Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2015. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

a piacokról és vásárokról

Hatályos: 2016. 04. 23

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2015 (IX.25.) önkormányzati rendelete

a piacokról és vásárokról

2016.04.23.

Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Általános szabályok

1. § Jelen rendelt hatálya kiterjed Rákóczifalva

a) Kossuth Lajos utca 13/b. alatt lévő napi élelmiszerpiacra és helyi kirakodóvásárra, valamint annak üzlethelyiségeire,

b) Damjanich János úton lévő búcsútérre.

2. § A rendelet személyi hatálya kiterjed a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben meghatározott kereskedőkre.

3. § Az 1. §-ban meghatározott területek fenntartója és üzemeltetője Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete.

4. § A rendelet hatálya nem terjed ki az 1. §-ban meghatározott területeken kívül folytatott kereskedelmi tevékenységre.

5. § Az 1. §-ban meghatározott területeken az a kereskedő végezhet kereskedelmi tevékenységet, aki megfelel a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben, a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben, a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (XI. 26.) EüM rendeletben, valamint az egyéb hatályos jogszabályokban foglaltaknak.

II. A kereskedelmi tevékenység végzésének feltételei

6. § (1) Az 1. §-ban meghatározott területeken olyan termékek hozhatók forgalomba, amelyek megfelelnek a termékre irányadó jogszabályokban foglaltakra.

(2) Vizsgálatot igénylő terméket csak igazolás, hatósági engedély felmutatásával lehet árusítani.

7. § Kereskedelmi tevékenységet az 1. §-ban meghatározott területeken és a kereskedelemről szóló törvényben foglaltakon túl az végezhet aki:

a) az általa igénybe vett árusítóhely használatáért a helypénzt megfizette,

b) nevét, címét igazolta,

c) jól látható helyen, táblán megjelölte a nevét, székhelyét/lakcímét, és a gazdasági formáját (pl: Bt, Kft. mezőgazdasági őstermelő, stb.),

d) az árusító helye és a piac tisztaságát fenntartja, ott kárt nem okoz.

8. § (1) Az üzemeltető megbízottja (piacfelügyeletet ellátó személy, ellenőrzésre jogosult) a helyfoglaláshoz kérheti a hatósági engedély bemutatását azokhoz az árucikkekhez, melyek csak így hozhatók forgalomba. Ennek hiányában a termék nem árusítható.

(2) Minden kereskedő köteles a piacfelügyeletet ellátó személy kérésére az áru származása, minősége, mennyisége, valamint az ára tekintetében a szükséges tájékoztatást megadni.

(3) Az a kereskedő, akinek a hatályos jogszabály előírja az általa árusított termék eredetének igazolását, illetve a jogszerű eladásra és vásárlásra igazoló okiratot mindig köteles magánál tartani, és felszólításra köteles bemutatni az ellenőrzésre jogosult személynek.

(4) Amennyiben a kereskedő felszólításra sem tudja az előző bekezdésekben leírtaknak megfelelően igazolni az általa árusított termék eredetének igazolását, illetve a jogszerű eladásra és vásárlásra igazoló okiratot köteles azonnal elhagyni a piac területét, amennyiben a kereskedő ennek nem tesz eleget rendőrség igénybe vételével elvitethető.

9. § (1) A piac és vásár területét engedéllyel és csak a kijelölt helyet szabad elfoglalni.

(2) A kereskedők kötelesek tevékenységüket úgy végezni, hogy ezzel másokat ne zavarjanak, és másoknak ne jelentsenek veszélyforrást. Amennyiben ez megtörténik, úgy az ebből eredő károkért a polgári jog szabályai szerint az a kereskedő felelős, akinek mulasztásából a káresemény, baleset megtörtént.

(3) A kereskedő köteles az árusítóhelyén a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni a nevét, székhelyét, telefonszámát.

(4) A kereskedő az árusítóhelyen kizárólag hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használhat. Ha az áru mérlegelése külön kosár, doboz egyéb felhasználásával történik, azon a mérőedény súlyát maradandó módon, a vevő által is jól láthatóan fel kell tüntetni.

(5) Tilos az árusításra ki nem jelölt helyeket, közlekedőket árubemutatásra vagy árusításra igénybe venni. A piac és vásár közlekedőútjait szabadon kell hagyni, ezen a területen árut, göngyöleget, járművet és egyéb dolgot tárolni tilos. A piac és vásár területén áruszállításra alkalmas eszköz, jármű csak az áru be- és kiszállítása céljából mehet be a piac területére a nyitva tartás előtti első és utolsó órájában. Járműről történő árusítás csak az üzemeltető által kijelölt helyen történhet.

(6) A piac parkolóiban és a piac közlekedési útjain be kell tartani a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben foglalt előírásokat.

(7) A piac és vásár területére állatot bevinni tilos.

(8) A földről történő árusítás tilos.

(9) A bérlettel rendelkezők helyeit az üzemeltető nyitva tartási idő alatt reggel 700 óráig tartja fenn, ezután az el nem foglalt helyek az adott napon szabadon értékesíthetők napi helyhasználat díj alkalmazásával.

(10) Az el nem adott árut az árusítási idő befejezésével a vásár és a piac területéről el kell szállítani.

(11) A tűzrendészeti követelmények betartása mind a piac, mind pedig a vásár területén mindenkire nézve kötelező.

(12) Az árusítóhelyet minden kereskedő köteles az árusítás befejeztével megtisztítani.

(13)1 A piac területén kerékpárral, motorkerékpárral közlekedni, ezeket a piac területén elhelyezni tilos!

IV. Helyhasználat, helypénz

10. § (1) Kereskedelmi tevékenységet csak az üzemeltető helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen lehet végezni. A helypénz beszedése az engedély megadásának minősül.

(2) A helypénz megfizetése történhet napi helyfoglalás vagy bérlet formájában.

(3) Napi helyfoglalás esetén az árusok az érkezés sorrendjében foglalhatják el kijelölt helyüket. Tilos az árusító helyeket használaton kívüli göngyöleggel és piaci tevékenységet nem szolgáló eszközzel elfoglalni.

(4) Az üzemeltető által meghatározott nyitvatartási idő kezdete után érkező árus csak a fennmaradó üres helyet foglalhatja el.

(5) Az árusítás céljára igénybe vehető legkisebb terület nagysága 1 m 2 . Minden megkezdett m2 egésznek számít.

(6) A helypénz beszedéséről az üzemeltető gondoskodik. Az üzemeltető a beszedett díj összegéről az időpontot is feltüntető, sorszámmal ellátott jegyet köteles kiadni. Az az árus, aki az ellenőrzéskor érvényes jegyet nem tud felmutatni, köteles azt megváltani, amennyiben nem vált jegyet köteles a piac, vásár területét elhagyni.

(7) Az engedélyhez kötött kereskedelmi tevékenységre helyhasználat csak az engedély bemutatásával adható ki.

(8) A napi helyhasználat a díj fizetése napján jogosít az elárusítóhely elfoglalására. Ha a helyhasználó az árusítóhelyet kiürítette, a terület újabb használati díj ellenében még ugyanazon a napon használatba adható.

(9) A piacon 5 db beépített asztalra havi, illetve évi bérlet igényelhető az üzemeltetőnél. Amennyiben a jogosult az asztalt 7.00 óráig nem foglalja el, úgy azon a napon másnak használatba adható.

(10) A helyhasználati díjat az 1. melléklet tartalmazza.

(11) A piac területén lévő üzlethelyiségek hasznosítása bérbeadás útján történik. A bérlő kiválasztására és a bérleti szerződés aláírására a polgármester jogosult.

(12) A Kossuth utcai piac üzlethelyiségek esetében az adott bérleti szerződésekben meghatározott bérleti díjak az irányadóak.

(13) Árusító hely tartós bérlete esetén az üzemeltető bérleti szerződést köt a kereskedővel, a bérleti szerződés aláírására a polgármester jogosult.

(14) Az a kereskedő aki vagy amely tartós bérlettel kíván élni akár üzlethelység, akár árusító hely tekintetében írásbeli kérelmet kell benyújtania a polgármesternek címezve a közös önkormányzati hivatalhoz, amennyiben lehetséges megjelölve a bérelni kívánt helyet és a bérlet időtartamát, valamint a kereskedő adatait (név, székhely, adószám, cégjegyzékszám, vállalkozói nyilvántartási szám, telefonos elérhetőség, egyéb).

V. Pótdíj, piacról való kitiltás

11. § (1) A vásár, illetve piac rendjét, a rendelkezéseket megszegőkkel szemben az Üzemeltető megbízottjának pótdíjat kell kiszabnia az alábbiak szerint:

a) Aki szennyezi a piac területét, az árusítás végén a takarítást elmulasztja, illetve az üzemeltető helyhasználati engedély nélkül árusít 2.000,- Ft pótdíjat köteles fizetni.

b) Az üzemeltető megbízottja a kifizetett pótdíjról számlát köteles adni.

c) Amennyiben az eladó a szakvizsgálatra szoruló árut nem mutatja be (pl.: gomba, vágott baromfi stb.), a helypénzfizetést megtagadja, vagy nem tartja be 7. § c) pontjában foglaltakat, azt az árusításból ki kell zárni.

VI. Záró rendelkezések

12. § (1) Ahol a rendelet piac szót használ ott a vásárt is érteni kell.

(2) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényben, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben, a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben, a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (XI. 26.) EüM rendeletben, a valamint az egyéb hatályos jogszabályokban foglaltak az irányadóak.

13. § (1) Ez a rendelet 2015. november 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.

1. melléklet a 17/2015. (IX. 25.) önkormányzati rendelethez2

A vásári és piaci helyhasználati díjak megállapítása:

Hely

Napi jegy

Havi jegy

beépített asztalon

135 Ft/m2/nap

105 Ft/m2/nap

szabad területen (saját asztalon is

90 Ft/m2/nap

60 Ft/m2/nap

piac előtt rész

135 Ft/m2/nap

105 Ft/m2/nap

asztalon kívül

50 Ft/m2/nap

25 Ft/m2/nap

- A rendelet 9. § (9) bekezdése esetén bérleti díj: 500 Ft/m2/hó.
- Piac területén lévő üzletek bérleti díja a bérleti szerződésben foglaltak alapján kerül megállapításra.
A búcsúvásár területén

- sátorból történő árusítás

240,- Ft/m2/nap

- lakókocsiból történő árusítás

240,- Ft/m2/nap

- asztalról és földről történő árusítás

240,- Ft/m2/nap

- cirkuszi sátor és kiszolgáló létesítményei

240,- Ft/m2/nap

- körhinták, céllövöldék, egyéb mutatványosok kocsijai, sátrai által elfoglalt terület

30,- Ft/m2/nap

- járműről történő árusítás (személygépkocsi, utánfutó, teherautó, egyéb jármű)

240,- Ft/m2/nap

A fenti árak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.

2. melléklet a 17/2015. (IX. 25.) önkormányzati rendelethez

A Kossuth L. út 13/b. sz. alatti piac nyitvatartási ideje

Hétfő

7-16 óráig

helyi kirakodóvásár

Kedd

7-16 óráig

élelmiszerpiac

Szerda

7-16 óráig

élelmiszerpiac

Csütörtök

7-16 óráig

helyi kirakodóvásár

Péntek

7-16 óráig

élelmiszerpiac

Szombat

7-13 óráig

helyi kirakodóvásár és élelmiszerpiac

Szombaton 5 asztal biztosítja az élelmiszer árusítását.
A búcsúvásár nyitvatartási ideje alkalomszerűen kerül meghatározásra.