Rákóczifalva Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2004 (IX.1.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díj helyi szabályairól

Hatályos: 2004. 09. 01- 2012. 11. 29

Rákóczifalva Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

27/2004. (IX. 1.) rendelete



a talajterhelési díj helyi szabályairól



Rákóczifalva Nagyközség Önkormányzata a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ktdt.) 21. § (2) és a 26. § (4) bekezdéseiben foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



I. fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Kvt.) 60. §-ának rendelkezéseivel összhangban elősegítse a környezetbe történő anyagkibocsátás csökkenését, a környezet és a természet megóvása érdekében a leghatékonyabb megoldások alkalmazását, valamint az önkormányzat és a környezethasználók közötti arányos teherviselést.


A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet hatálya a környezetet igénybe vevő, terhelő, veszélyeztető, illetve szennyező természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (a továbbiakban: kibocsátó) terjed ki.


(2) A talajterhelési díj fizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz.


II. fejezet


TALAJTERHELÉSI DÍJ


3. §


A kibocsátó a talajba juttatott szennyvíz után talajterhelési díjat köteles fizetni.



4. §


A talajterhelési díj alapja: a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezés esetében a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, illetve a külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel.


5. §


(1) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke a Ktdt. 27. § (1) bekezdése alapján:


            2004. évben                24.- Ft/m3

            2005. évben                48.- Ft/m3

            2006. évben                60.- Ft/m3

            2007. évben                90.- Ft/m3

            2008. évben                108.- Ft/m3

            2009. évtől                 120.- Ft/m3


(2) A területérzékenységi szorzó Rákóczifalva Nagyközség területén az érzékeny besorolás miatt 1,5.


(3) A talajterhelési díj mértéke:


            TTD=E*A*T*V, ahol


TTD: a fizetendő éves talajterhelési díj,

E: az egységdíj (Ft/m3), az (1) bekezdés alapján,

A: a díjfizetési alap (m3),

T: a (2) bekezdésben meghatározott területérzékenységi szorzó

V: a veszélyeztetési szorzó, amely a helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyes kibocsátók esetén 1,0


(4) Csökkenteni kell a díjfizetés alapját azzal a számlával igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó a szennyvíztárolójából az arra feljogosított olyan szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírásoknak szerinti elhelyezését igazolja.


6. §


Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, akinél a közcsatorna kiépítésre került, de műszakilag – az ivóvízellátást és szennyvízcsatorna-szolgáltatást nyújtó VCSM Rt. igazolása szerint – nem áll számára rendelkezésre.





III. fejezet


KEDVEZMÉNYEK


7. §


Az évi díjmérték 50 %-ának megfelelő kedvezmény illeti meg azt a kibocsátót, aki a 70. életévét a naptári év első napját megelőzően már betöltötte. A kedvezmény a Polgármesteri Hivatalban az életkor közokirattal történő igazolásával vehető igénybe.



IV. fejezet


A DÍJ MEGFIZETÉSE


8. §


(1) A kibocsátó a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátása alapján az önkormányzati adóhatóság (a továbbiakban: adóhatóság) által megállapított éves összeget a tárgyév április 30. napjáig, egy összegben fizeti meg. Az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításhoz és a beszedéshez való jog elévülésére, a végrehajtásra, valamint az e rendeletben nem szabályozott eljárási kérdésekre az adózás rendjéről szóló törvényt kell alkalmazni.


(2) A szennyvízcsatornára való rákötés időpontjától törli az adóhatóság annak a fizetési kötelezettségét, aki a VCSM Rt. igazolása szerint a szennyvízcsatorna-szolgáltatást igénybe vette.


(3) Szünetel a fizetési kötelezettség az után az ingatlan után, amelyet nem használnak és ezt a tényt az adóhatóságnál bejelentik.


V. fejezet


ADATSZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYOK


9. §


(1) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetéséről évente, a tárgyévet követő év február 28. napjáig az adóhatósághoz tesz bevallást.


(2)Az 5. § (4) bekezdésében meghatározott igazolást és számlát a kibocsátó köteles a Polgármesteri Hivatalban bemutatni, ennek hiányában a díjfizetés alapja nem csökkenthető.


(3) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a VCSM Rt.-t:


            a) minden év január 31-ig a tárgyévet megelőző évben a rendelet hatálya alá tartozó ingatlanoknak szolgáltatott víz mennyiségéről, az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, valamint a locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiségről,


            b) a közcsatornára való rákötésekről, valamint a kibocsátók körének változásáról a rákötést, illetve a változást követő hónap 5. napjáig.



VI. fejezet


ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK


10. §


(1) Ez a rendelet 2004. október 1-jén lép hatályba.


(2) A talajterhelési díjat első ízben 2005. április 30-ig kell megfizetni a 2004. október 1-től 2004. december 31-ig végzett kibocsátás alapján.



Rákóczifalva, 2004. augusztus 31.


                                                                                                           A jegyző távollétében:



            Tóth Lajos                                                                                  Török István

          polgármester                                                                                     aljegyző