Rákóczifalva Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2004 (IX.30.) önkormányzati rendelete

utcanév- és házszámtáblák elhelyezésének, a házszámozás rendjének szabályozásáról

Hatályos: 2004. 09. 30- 2019. 08. 13

Rákóczifalva Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének

33/2004. (X. 1.) rendelete

utcanév- és házszámtáblák elhelyezésének, a házszámozás rendjének szabályozásáról

          Rákóczifalva Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény. l6. §. (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva az utcanév- és házszámtáblák elhelyezésére, a házszámozás rendjére – mint a törvény által nem szabályozott helyi, társadalmi viszony szabályozására – az alábbi rendeletet alkotja:

1. §.

A RENDELET HATÁLYA

(1) E rendelet hatálya Rákóczifalva bel- és külterületére egyaránt kiterjed.

(2) Személyi hatálya alá tartozik minden természetes és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet, aki Rákóczifalva közigazgatási területén  ingatlantulajdonnal rendelkezik, vagy annak állandó használója, kezelője.

2. §.

UTCANÉVTÁBLÁKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁS

(1) A képviselő-testület által megállapított nevet feltüntető táblával kell ellátni az út, utca, körút, tér, park, köz, mellékköz, sétány stb. (továbbiakban: utca) jellegű közterületeket.

(2) Az utcanévtáblát az utca mindkét oldalán az elején és végén, valamint az útkereszteződéseknél mindkét sarkon, a sarokingatlanokon – a vonatkozó szabályok betartásával – jól látható helyen (kerítésen, épületen, vagy önálló műtárgyként) kell elhelyezni.

(3) Az utcaneveket tartalmazó táblák egységes kivitelű elkészítéséről, elhelyezéséről, karbantartásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

(4) Utcanév megváltoztatása esetén a korábbi utcanévtáblát a tájékozódás megkönnyítése érdekében – áthúzással érvénytelenítve – 2 év időtartamig az új nevet jelző tábla mellett meg kell hagyni.

(5) Az ingatlan tulajdonosa (használója) az utcanévtábla elhelyezését tűrni köteles.

(6) Utcanévtábla megrongálása, beszennyezése, szövegének megváltoztatása, vagy olvashatatlanná tétele tilos!

(7) Tér, park, sétány, lakott hely, illetőleg az általánostól eltérő beépítettségű utca névtáblájának elhelyezése a (2) bekezdésben előírtaktól eltérhet – indokolt esetben – több, vagy kevesebb utcanévtábla is elhelyezhető.

(8) Az utcanévtábla egységes kivitelű legyen.

3. §.

AZ INGATLANOK SZÁMOZÁSÁNAK RENDJE

(1) Az egyes utcákban az ingatlanokat (épületeket, beépítetlen telkeket, tanyákat) a közterületről jól látható táblán feltüntetett számmal kell ellátni.

(2) A házszámozást új utca esetén, annak keletkezésével, illetőleg a telekalakítás engedélyezésével egyidejűleg kell elvégezni.

(3) A számozást új utcáknál a település központjától mindig kifelé haladva kell végezni úgy, hogy a jobb oldal páratlan, a bal oldal páros számozású legyen. A meglévő utcák házszámozási rendje nem változik. Több lépcsőházas épületnél lehetőleg minden lépcsőháznak külön számot kell adni. Kerülni kell az alátöréseket és azt, hogy egy ingatlan több számot is kapjon, kivéve a több lépcsőházas épületeket.

(4) Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként – amennyiben ez szükséges – római számok, vagy betűk is alkalmazhatók.

(5) Az általánostól eltérő beépítettségű utca, vagy külterületi településrész ingatlanainak számozása indokolt esetben ettől eltérhet.

(6) A már megállapított házszámok megváltoztatására csak különösen indokolt esetben kerülhet sor.

(7) Az egyes ingatlanok számozását a jegyző határozza meg, általában az építési engedély kiadásával egyidejűleg, de legkésőbb a használatbavételi engedély kiadásáig.

(8) A házszámról az ingatlan tulajdonosát, használóját a Polgármesteri Hivatal értesíti és ezt a Földhivatallal is közli.

(9) A házszámtábla elkészítése, elkészíttetése, elhelyezése, valamint a karbantartása és pótlása  az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának feladata, aki ezt a kötelezettségét a saját költségén, a házszám megállapításáról szóló határozat kézhezvételét követő l5 napon belül köteles teljesíteni. Ha a képviselő-testület a települési házszámtáblák egységes kivitelben történő elkészítéséről dönt, az elkészítés költségeinek az önkormányzat és a tulajdonos (használó) közötti megosztásáról a polgármester határoz.

(10) A házszámtáblákat jól látható módon az ingatlan utca felőli homlokzatán, annak bejárat felőli részén, vagy a kerítésen kell elhelyezni.

(11) Az elhelyezett házszámtáblát megrongálni, beszennyezni, olvashatatlanná tenni, a jegyző által megállapított házszámot megváltoztatni tilos!

(12) Rendkívül indokolt esetben a jegyző az utca egészének, vagy egy részének az átszámozását elrendelheti.

4. §.

SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK

(1) Szabálysértést követ el és 20.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki

  1. utcanévtábla elhelyezését akadályozza,
  2. az elhelyezett utcanévtáblát gondatlanul megrongálja, beszennyezi, szövegét megváltoztatja, vagy olvashatatlanná teszi,
  3. házszámtábla elhelyezési, karbantartási és pótlási kötelezettségének nem tesz eleget,
  4. az elhelyezett házszámtáblát gondatlanul megrongálja, beszennyezi, olvashatatlanná teszi, vagy a jegyző által megállapított házszámot megváltoztatja.

(2) Az (1) bekezdés b. és d. pontjában meghatározott szabálysértés tetten ért elkövetőjét a Polgármesteri Hivatal erre felhatalmazott dolgozói 500-10.000.- Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal sújthatják.

5. §.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

Rákóczifalva, 2004. szeptember 30.

                        Tóth Lajos                                                                            Dr. Varga János

                      polgármester                                                                                    jegyző