Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2008. (XII. 3.) önkormányzati rendelete

a település környezetének védelméről, valamint az állattartás szabályairól

Hatályos: 2021. 02. 08- 2024. 04. 26

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2008. (XII. 3.) önkormányzati rendelete1

a település környezetének védelméről, valamint az állattartás szabályairól2

2021.02.08.

Rákóczifalva Város Önkormányzata a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 10. § (2) bekezdésében, 46. § (1) bekezdésének c) pontjában és 48. § (3) bekezdésének b) pontjában, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31. § (2) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdésének e) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § E rendelet területi hatálya Rákóczifalva település közigazgatási területére, személyi hatálya a Rákóczifalván tartózkodó természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre terjed ki.

2. § (1) A település környezetvédelmében, a köztisztaság megőrzésében mindenki köteles közreműködni és a települési környezet elszennyeződését, fertőzését okozó tevékenységétől tartózkodni.

(2) A település környezetvédelmét, köztisztasági szolgáltatásait - kivéve a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatást - e rendeletben foglaltak alapján kell megszervezni, igénybe venni és ellenőrizni.

(3)3 A köztisztasági és település-tisztasági szolgáltatások jogszabályokban is előírt színvonalú biztosítását az önkormányzat kiemelten fontos feladatának tekinti, amelyhez a szükséges személyi és tárgyi feltételeket biztosítja.

(4) A környezet védelme érdekében a település közigazgatási területén működő gazdálkodó szervezetek, intézmények, illetve természetes személyek az Önkormányzat, annak szervei és intézményei felé indítványokkal, javaslatokkal élhetnek.

II. Fejezet

A köztisztaság fenntartása

3. § (1) A városban4 hulladéklerakóhely nem működik.

(2)5 A bezárt, 072/3 helyrajzi számú lerakóhely rekultivációt megelőző kezelését az Önkormányzat látja el.

(3) A bezárt lerakóhelyen guberálni, égetni, bármilyen hulladékot elhelyezni tilos.

4. §6 A közterületek tisztántartása – külön jogszabályban foglalt kivételekkel – az Önkormányzat feladatkörébe tartozik.

5. § Vendéglátó egységek, üzletek, intézmények előtt az üzemeltető (a tényleges használó) köteles legalább 20 liter űrtartalmú hulladéktároló elhelyezni, azt szükség szerint karbantartani és rendszeresen üríteni.

III. Fejezet

A közterület és az ingatlanok általános rendjének biztosítása

6. § (1) Közterületen haszongépjárművet (így különösen tehergépkocsit, autóbuszt, mezőgazdasági vontatót, lassú járművet), valamint rendszámtábla nélküli járművet tárolni tilos. Tárolásnak minősül a 24 órát meghaladó várakozás is.

(2) Közterületen járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz, tilos. Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a szennyeződés a talajra, talajvízbe, felszíni vízbe vagy közterületre ne juthasson.

(3) Közterületen szeszes ital fogyasztása - kivéve szilveszterkor, önkormányzat által, vagy közreműködésével szervezett rendezvényeken, valamint vendéglátóipari üzletek kerthelyiségeiben - tilos.

(4) Közterületen bódító hatású szer használata (így különösen: oldószerek, ragasztóanyagok belélegzése), illetve fogyasztása jogszabály eltérő rendelkezése hiányában tilos.

7. § (1) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.

(2) Aki a közterületet, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(3) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti, vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad.

(4)7 Elhullott állat tetemét a tulajdonos köteles haladéktalanul a dögtelepre szállítani.

(5) A közterületen szemetelni, veszélyes hulladékot, állati tetemet, trágyát, fertőző vagy robbanásveszélyes anyagot, tűzveszélyes hulladékot, vagy egyéb bármilyen jellegű környezetszennyező anyagot elhelyezni tilos.

(6) Tilos a közterületen elhelyezett gyűjtőedényzetből szemetet kiöntetni, kivenni, abban guberálni vagy égetni.

(7) Tilos a közterületen hulladékgyűjtési célból elhelyezett hulladékban guberálni, azt szétszórni vagy meggyújtani.

8. § (1) Az ingatlan tényleges használójának kötelessége a járdán vagy amellett növő gaz kiirtása, a járdára nyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése, oly módon, hogy azok a biztonságos közlekedést ne zavarják. Tényleges használónak – amennyiben a tulajdonos mást nem bizonyít – az ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonost vagy haszonélvezőt kell tekinteni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa (használója) által létesített vagy hasznosított zöldterület gondozása (így különösen locsolása, metszése, a kártevők elleni védekezés) a tulajdonos (használó) feladata.

(3) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponta többször síkosságmentesíteni kell. A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kőporliszt) kell használni. E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodni.

(4) Járműbehajtók átereszeinek építése, jókarban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(5) Az ingatlantulajdonosok közterület tisztántartásával kapcsolatos feladatai:

Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:
a) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület - kivéve a rendszeres parkfenntartásba bevont területeket - gondozásáról, tisztántartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, (különös tekintettel a pollen allergiát okozó növényekről) hóeltakarításról és síkosságmentesítésről.
b) járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról,
c) a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról,
d) lakott, beépítetlen vagy nem lakott telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről,
e) a járdán felburjánzó gaz kiírtásáról, valamint a telekingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről.

9. § (1) Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(2) A járdáról a havat hóesés után azonnal (szükség esetén egy napon több alkalommal is) el kell takarítani.

(3) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy sem a gyalogos-, sem a járműforgalmat ne akadályozza.

(4) Tilos az összerakott hó elhelyezése:

a) a gyalogos közlekedési útvonalon, kerékpárúton,

b) az útkereszteződésben,

c) az úttorkolatban,

d) a kapubejárat elé, annak szélességében,

e) a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,

f) a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein,

g) olyan helyen, ahol a közlekedés biztonságát, más ingatlanok megközelítését, illetve építmények állékonyságát veszélyezteti.

IV. Fejezet8

V. Fejezet9

16. §10

VI. Fejezet11

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

18. §12

19. § (1) E rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) A védőtávolságra vonatkozó rendelkezések csak a hatálybalépést követően épült épületekre és építményekre vonatkoznak.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a település környezetének védelméről szóló 12/2003. (VI. 13.) önkormányzati rendelet, valamint a Rákóczifalva zajvédelmi és levegőtisztaság védelmi előírásairól szóló 13/2000. (VI. 2.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 11/2001. (IX. 14.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(4) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a képviselő-testület hatáskörébe tartozó egyes önkormányzati hatósági ügyekben a hatáskör átruházásáról szóló 16/2005. (VI. 24.) önkormányzati rendelet 1. számú mellékletének 2. pontja hatályát veszti.

(5) A zajvédelmi előírásokról a Rákóczifalva Város13 Helyi Építési Szabályzatáról (HÉSZ), valamint Szabályozási Tervéről szóló 21/2005. /IX.21./ önkormányzati rendelet rendelkezik.

20. §14 Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.

1

A 15/2009. (IX. 4.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az önkormányzati rendeletet a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 16. §-a hatályon kívül helyezte 2024. április 27. napjával.

3

A 23/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 15/2009. (IX. 4.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 23/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 23/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 23/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A IV. fejezetet a 30/2012. (X. 19.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

9

Az V. fejezetet a 23/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 5. §-a hatályon kívül helyezte.

10

A 16. §-t a 30/2012. (X. 19.) önkormányzati rendelet 7. §-a hatályon kívül helyezte.

11

A VI. fejezetet a 2/2021. (I. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a hatályon kívül helyezte.

12

A 18. §-t a 21/2012. (VI. 01.) önkormányzati rendelet 1. §- a hatályon kívül helyezte.

13

A 15/2009. (IX. 4.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg.