Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015 (IV.22.) önkormányzati rendelete

a telekadóról szóló 20/2011. (XI.30.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 22- 2015. 04. 23

Rákóczifalva Város Képviselő-testületének

12/2015. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a telekadóról szóló 20/2011. (XI.30.) rendelet módosításáról


Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) és h) pontja, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazó rendelkezés alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


A telekadóról szóló 20/2011. (XI.30.) rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6/A. § a) pontja előtti „Kedvezmények” szövegrész helyébe a „Mentességek a helyi adókról szóló törvény 3. § (2) bekezdésében és 19. §-ában foglaltakon túl” szövegrész lép:


2. §


A Rendelet 6/A. § c) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

 „c) ha a magánszemély adóalany tulajdonában egynél több, de telkenként legfeljebb 1.499 m2 nagyságú telek van, abban az esetben kizárólag a legnagyobb telek esetében terheli a telekadó fizetési kötelezettség a magánszemély adóalanyt.”


3. §


A Rendelet 6/A. §-a az alábbi d), e), f) és fa) ponttal egészül ki:

„d) ha a közös háztartásban élő magánszemély adóalanyok külön tulajdonában legfeljebb egy db, 1.500 m2-t el nem érő, eltérő nagyságú telek van a közös háztartásban élők közül azon adóalany köteles telekadót fizetni, akinek a nagyobb nagyságú telke van.

e) ha a közös háztartásban élő magánszemély adóalanyok külön tulajdonában egynél több a) vagy b) pont alá tartozó telek van, abban az esetben kizárólag a legnagyobb telek esetében terheli az a)-b) pont szerint telekadó fizetési kötelezettség a legnagyobb telek tulajdonjogával rendelkező magánszemély adóalanyt.

f) amennyiben a c)-e) pontokban foglalt esetekben a közös háztartásban élő magánszemély adóalany, vagy ha a közös háztartásban élő magánszemély adóalanyok tulajdonában több azonos nagyságú telek van, akkor csak egy telek esetében - a magánszemély adóalany választása alapján vagy a magánszemély adóalanyok közös megegyezése alapján - terheli a telekadó fizetési kötelezettség a magánszemély adóalanyt.

fa) amennyiben a magánszemély adóalanyok az f) pontban foglaltak szerint nem tudnak megegyezni, abban az esetben a nagyobb jövedelemmel rendelkező magánszemély adóalanyt terheli a telekadó fizetési kötelezettség. 


4. §


A Rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott rendelkezések az irányadók.”


5. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a kihirdetést követő naptól kell alkalmazni.


6. §


E rendelet az Európai Unió joganyagával ellentétes szabályozást nem tartalmaz.


Rákóczifalva, 2015. április 21.





                   Kósa Lajos                                Török István




A rendeletet a képviselő-testület a 2015. április 21-ei ülésén fogadta el.

A rendelet 2015. április 22. napján került kihirdetésre.




     Török István

         jegyző