Kétpó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről

Hatályos: 2019. 06. 01- 2023. 07. 06

Kétpó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2016. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletéről

2019.06.01.

1Kétpó Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és e) pontjában, (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 4. § (3) bekezdés,34. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletére, valamint a lakbér mértékére a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a lakástörvénnyel összhangban – a polgári jog alapelveit szem előtt tartva – megteremtse az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodás feltételeit.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Kétpó Község Önkormányzatának tulajdonában álló lakásokra terjed ki.

(2) Kétpó Község Önkormányzat tulajdonában lévő, lakbérlet céljából rendelkezésre álló lakások listáját a rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.

Az önkormányzati lakások bérbeadásának általános feltételei

3. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogok és kötelezettségek gyakorlásával a polgármestert bízza meg.

(2) Ahol a lakástörvény a felek megállapodására utal, ott a megállapodás tartalmát bérbeadói részről Kétpó Község polgármestere (továbbiakban: polgármester) határozza meg.

(3) Az önkormányzati lakás bérbeadása iránti kérelmet a 2. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, az ott meghatározott mellékletekkel a polgármesterhez kell benyújtani.

(4) Az önkormányzati lakás csak határozott időre, maximum öt évre adható bérbe, évenkénti felülvizsgálat mellett.

(5) A komfortos önkormányzati piaci jellegű lakás esetén a szerződés megkötésének feltétele a bérlő 10.000 Ft értékben lakás takarékosság megkötése.

4. § (1) Önkormányzati lakás nem lakás céljára csak kivételesen adható bérbe azzal a feltétellel, ha a lakásban, vagy a lakás egy részében folytatni kívánt tevékenység a lakosság szolgáltatásokkal való jobb ellátását szolgálja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben az önkormányzati lakás bérbeadásának feltételei, a lakbér mértéke külön bérleti szerződés alapján kerül megállapításra.

A bérlő lakbérfizetési kötelezettsége

5. § (1) Lakásbérleti jogviszony fennállása esetén a lakás használatáért a bérlő e rendeletben meghatározottak szerint köteles fizetni. A bérbeadás során a lakbért a képviselő-testület felhatalmazásával a bérbeadó önkormányzat nevében eljáró polgármester a bérleti szerződés megkötésekor az e rendeletben foglaltak alapján állapítja meg.

(2) Az önkormányzati lakás bérlője a lakbért minden hónap 15. napjáig köteles megfizetni.

6. § (1) A bérlő a lakbéren felül köteles megfizetni a lakáshoz tartozó valamennyi közüzemi szolgáltatásért fizetendő díjat.

(2)2 A bérlő köteles a közüzemi szolgáltatások szerződéseit saját nevére íratni, valamint havonta a közüzemi díjak befizetést igazolni Kétpó Község Önkormányzata részére.

A bérbeadó, bérlő jogai, kötelezettségei

7. § (1) A bérlő a lakbért a szerződésben meghatározott összegben és időpontban köteles a bérbeadó részére megfizetni. A lakbér nem fizetése esetén a bérbeadó jogszabályok szerinti letiltást kezdeményezhet, s amennyiben ez nem vezet eredményre, a bérleti szerződést felmondhatja.

(2) A lakásbérleti jogviszony létesítésekor a bérlővel az 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.)21. § (2) bekezdésben meghatározott személyek költözhetnek együtt.

(3) A bérlő az Ltv-ben meghatározottakon túl a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával befogadhatja:

a) élettársát,

b) vele együtt élő gyermeke házastársát, élettársát,

c) az együttlakás ideje alatt született unokája házastársát, élettársát,

d) unokáját,

e) az általa gondnokoltat.

(4)3

(5) A bérleti jogviszony bármely okból történő megszűnése esetén az Ltv-ben, illetve e rendeletben meghatározott kivételekkel a bérbeadó az együtt költöző és befogadott személyek elhelyezésére nem köteles.

(6) A (2) bekezdésbe nem tartozó személy bérleménybe költözésére a bérbeadónál előzetesen benyújtott írásbeli kérelem alapján engedélyezett bérbeadói írásos hozzájárulás megadása után van lehetőség. A kérelemhez csatolni kell a bérlő nyilatkozatát, hogy a befogadott személyt az Önkormányzati lakásba 3 napon belül bejelenti és ezt a bérbeadó felé igazolja, továbbá a befogadott személy nyilatkozatát, hogy a bérleti szerződés megszűnésekor az önkormányzati lakást 15 napon belül elhagyja.

(7) A bérlő a bérleményt albérletbe nem adhatja ki.

(8) A bérlő a lakás műszaki állapotát veszélyeztető rendellenességekről köteles a bérbeadót haladéktalanul írásban tájékoztatni. Amennyiben ezt nem teszi meg és a lakás műszaki állapotának romlása bizonyíthatóan a bérlő mulasztásának következménye, bérbeadó kötelezheti a bérlőt a keletkezett kár megtérítésére, vagy lakásbérleti díjat a helyreállítás költségeinek arányában megemelheti.

A bérleti szerződés tartalmi elemei

8. §4 A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

1. a bérleményre vonatkozó adatokat

2. a bérlő személyes adatait

3. a bérlővel a bérleti szerződés megkötésekor költöző családtagokat

4. az önkormányzati rendeletben meghatározott bérleti díjat

5. a bérleti szerződés időtartamát, mely legfeljebb öt év lehet

6. a bérbeadó és a bérlő jogait és kötelezettségeit

7. a lakásbérleti szerződés felmondásának az esetei, jogkövetkezményei

8. a lakásba történő befogadás feltételei hivatkozás a törvényre (Ltv.), hogy a rendeletben, illetve a szerződésben nem szabályozott esetekben a törvényben foglaltakat kell alkalmazni

A lakásbérlet megszűnése

9. §56

A lakbér mértéke

10. § (1) Az e rendelet 2. számú mellékletében felsorolt önkormányzati lakás után fizetendő lakbér mértéke:

a) komfortos önkormányzati lakás esetén (piaci bérbeadási jelleg): 300 Ft/m2/hó

b) Rendőrségi szolgálati lakás esetén: 127 Ft/m2/hó

c) szükséglakás esetén: 127 Ft/m2/hó

A fenti bérleti díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

Az önkormányzati lakásban jogcím nélkül tartózkodó személyek elhelyezése

11. § (1) Ha az önkormányzati lakásban olyan személy marad vissza, aki sem a lakástörvény, sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 15 napon belül elhagyni.

(2) Ha a lakást jogcím nélkül használó lakáselhagyási kötelezettségének nem tesz eleget, az önkormányzati lakás elhagyásának megtörténtéig az önkormányzati lakás használatának első 6 hónapjában az önkormányzati lakásra megállapított lakbér összegének megfelelő mértékét, 6-12 hónap között a lakbér kétszeres összegének megfelelő, azt követően a lakbér háromszoros összegének megfelelő használati díjat köteles fizetni.

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések

12. § A bérbeadó – jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

Záró rendelkezések

13. § (1) Jelen rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépését követően létrejött lakásbérleti szerződések esetén e rendeletben meghatározottak szerint kell a lakbérfizetési kötelezettségnek eleget tenni.

(3) Jelen rendelet hatálybelépését megelőzően létrejött lakásbérleti szerződések esetében az évi felülvizsgálat időpontjától kell e rendelet szerint eljárni

1

A preambulum a 7/2019.(V.01.)önkormányzati rendelet 1.§ -ával megállapított szöveg.

2

A 6.§(2)bekezdése a 12/2017.(XII.19.)önkormányzati rendelet 1.§ -ával megállapított szöveg.

3

A 7.§(4)bekezdését a 7/2019.(V.01.)önkormányzati rendelet 3.§-a hatályon kívül helyezte.

4

A 8.§ a 7/2019.(V.01.)önkormányzati rendelet 2.§-ával megállapított szöveg.

5

A 9.§ a 7/2019.(V.01.)önkormányzati rendelet 4.§-ával megállapított szöveg.

6

A 9.§-t a 10/2019.(V.31.)önkormányzati rendelet 1.§ -a hatályon kívül helyezte.