntartó Társulás részére – 1. melléklet „Egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre” kiadási előirányzatból - a társulási megállapodásban foglalt feladatok ellátására 105 628 904,- forint előirányzatot biztosít.  

3. A költségvetés végrehajtásának szabályai


4. § (1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetője köteles a tartozásállományról a 22. melléklet szerint adatot szolgáltatni.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt költségvetési szerv az általa elismert tartozásállomány tekintetében havonta, a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően, a tárgyhónapot követő hó 5-ig köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

5. § (1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézményvezető előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkezik.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott költségvetési szerv a többletbevétel terhére is csak a forrásképződés mértékének, illetve ütemének figyelembe vételével, és az intézmény biztonságos működésének szem előtt tartásával - az előirányzat-változtatási kérelem jóváhagyását követően - vállalhat kötelezettséget.

(3) Az (1)-(2) bekezdések szerinti előirányzat-módosítás többletműködési költségvetési támogatási igénnyel sem a költségvetési évben, sem a következő évben nem járhat.

(4) A költségvetési szerv vezetője az (1)-(2) bekezdések szerinti előirányzat-módosítás során tartós, a költségvetési évet meghaladó időtartamú kötelezettséget nem vállalhat.

(5) A ténylegesen teljesített saját bevételeknél a jóváhagyott előirányzattól való elmaradása többlettámogatással nem járhat, ezért ebben az esetben – legfeljebb az elmaradás mértékével - a kiadási előirányzatot csökkenteni kell.

(6) A költségvetési szervet nem illeti meg a feladatellátáshoz kapcsolódó olyan nettó (azaz az indokolt kiadással csökkentett) bevétel összege, amely alultervezésből származik, továbbá a három hónapon túli üres állások bérmaradványa.

(7) A költségvetési szervek költségvetési támogatása csak alaptevékenységre, és az ezzel összefüggő kiadásokra használható fel.

(8) Az Önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek a többletbevételük terhére, a felhalmozási jellegű kiadási előirányzataikat saját hatáskörben nem emelhetik fel, csak a Képviselő-testület jóváhagyását követően.

(9) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetője a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításról 8 napon belül köteles a jegyzőt tájékoztatni.

(10) A normatív támogatás – intézményi adatszolgáltatáson alapuló –  megigényléséért, amennyiben az eltérés elszámoláskor a 5%-ot meghaladja, az intézmény vezetője a felelős.

Év közben az állami normatíva lemondás összege az összeg az intézmény fenntartói támogatását csökkenti. Ha a lemondás feladat elmaradásból ered a lemondás teljes összege csökkenti a fenntartói támogatást.

6. § (1) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv kötelesek saját hatáskörükben kialakított számviteli rendjüket – jegyző által meghatározott módon – számviteli politikájukban és számlarendjükben rögzíteni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott költségvetési szerv köteles a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályzatot a mindenkor hatályos központi szabályozás figyelembe vételével elkészíteni, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságokért a felelősség az intézményvezetőt terheli.

(3) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek vezetői kötelesek törekedni a takarékos gazdálkodásra, bevételeik céltudatos növelésére.

(4) A feladatelmaradásból származó személyi és dologi megtakarításokról az intézményvezető köteles a jegyzőt értesíteni, aki gondoskodik az előirányzatok zárolásáról.

(5) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szervvezetője köteles betartani. Az előirányzat-túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

(6) A költségvetési szervek vezetője nem kötelező önkormányzati feladatokat csak a képviselőtestület előzetes hozzájárulásával vállalhat.

(7) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

(8) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetője a szerv gazdálkodásának folyamatára (tervezés, végrehajtás, beszámolás) sajátosságaira tekintettel köteles kialakítani, működtetni és fejleszteni a folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendszerét (FEUVE). A FEUVE rendszert úgy köteles kialakítani, hogy az a megállapodás alapján gazdálkodási körébe tartozó önállóan működő (részben önállóan gazdálkodó) költségvetési szervekre is kiterjedjen.

7. § (1) A költségvetési szervek pénzellátásáról a Kölcsei Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.

(2) A Képviselő-testület elrendeli, hogy kötelezettségvállalás, valamint a kiadások teljesítése csak a ténylegesen befolyt bevételek mértékéig teljesíthető. A kötelezettségvállalásra jogosult személyek fegyelmi felelősséggel tartoznak ennek betartásáért.

8. § A jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól - az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (továbbiakban Ávr.) előírása szerint – a költségvetési szerv előirányzat-módosítás nélkül eltérhet.

9. § A központi költségvetésből meghatározott célra juttatott, érdemi döntést nem igénylő módosításokat a soron következő rendelet-módosításba be kell építeni.

10. § A Képviselő-testület az Áht. 34. § (2) bekezdése alapján felhatalmazza a Polgármestert, hogy a két ülés közötti időszakban utólagos beszámolási kötelezettség mellett a költségvetési főösszeg 3,0 ‰-e erejéig az önkormányzat bevételeit és kiadásait módosítsa és a kiadási előirányzatok között átcsoportosítson.

11. § (1) Az intézménye kezelésébe adott ingatlanvagyon – az alapfeladat, illetve az önkormányzati érdek sérelme nélkül – bérbeadás útján hasznosítható. A bérleti díj az intézmény saját bevételét képezi.

(2) Tartós, egy éven túli bérbeadáshoz a pénzügyi bizottság jóváhagyása szükséges.

(3) Eseti rendezvényre történő bérbeadás az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

12. § (1) Államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról a Képviselő-testület dönt.   

(2) Államháztartáson kívülre a költségvetési rendeletben meghatározott támogatási előirányzattól eltérő támogatásban a képviselő-testület egyedi határozattal dönt, amennyiben

                a) annak fedezete a költségvetésben biztosított és

                b) nem veszélyezteti a kötelező feladatok ellátását.    

(3) A Képviselő-testület a támogatás felhasználást feltételhez kötheti.

13. § Készpénzben teljesíthető kiadások:

a) pénzbeli szociális ellátások,

b) az önkormányzat és szervei kérelmére indult közigazgatási eljárásokban eljárási illeték, díj és költség megfizetése,

c) az önkormányzat és szervei működésével összefüggő, 100 000 forintot meg nem haladó szolgáltatás és termék vásárlása.    


4. Vegyes és záró rendelkezések


14. § Az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 7. §-ában szabályozott tanévkezdési támogatás mértéke 2020. évben:

  1. óvodás: 10 000 Ft,
  2. általános iskolás és a nappali oktatás rendje szerint középfokú tanulmányokat folytató diák: 20 000 Ft.

15. § Az önkormányzati szolgálati lakások lakbérének mértéke 2020. évben 200 Ft/m2.

16. § A Közszolgálati köztisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 151. §-a szerinti kötelező cafetéria juttatás mértéke 2020. évben - Magyarország 2020. évi központi költségvetésről szóló 2019. évi LXXI. törvény 58. § (4) bekezdése figyelembe vételével - bruttó 200 000 Ft/fő.

17. § A Képviselő-testület a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendeletben foglaltak szerinti szemvizsgálatra és látást biztosító szemüvegre az Önkormányzat és a Kölcsei Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói részére 2020. évben személyenként legfeljebb 60 000 Ft költségvetési fedezetet biztosít.

18. § A Képviselő-testület a Közszolgálati köztisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-ában foglaltak szerint az illetményalapot - Magyarország 2020. évi központi költségvetésről 2019. évi LXXI. törvény 58. § (6) bekezdésében foglaltak alapján – 2020. évben 46 380 Ft-ban állapítja meg.

18/A. § Az önkormányzati képviselőnek és a bizottság nem képviselő tagjának 2020. január 1. napjától 2020. december 31. napig terjedő időszakra egységesen havi 20 000 Ft tiszteletdíjat állapít meg.

19. § A Kölcsei Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőinek - a közszolgálati köztisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (4) bekezdése szerinti - illetménykiegészítés mértéke 2020. évben a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.

20. § Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2020. január 1. napjától kell alkalmazni.  



                  Balku Pál s.k.                                                                      Szabó István s.k.

                  Polgármester                                                                           Jegyző


Záradék:


A rendelet kihirdetésének napja: 2020. március 13.


Szabó István s.k.

jegyző



Mellékletek