Rákóczifalva Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004 (V.2.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2004. 05. 02- 2009. 09. 03

Rákóczifalva Nagyközség  Önkormányzat Képviselő-testületének

 

9/2004. /V. 2./ rendelete

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Rákóczifalva Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 50. § /2/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A helyi népszavazás

1. §

(1) A helyi népszavazást a polgármesternél a választópolgárok 15 %-a kezdeményezheti.

(2) Az Ötv. 46. § (1) bekezdés a) - e) pontjában foglalt esetekben a népszavazást az érintett településrész választópolgárainak 15  %-a kezdeményezheti.

2. §

Az 1. §-ban meghatározott kezdeményező választópolgárok számát a kezdeményezés benyújtása napján a nyilvántartásban szereplő összes választópolgár számához kell viszonyítani.

3. §

(1) A helyi népszavazás, népi kezdeményezés ügyében aláírást gyűjteni a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényben foglaltaknak megfelelően lehet.

(2) A helyi népszavazásra irányuló választópolgári kezdeményezést (aláírásgyűjtő íveket) a polgármester három napon belül megküldi a helyi választási bizottság  elnökének, aki az 1997. évi C. törvényben meghatározottak alapján gondoskodik az ott szereplő aláírások ellenőrzéséről, és az ellenőrzés eredményéről a polgármestert írásban tájékoztatja.

4. §

(1) Az egész település igazgatási területére kiterjedő helyi népszavazás esetén a szavazókörök megegyeznek az 1997. évi C. törvény alapján kialakítottakkal.

5. §

(1) A képviselő-testület helyi népszavazást köteles kiírni a törvényben (így különösen az  Ötv. 46. § (1) bekezdésében)  foglalt eseteken túl veszélyes hulladéklerakó létesítése előtt és minden olyan kérdésben, amelyet az önkormányzat más rendeleteiben meghatároz.

(2) A képviselő-testület helyi népszavazást rendelhet el:

a) a testület hatáskörébe tartozó ügyben,

b) az önkormányzati rendelet megerősítésére.

(3) A népszavazás elrendeléséhez, illetve a kezdeményezés elutasításához, ha az nem az Ötv. 46. § (1) bekezdésének a.-c. pontja alapján történik, a képviselő-testület minősített többségi szavazata szükséges.

Népi kezdeményezés

6. §

(1) Népi kezdeményezést a polgármesterhez a választópolgárok 7 %-a  írásban nyújthat be. Az Ötv. 46. § (1) bekezdés a) – e) pontjában foglalt esetekben a népi kezdeményezést az érintett  településrész választópolgárainak 7% -a kezdeményezheti.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben előírtnál kevesebb a kezdeményező választópolgárok száma, a kezdeményezést a polgármester határozattal elutasítja.

Záró rendelkezések

7. §

(1) E rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 13/1995. (VIII. 31.)önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Rákóczifalva, 2004. április 29.

 Tóth Lajos                                                                                                   Dr. Varga János

polgármester                                                                                                        jegyző