Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011 (IV.28.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kacsolódó díjak mértékéről

Hatályos: 2011. 04. 28- 2017. 05. 18

Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének

8/2011. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

Az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kacsolódó díjak mértékéről

Rákóczifalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 15/A. § (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

  1. §

A rendelet hatálya Rákóczifalva Város közigazgatási területén történő anyakönyvi események kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevő természetes személyekre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

  1. §

E rendelet alkalmazásában:

  1. anyakönyvi esemény: házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése,
  2. hivatali helyiség: Rákóczifalva Város Önkormányzat által (térítésmentesen) biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség – Rákóczifalva, Szabadság tér 2. Polgármesteri Hivatal Házasságkötő terem.
  3. hivatali munkaidő: Rákóczifalva Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.
  4. munkaszüneti nap: A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 125. § (3) bekezdésében meghatározott napok, és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterek a munkaidő-beosztás munkaszüneti napok miatt indokolt változtatását évenként szabályozó rendeletében megállapított pihenőnapok
  5. hivatali munkaidőn túli idő: hétfői és keddi napokon: 16.00 órától 19.00 óráig, szerdán: 16.30 órától 19.00 óráig, csütörtökön: 16.00 órától 19.00 óráig, pénteken: 13.00 órától 19.00 óráig, szombati napon 10.00 órától 19.00 óráig
  6.  rendkívüli körülmény: valamely házasulónak a mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota
  7. külső helyszín: hivatali helyiségen kívüli helyszín, helyiség

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi események engedélyezésének szabályai

  1. §

  1. Munkaszüneti napon nem köthető házasság és nem létesíthető bejegyzett élettári kapcsolat.
  2. Hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül nem köthető házasság és nem létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat.
  3. A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötését, valamint a bejegyzett élettársi kapcsolat hivatali helyiségen kívüli létesítését a jegyző engedélyezi. Az engedélyezési eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
  4. Az engedélyezési eljárás kérelemre indul, melyet írásban az eljáró anyakönyvvezetőnél kell benyújtani.
  5. A hivatali helyiségen kívül anyakönyvi esemény akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött ezen helyiség, vagy helyszín házasságkötésre való alkalmasságáról. Külső helyszínen kizárólag olyan hely fogadható el, ahol az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.
  6. Egyházi szertartások helyszínén házasságkötési eljárás nem tartható. Vendéglátóhelyen egyedi elbírálás alapján, megfelelő körülmények biztosítása esetén engedélyezhető a házasság megkötése.

Díjfizetési kötelezettség

  1. §

  1. A hivatali munkaidőben a Házasságkötő teremben a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése díjmentes.
  2. A hivatali munkaidőn kívüli és a hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén, továbbá a hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben tartott, házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén az önkormányzat részére járó díjat és az anyakönyvvezetőt megillető díjat e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.
  3. Nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.
  4. A (2) bekezdésben foglalt díjakat az anyakönyvi eseményt megelőző két munkanapon belül, a Polgármesteri Hivatal által kiállított számla alapján kell megfizetni. A díj megfizetését az erről szóló bizonylat bemutatásával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni.

Az anyakönyvvezető díjazása

  1. §

A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként – választása szerint – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett az 1. sz. mellékletben meghatározott díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

  1. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentet anyakönyvi események iránti szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

Rákóczifalva, 2011. április 28.

         Török István sk.                                                Krizsán József sk.

             jegyző                                                               polgármester    

E rendelet a mai napon kihirdetésre került:

Rákóczifalva, 2011. április 29.

Török István sk.

     jegyző

 

  1. sz. melléklet

Házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén fizetendő díjak

  1. Hivatali munkaidőn, hivatali helyiségen kívül: 40.000,- Ft

Melyből az anyakönyvvezetőt megillető díjazás: bruttó 20.000,- Ft

  1. Hivatali munkaidőn kívül, a Házasságkötő teremben: 20.000,- Ft

Melyből az anyakönyvvezetőt megillető díjazás: bruttó 15.000,- Ft