Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2004. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a víziközmű szolgáltatást igénybevevők által fizetendő alapdíjról

Hatályos: 2004. 12. 15- 2023. 08. 31

Rákóczifalva Nagyközség  Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2009.(IX.04.) és a 16/2009.(IX.29.). rendeletével módosított

41/2004. (XII. 15.) rendelete

a víziközmű szolgáltatást igénybevevők által fizetendő alapdíjról

Rákóczifalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 7. §. (1) bekezdésében foglaltak alapján a következő rendeletet alkotja:

1.§

A rendelet hatálya

  1. Rákóczifalva Város közigazgatási területén a közüzemi vízműből szolgáltatott, mért. illetve átalánymennyiség alapján megállapított vízdíjon felül az ivóvíz szolgáltatás rendelkezésre állásáért a Fogyasztók havonta alapdíjat kötelesek fizetni, amelynek mértékét a vízmérő óra névleges átmérője alapján az e rendelet 1. számú mellékletében foglaltak szerint kell meghatározni.

  1. Kombinált vízmérővel ellátott Fogyasztók esetében a fő vízmérő átmérője alapján kell a fogyasztási helyet alapdíj szempontjából besorolni.

  1. Átalánydíjas Fogyasztók esetében az alapdíj megállapítása során a legkisebb átmérőjű vízmérő után fizetendő alapdíjat kell figyelembe venni.

  1. Amennyiben – mellékvízmérő hiányában – nincs mellékszolgáltatási szerződés, a Szolgáltató és az ingatlan tulajdonosa, vagy az ingatlant egyéb jogcímen használó Fogyasztók között, a fogyasztási helyre meghatározott alapdíjat a társasházközösség, illetve a Lakásszövetkezet fizeti. A bekötési vízmérő szerinti Fogyasztó a Szolgáltató felé a mellékvízmérővel nem rendelkező Fogyasztókról köteles adatot szolgáltatni.

  1. Amennyiben egy lakáson belül több mellékvízmérő van, akkor a legnagyobb vízmérő alapján kell az alapdíjat meghatározni.

  1. Nem állapíthat meg alapdíjat a Szolgáltató azokra a vízmérőkre, amelyek kizárólagosan tűzi víz ellátására állnak rendelkezésre és a Fogyasztó az ennek megfelelő besorolást a Szolgáltatónál írásban kezdeményezte.

  1. A fogyasztó kérheti a szolgáltatás szüneteltetését a felmerülő költségek megtérítése mellett. Ilyen esetben a vízmérő kiszerelésre kerül, alapdíjszámlázás a szolgáltatás újraindításáig nem történik. A szolgáltatás szüneteltetését a Szolgáltató Ügyfélszolgálati Irodájában lehet bejelenteni.

2. §.

                                              Értelmező rendelkezések

  1. E rendelet értelmében fogyasztási helynek minősül a Fogyasztó tulajdonában vagy egyéb jogcímen használatában lévő, önálló helyrajzi számon vagy alszámon lévő ingatlan, ahol ivóvízvételi hely van, bekötési vízmérő vagy mellékvízmérő van felszerelve, illetve amely szennyvízelvezetési helynek minősül.

  1. Társasházak, Lakásszövetkezetek bekötési vízmérő után nem fizetnek alapdíjat, amennyiben az 1. § (4) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a bekötési vízmérő utáni fogyasztási helyek után járó alapdíjat a Fogyasztók megfizetik az alábbi módon:

  • a mellékvízmérővel rendelkező fogyasztási helyen közvetlenül a Szolgáltatónak,

  • a mellékvízmérővel nem rendelkező Fogyasztók pedig a bekötési vízmérő szerinti fenntartón keresztül a Szolgáltatónak.

A bekötési vízmérő utáni átalánydíjas Fogyasztók számáról a Fenntartó a közműves  ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet 17. § (3) bekezdése, és e rendelet alapján köteles tájékoztatni a Szolgáltatót.

  1. Tulajdonosváltozás esetén az a Fogyasztó köteles az alapdíjat megfizetni, aki a tárgyhó első napján a Szolgáltató nyilvántartásában Fogyasztóként szerepel.

  1. A rendelet 1. számú mellékletében meghatározott alapdíjak az ÁF A-t nem tartalmazzák.

3. §

A rendelet hatályba lépése, az alapdíj beszedése

  1. E rendelet 2005. január 1-én lép hatályba.

  1. Az alapdíjat a Szolgáltató legalább három havonként, féléves számlázási ciklus esetén legalább félévenként köteles kiszámlázni a Fogyasztók felé.

4. §

Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.

Rákóczifalva, 2004. december l4.

Tóth Lajos                                                                                                   Dr. Varga János

polgármester                                                                                                        jegyző   

                                                                                   1.sz.melléklet

Az alapdíj mértéke 2005. január 1-től

Óra átmérő

Havi alapdíj (Ft)

13-as

200

20-as

200

25-ös

600

30-as

800

40-es

2 700

50-es

4 200

80-as

6 000

100-as

8 000

150-es

10 000

200-as

12 000

Átalánydíjas

200