Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva Város közterületeinek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás rendjéről

Hatályos: 2013. 10. 01- 2019. 08. 13

Szerkesztés...

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének

16/2013. (IX. 25.) önkormányzati rendelete


Rákóczifalva Város közterületeinek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás rendjéről


Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) alpontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 3. pontjában, az 51. § (5) bekezdésében, valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet célja a közterület-nevek, és a helyi jelentőségű közlekedési nevek, közintézmények, valamint a házszámok megállapításának, illetve azok jelölésének szabályozása, a település működéséhez szükséges helyszíni tájékozódási feltételek jobbítása érdekében.

(2) A rendelet hatálya Rákóczifalva közigazgatási területére, minden természetes személyre és a székhellyel rendelkező jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, az ingatlan-nyilvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra terjed ki.

(3) Rákóczifalva közigazgatási területén közterületet, közintézményt elnevezni, azok elnevezését megváltoztatni, házszámot megállapítani, módosítani, emléktáblát elhelyezni csak e rendelet szabályai szerint lehet.


Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.

2. Közterületnév vagy utcanév: magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szerinti közterületnév és közlekedési vonatkozású megnevezés, mely a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgál, egyúttal emléket állít és hagyományt őriz.

3. Településrész-név: földrajzi név, a településen belüli vagy új beépítéssel kialakult és elkülönült területek, illetve a külterületeken kialakult és elkülönült településrészek neve.

4. Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

5. Emléktábla: emlékezetes helyet jelző felület, amely főleg házon, falon elhelyezett, felirattal és/vagy domborműves ábrázolással ellátott kő- vagy fémlap, amely a megjelölt hellyel kapcsolatban levő eseményt, vagy egykor ott élő, működő, ott tartózkodó kiváló személy képmását vagy életének egy mozzanatát örökíti meg.

6. Közintézmény: Társadalmi célú szervezet; az állam vagy egy hatóság által létesített, annak hatáskörébe tartozó, és az állam vagy közösség céljait szolgáló intézmény.


Közterületek és közintézmények elnevezésének általános szabályai


3. §


(1) Rákóczifalván minden közterületet és közintézményt el kell nevezni.

(2) Új közterület kialakítása után, közterületként való bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani a közterület nevét.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás).

(4) Az épületek közötti szervízutakat, továbbá a mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(5) Az utca településrendezés, beépítés vagy más módon történő megszűnésével - külön hatósági döntés nélkül - az utca neve megszűnik.

(6) A közterület elnevezését a megállapítástól számított 5 éven belül nem lehet megváltoztatni, az egyedi eseteket kivéve.


4. §


(1) Közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, a helytörténeti kutatásokra, a lakosság élő névhasználatára, a magyar nyelv követelményeire, az egyszerűségre és arra, hogy a név a többitől írásban is, hangzásában is jól megkülönböztethető legyen.

(2) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(3) A település közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület - ide nem értve az egymás folytatásában lévő, de különböző helyrajzi számon szereplő utakat, utcákat - nem lehet.

(4) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(5) Elhunyt személyről közterületet elnevezni halála után legalább 5 év múlva és a hozzátartozók hozzájárulásával lehet. Kizárólag vezetéknevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiség általánosan ismert, illetőleg ha az elnevezés egy családról történik.

(6) Közterületet elnevezni olyan természetes személyről lehet

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében vagy az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személye közmegbecsülésnek örvend,

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területein kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó,

c) akinek a település életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult település fejlődéséhez,

(7) A 3. és 4. §-okban foglalt rendelkezéseket értelemszerűen alkalmazni kell közintézmény elnevezésekor.


A közterületek és közintézmények elnevezésének eljárási szabályai


5. §


(1) A közterületek és közintézmények nevének megállapítása és megváltoztatása Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik. A közterület elnevezésről a Képviselő-testület határozattal dönt.

(2) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a Képviselő-testület bizottsága,

c) a helyi önkormányzat képviselője,

d) Rákóczifalva Város közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező állampolgár,

e) Rákóczifalva Város közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet.

(3) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre vagy elnevezés megváltoztatására)

b) az elnevezés megváltoztatásának szükségességét,

c) a javasolt elnevezés indokát,

d) a javasolt elnevezés kapcsolódásának megindokolását a közterület környezetéhez, a településen belüli elhelyezkedéséhez,

e) a javasolt elnevezés településhez kötődését,

f) utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.

(4) A javaslatokat a Képviselő-testület valamennyi bizottsága véleményezi.

(5) A közterület nevének megállapításáról, illetve megváltoztatásáról szóló Képviselő-testületi határozat helyben szokásos módon történő közzétételéről, valamint az alább felsorolt szervek értesítéséről a jegyző gondoskodik:

a) az érintett ingatlantulajdonosokat (hirdetmény útján)

b) a települési lakcímnyilvántartót helyben

c) a területileg illetékes Kormányhivatalt

d) a területileg illetékes Járási Hivatalt

e) a területileg illetékes ingatlan-nyilvántartást vezető Földhivatalt

f) a területileg illetékes postahivatalt

g) a területileg illetékes rendőrkapitányságot

h) a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságot

i) az illetékes közműszolgáltatókat

j) a Korm. rendeletben megjelölt Földrajzinév-bizottságot, valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (csak településrész-névvel kapcsolatos döntés esetében).

(6) Az 5. §-ban foglalt rendelkezéseket értelemszerűen alkalmazni kell közintézmény elnevezésekor.


Közterületnév táblák elhelyezésének szabályai


6. §


(1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületnév táblákon kell feltüntetni.

(2) A névtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása az önkormányzat feladata, kivéve a magánutak esetén.

(3) A névtáblát az utcák végein és minden útkereszteződés minden oldalán ki kell helyezni.

(4) Az utcák névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni. Növényzetre közterületnév tábla nem helyezhető el.

(5) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles. Amennyiben a tábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős köteles megtéríteni.

(6) A megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni, és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni. Az új névtáblát az áthúzott régi tábla mellé/felé/alá kell felszerelni. A régi névtáblát egy év múltán az elhelyezőnek kell eltávolítani.


Házszámozás szabályai


7. §


(1) A házszámokat a polgármester határozatban állapítja meg, melyet az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl továbbítani kell a területileg illetékes járási földhivatal felé is.

(2) A névvel ellátott közterületeken az ingatlanokat, az épületeket és a beépítetlen telkeket a közterületről jól látható táblán feltüntetett számmal kell ellátni. Az utcában több ingatlan azonos számmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, csak egy utcára kell megállapítani a házszámot.

(3) Az út, utca, egyéb (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozása a településközponttól kivezető utcák esetében a településközponttól kezdődően, míg a településközponttól távolabb eső utcákban lévő ingatlanokat a magasabb rangú utca torkolatától kezdve kell számozni. Az utca bal oldala páros, a jobb oldala páratlan számozást kap.

(4) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(5) A csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(6) Több lépcsőházas épületnél lehetőleg minden lépcsőháznak külön számot kell adni. Kerülni kell az alátöréseket és azt, hogy egy ingatlan több számot is kapjon, kivéve a több lépcsőházas épületeket

(7) A (3)-(6) bekezdés rendelkezései a rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

(8) Ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon álló szerkezetileg megosztható és nem megosztható földszintes ingatlan esetén, továbbá telekosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén A, B, C, stb. alátörés (pl.: 1/A, 1/B, 1/C) alkalmazható.

(9) A házszámot jelző táblát (a továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére, ha az nincs, házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.

(10) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerint cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.


8. §


(1) Az ingatlan házszámát megváltoztatni csak abban az esetben lehet ha:

a) az ingatlan házszáma az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, vagy csak helyrajzi számmal meghatározott,

b) több ingatlan azonos utcanév és azonos házszámmal szerepel a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban,

c) az ingatlan utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

d) ingatlan megosztására, vagy ingatlanok egyesítésére került sor.

(2) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám változtatásához jogos érdeke fűződik.

(3) Egy teleknek több házszámot adni nem lehet.


Emléktábla állítás rendjére vonatkozó szabályok


9. §


(1) A település közterületein emléktábla csak a Képviselő-testület hozzájárulásával helyezhető el.

(2) A műemlék, műemlék jellegű és a helyi védettségű épületeken emléktábla elhelyezéséhez az illetékes műemlékvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása is szükséges.

(3) A képviselő-testületi hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásról szóló határozatban foglaltaknak nem megfelelően elhelyezett emléktáblát a polgármester - az eltávolításra vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen eltelte esetén - az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja.


Vegyes és záró rendelkezések


10. §


(1) A házszámtáblával nem rendelkező ingatlan tulajdonosa a jelen rendelet 7. § (9) bekezdésében foglalt tábla-kihelyezési kötelezettségének e rendelet hatályba lépését követő fél éven belül köteles eleget tenni.

(2) E rendelet 2013. október 1-jén lép hatályba.

(3) E rendelet a hatálybalépést megelőző szabályok alapján megállapított közterület elnevezések és házszámok érvényességét nem érinti.

(4) E rendelet az Európai Unió joganyagával ellentétes szabályozást nem tartalmaz.


Rákóczifalva, 2013. szeptember 24.




Krizsán József

polgármester

Török István

jegyző



A rendeletet a Képviselő-testület 2013. szeptember 24-ei ülésén fogadta el.

A rendelet 2013. szeptember 25-én került kihirdetésre.