Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014 (II.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2014. 03. 01

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének


3/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelete


az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról


Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


1. § Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 1. § (3) bekezdése kiegészül az alábbi h), i) pontokkal:

„h) hasznosítás: a Nvtv. 3. § 4. pontjában meghatározott hasznosítás,

i) civil szervezet: az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. CLXXV. törvény 2. § 6. pontjában meghatározott civil szervezet.”


2. § (1) A rendelet 6. § (1) bekezdés i) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„i) civil szervezet létrehozása, ahhoz való csatlakozás, támogatás nyújtása,”

(2) A rendelet 6. § (1) bekezdés j) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„az éves költségvetés előterjesztésével egyidejűleg a vagyongazdálkodás irányelveinek meghatározása a közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervvel összhangban.”

(3) Hatályát veszti a rendelet 6. § (1) bekezdés k) pontja.


3. § (1) A rendelet 6. § (3) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„a) a korlátozottan forgalomképes vagyont és az üzleti vagyont nettó 10.000.000,- Ft nyilvántartási értékig hasznosítani jogszabály, vagy a képviselő-testület eltérő rendelkezése hiányában,”

(2) A rendelet 6. § (3) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„b) az üzleti vagyont nettó 10.000.000,- Ft nyilvántartási értékig eladni jogszabály, vagy a képviselő-testület eltérő rendelkezése hiányában, a képviselő-testület utólagos tájékoztatásával,”

(3) A rendelet 6. § (3) bekezdés c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„c) az önkormányzat számára kiadást eredményező, fedezettel biztosított kötelezettséget jogügyletenként nettó 10.000.000,- Ft-ig vállalni jogszabály, vagy a képviselő-testület eltérő rendelkezése hiányában, a képviselő-testület utólagos tájékoztatásával,”

(4) A rendelet 6. § (3) bekezdés f) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„f) az értékhatártól függetlenül, előzetes képviselő-testületi döntés nélkül a képviselő-testület felé utólagos beszámolási kötelezettséggel pályázatban való részvételt kezdeményezni, mely az önkormányzat számára bevételt, vagy más kedvezményt eredményez és a pályázat kiírása nem kér előzetes képviselő-testületi döntést, nem szükséges önerő, illetőleg annak forrása a költségvetésben biztosított, valamint a pályázatban foglaltak az önkormányzat érdekével és a felelős gazdálkodás elvével összeegyeztethető,”

(5) A rendelet 6. § (3) bekezdés g) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„g) civil szervezetek támogatására a költségvetésben meghatározott keret mértékéig,”


4. § (1) A rendelet 8. § (2) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„b) ingatlan vagyon esetén nettó 3.000.000,- Ft könyvszerinti értékhatár felett értékbecslőt kell igénybe venni, az értékbecslés 6 hónapnál régebbi nem lehet. A könyvszerinti értékhatártól, vagy az értékbecsléstől lefelé a polgármester legfeljebb 15 %-al eltérhet.”

(2) A rendelet 8. § (2) bekezdés c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„c) ingó vagyon esetén a vagyontárggyal azonos, vagy paramétereiben a hozzá legközelebb álló, kereskedelemben kapható dolog ára (értéke), ennek hiányában ingóforgalmi szakértő által meghatározott 6 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés. Az ingó árától, vagy az értékbecsléstől lefelé a polgármester legfeljebb 15 %-al eltérhet.”


5. § (1) A rendelet 9. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A polgármester nettó 1.000.000,- Ft-ig részletfizetést átruházott hatáskörben engedélyezhet. A részletfizetést szerződésbe kell foglalni a feleknek.”

(2) A rendelet 9. § (4) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Nettó 1.000.000,- Ft felett részletfizetést a képviselő-testület jogosult engedélyezni. A részletfizetés engedélyezését ebben az esetben is szerződésbe kell foglalni.”


6. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2014. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) E rendelet az Európai Unió joganyagával ellentétes szabályozást nem tartalmaz.


Rákóczifalva, 2014. február 27.



Krizsán József

polgármester

Török István

jegyző



A rendeletet a képviselő-testület a 2014. február 27-i ülésén fogadta el.

A rendelet 2014. február 28. napján került kihirdetésre.




Török István

jegyző