Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2016 (IX.30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2016. 10. 01- 2017. 02. 10




Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének

11/2016. (IX. 30.) önkormányzati rendelete


a szociális ellátásokról


Rákóczifalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdés, a 25. § (3) b) pont, a 26. §, a 32. § (3) bekezdés, a 45. §, a 48. § (4) bekezdés, a 91. § (1) bekezdés, a 62. §, a 132. § (4) bekezdés g) pont, 10. § (1) bekezdés alapján, az alábbi rendeletet alkotja:


  1. Általános rendelkezések


1. § (1) Rákóczifalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) szociális ellátásként az alábbi ellátásokat nyújtja:

a) települési támogatás:

  1. rendkívüli települési támogatás
  2. lakásfenntartási támogatás
  3. egyszeri fűtési támogatás
  4. gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtandó támogatás
  5. temetési költségek viseléséhez nyújtandó támogatás
  6. köztemetés
  7. gyermek gondozásához nyújtandó támogatás
  8. gyermek beiskolázásához nyújtandó támogatás

b) személyes gondoskodást nyújtó alapellátások, ezen belül:

  1. étkeztetés,
  2. házi segítségnyújtás,
  3. család-és gyermekjóléti szolgáltatás
  4. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
  5. támogató szolgáltatás
  6. nappali ellátás
  7. közösségi ellátások

c) személyes gondoskodást nyújtó szakellátás, ezen belül:

  1. Idősek Bentlakásos Otthona

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés a1) és a8) pontjában foglalt támogatásokat pénzben vagy természetben biztosítja.

(3) A képviselő-testület az b)-c) pontban biztosított alapszolgáltatásokat, alapellátásokat és közösségi ellátásokat a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulásán keresztül biztosítja.


  1. Eljárási rendelkezések


2. § (1) E rendeletet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelettel és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni, továbbá a nem szabályozott kérdésekben és a jelen rendeletben használt fogalmak meghatározásánál a felsorolt jogszabályokban meghatározottak az irányadók.

(2) A képviselő-testület saját hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni szociális ellátások iránti kérelmet, amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik, a Rákóczifalvai Közös Önkormányzati Hivatalánál (továbbiakban: hivatal) e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A települési támogatás egy adatlapon csak egy támogatásra kérhető. Amenniyben a kérelmező egy kérelemlapon több ellátást kér érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül a kérelem és igazolási kérelem sem nyújtható be.

(4) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozzék, illetve azokat igazolja. A jövedelemszámítás tekintetében Szoc.tv. 10. § (2) - (5) bekezdését kell alkalmazni.

(5) Amennyiben a kérelemben, a jövedelemnyilatkozatban, valamint az igazolásokban szereplő adatok valódisága felől kétség merül fel, a hivatal jogosult környezettanulmányt készíteni a Bizottság kérésére.

(6) Nem kell környezettanulmányt készíteni a kérelmezőről, ha az életkörülményeiről a bizottságnak hivatalos tudomása van, vagy a kérelmező korábbi ügyében készült környezettanulmány három hónapnál nem régebbi, és életkörülményeiben nem feltételezhető lényeges változás.

(7) A szociális ellátásban részesülő, a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 8 napon belül köteles értesíteni a bizottságot a hivatalon keresztül.

(8) A szociális ellátások felhasználásának ellenőrzéséről a bizottság, valamint a polgármester gondoskodik. Az ellátásban részesülő köteles az ellenőrzés zavartalan elvégzését, lebonyolítását elősegíteni és az ellenőrzést végzővel együttműködni a kért adatok rendelkezésre bocsátásával. a szociális ellátás cél szerinti felhasználásának igazolásával.

(9) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalma az alábbiak szerint ellenőrizhető:

  1. megkeresheti az illetékességgel rendelkező adóhatóságot,
  2. megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,
  3. megkeresheti a közlekedési igazgatási hatóságot,
  4. megkeresheti az igazolást kiállító szervet, munkáltatót.

(10) Nem állapítható meg települési támogatás annak az aktív korú személynek, aki álláskeresőként, illetve akinek a családjában élő személy álláskeresőként a munkahely keresés céljából nem működik együtt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségével.

(11) Az elektronikus ügyintézés szociális ügyekben kizárt.

(12) A bizottság a hatáskörébe tartozó ügyekben azon kérelmezőket, vagy háztartásokat, akinek vagy amelynek a jövedelme legfeljebb 5.000,-Ft-tal meghaladja az adott támogatásra vonatkozó jövedelemhatárt kivételesen méltányolható esetben támogatásban részesítheti.


  1. Rendkívüli települési támogatás


3. § (1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatást biztosít a továbbiakban: Szoc.tv. 45. § (4) bekezdésében meghatározott személyek részére.

(2) Rendkívüli települési támogatás legkisebb összege 3.000,- Ft, legmagasabb összege 100.000,- Ft.

(3) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan igénybevételre átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.


  1. Lakásfenntartási támogatás


4. § (1) A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A támogatás a villanyáram-, a víz- és csatornahasználat viseléséhez nyújtható.

(3) A támogatás legkisebb összege havonta 2.500,- Ft.

(4) A lakhatással kapcsolatos rendszeresen felmerülő költségek viseléséhez  legfeljebb havonta 5.000,- Ft támogatás állapítható meg.

(5) Szociálisan rászorult az a személy, vagy háztartás amelynek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át, egyedül élő esetén a 300 %-át.

(6) A támogatás iránti kérelem évközben bármikor benyújtható.

(7) A lakásfenntartási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évig illeti meg a jogosultat.

(8) A támogatás háztartásonként egy személy részére állapítható meg.

(9) Nem jogosult a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtható támogatásra

  1. aki albérlőt tart,
  2. a jogcímnélküli lakáshasználó,
  3. akinek a Szoc.tv. szerint vagyona van.

(10) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan igénybevételre átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


  1. Egyszeri fűtési támogatás


5. § (1) Egyszeri fűtési támogatás állapítható meg a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. tv. szerint meghatározott fűtési időszakban.

(2) A fűtési támogatás legfeljebb 50.000,- Ft értékig állapítható meg.

(3) A támogatás pénzbeli és természetbeni ellátás, mely a fűtési szezon teljes időtartamára biztosítható.

(4) A fűtési támogatásra

a) az a szociálisan rászorult személy, vagy háztartás jogosult, amelynek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át, egyedül élő esetén a 300 %-át vagy

b) aki a Magyar Államkincstár által fogyatékossági támogatásban részesül.

(5) A támogatás iránti kérelem minden év szeptember 15. napjától október 31. napjáig nyújtható be.

(6) A támogatás háztartásonként egy személy részére állapítható meg.

(7) Az egyszeri fűtéstámogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan igénybevétele átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


  1. Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtandó támogatás


6. § (1) A szociálisan rászoruló személy részére a gyógyszerköltségei viseléséhez havonta 8.000,- Ft támogatás állapítható meg.

(2) Közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező személy részére a gyógyszerköltségek viseléséhez a támogatást nem lehet megállapítani.

(3) Szociálisan rászorult

  1. az az egyedül élő személy, akinek a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,
  2. az a családban élő személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 %-át, és betegsége miatt, havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át.

(4) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan igénybevételére átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


  1. Temetési költségek viseléséhez nyújtandó támogatás


7. § (1) Az elhunyt személy temetési költségeinek viseléséhez való hozzájárulására igényelt települési támogatásra jogosult az eltemettető, ha az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg:

  1. családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,
  2. egyedül élő vagy egyedülálló személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.

(2) Az elhunyt személy temetési költségeinek viseléséhez való hozzájárulásra igényelt támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség mértékének legfeljebb 20 %-a.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének összege a temető mindenkori üzemeltetője által kiadott temetési költségekről szóló tájékoztató alapján kerül megállapításra, amely 2016-ban 200.000,-Ft.

(4) Az elhunyt személy temetési költségeinek viseléséhez való hozzájárulás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a hivatalhoz.

(5) Az elhunyt személy temetési költségeinek viseléséhez igényelt települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla és a halotti anyakönyvi kivonat másolati példányát.

(6) A temetési költségek viseléséhez nyújtandó támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan igénybevételére átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.


  1. Köztemetés


8. § (1) Jogosultak köre a Szoc.tv. 48. §-a által meghatározott szabályai szerint.

(2) A polgármester átruházott hatáskörben a köztemetés költségének 50 % feletti részének megtérítése alól mentesíti az elhunyt személy közeli hozzátartozóját az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

  1. családban élő esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő személy esetén a 300 % -át, valamint
  2. nem részesült a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban.

(3) Az (1) bekezdés szerinti mentesítés engedélyezésének további feltétele, hogy a kérelmező

  1. hosszabb kórházi ápolással járó táppénzes állományba kerül, vagy
  2. súlyos, 3 hónapot meghaladó ápolást igénylő betegségben szenved, vagy
  3. 3 hónapot meghaladó gyógyulási időszakú balesetet szenved, vagy
  4. háztartásában nagyobb összegű váratlan vagy nem tervezhető kiadás keletkezik, vagy
  5. elemi kárt szenved.

(4) Határozatban kell meghozni a mentesítésről szóló döntést.

(5) A köztemetés iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan igénybevételére átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.


  1. A gyermek gondozásához nyújtandó támogatás


9. § (1) A gyermek gondozásához nyújtandó települési támogatásban részesülhet

  1. a nappali tagozaton tanulmányokat folytató kiskorú, vagy
  2. a 0-18 év közötti kiskorú gyermek
  3. az a nappali tagozaton középfokú vagy felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig.

(2) A gyermek gondozásához nyújtott települési támogatás évente legfeljebb két alkalommal nyújtható, összege éves szinten gyermekenként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének:

  1. 25 %-át ha a kérelmező részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben,
  2. 50 %-át, ha a kérelmező nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 300 %-át.

(3) A gyermek gondozásához nyújtott települési támogatás pénzbeli és természetbeni támogatásként is megállapítható.

(4) Természetbeni ellátás különösen a megállapított támogatás összegének erejéig:

  1. a gyermekintézményi étkezési térítési díj
  2. tandíj, kollégiumi díj, vagy
  3. egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díj átvállalása

(5) A gyermek gondozásához nyújtandó támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan igénybevételére átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


  1. Gyermek beiskolázásához nyújtandó támogatás


10. § (1) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatásban részesülhet a nappali tagozaton tanulmányokat folytató kiskorú gyermek után, aki a családi pótlékra jogosult, feltéve, ha családban élő esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő személy esetén a 300 %-át.

(2) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatás összege gyermekenként 5.000,-Ft/év,

(3) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni támogatásként is megállapítható. A támogatás pénzbeli vagy természetbeni formájáról az ellátást megállapító szerv dönt.

(4) A természetbeni ellátásként megállapított gyermek beiskolázásához nyújtott települési támogatás elsősorban a gyermek tanszereinek a beszerzésére irányulhat.

(5) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatás iránti kérelmet évente egy alkalommal, június 1. napjától augusztus 31. napjáig lehet benyújtani.

(6) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlan igénybevételére átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


  1. Jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése


11. § (1) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítése esetén az Szoc.tv. 17. §-ában foglalt szabályokat e rendeletben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.

(2) A kötelezett szociális helyzetére tekintettel az ellátás megtérítése méltányosságból elengedhető, csökkenthető, illetve részletekben is visszafizethető.

(3) Az ellátás megtérítése méltányosságból akkor engedhető el, ha a visszafizetésre kötelezett

  1. hajléktalanná vált, vagy
  2. a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj 50 %-át meg nem haladó mértékre esett vissza.

(4) Az ellátás megtérítése méltányosságból akkor csökkenthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át meg nem haladó mértékre esett vissza.

(5) A csökkentés mértéke a fizetési kötelezettség 50 %-áig terjedhet.

(6) Az ellátás megtérítése részletekben akkor teljesíthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem éri el.

(7) Részletfizetés időtartama a fizetési kötelezettség összegétől függően:

  1. 20 000 forintig 3 hónap,
  2. 20 001-60 000 forintig 6 hónap,
  3. 60 000 forint felett 9 hónap.

(8) A méltányossági kérelmet a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül lehet benyújtani.


  1. Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások


12. § (1) Az önkormányzat tagja a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulásnak, melynek keretében a Szolnoki Többcélú Társulás Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központon keresztül biztosítja, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért fizetendő intézményi térítési díjat Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése által elfogadott a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások térítési díjainak megállapításáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendelet szabályozza.


  1. Záró rendelkezések


13. § (1) Ez a rendelet  2016. október 1. napján lép hatályba és az újonnan indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.

(3) Hatályát veszti a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete.


Rákóczifalva, 2016. szeptember 29.



Kósa Lajos

polgármester

dr. Molnár György

jegyző



Záradék:

A rendeletet a képviselő-testület 2016. szeptember 29-i ülésén fogadta el.

A rendelet 2016. szeptember 30-án került kihirdetésre.




dr. Molnár György

jegyző



1. melléklet a 11/2016. (IX. 30.) önkormányzati rendelethez


Érkezett:


Ügyintéző:




Kérelem

települési támogatás megállapításához


Jelölje be, hogy mely ellátást kívánja igényelni


Rendkívüli települési támogatás


Lakásfenntartási támogatás


Egyszeri fűtéstámogatás


Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtandó támogatás


Temetési költségek viseléséhez nyújtandó támogatás


Köztemetés


Gyermek gondozásához nyújtandó települési támogatás


Gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatás




I. Az igénylő adatai


1. Személyes adatok:


Név: ____________________________ Születési név: ____________________________


Születési helye: ___________________ ideje: _______ év ___________ hó _____ nap


Anyja neve: _______________________ Állampolgársága: ______________________


TAJ szám:   ccc ccc ccc       Adóazonosító jel:  cccccccccc


Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma: cccccccccc


2. Családi állapot:


Nyilatkozom, hogy házas, élettárs, egyedülálló (hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársamtól külön élek és nincs élettársam) vagyok. (a megfelelő szövegrész aláhúzandó).


3. Bejelentett lakóhelye: _________________________________________________


Bejelentett tartózkodási helye: _____________________________________________


Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó)


4. A nyilatkozat benyújtásának időpontjában a támogatást kérővel közös háztartásban élő, az egy főre jutó jövedelem számítása szempontjából figyelembe vehető közeli hozzátartozók adatai:


Név

Születési hely és idő

Anyja neve

Rokoni fok







































II. A települési támogatás igénylésének indoka


___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________



III. Jövedelem nyilatkozat


A jövedelmek típusai

Kérelmező jövedelme

Kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

Kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, munka-végzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz







2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem







3. Ingatlan, ingó vagyon-tárgyak értékesítéséből származó jövedelem







4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíj-szerű ellátások







5. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)







6. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás







7. Föld bérbeadásából származó jövedelem







8. Egyéb (különösen: kapott tartás, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések egyéb)







9. A család összes nettó jövedelme [9-(10+11+12)]







10. A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege)







11. Önkormányzat és a járási hivatal által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás [a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. § (1) bek. i) pontja]







Összes jövedelem









Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki):


________________________________ Ft/hó


A kérelemhez mellékelni kell a feltüntetett jövedelmi adatok valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.



III. Vagyoni adatok


Ingatlanok


1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon vagy bérlet címe: _____________________________________________________ város/község ___________________________ út/utca _______________ hsz., alapterülete: __________________ m2, tulajdoni hányad __________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.

 

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek tulajdon vagy bérlet címe: _____________________________________________________ város/község ___________________________ út/utca _______________ hsz., alapterülete: __________________ m2, tulajdoni hányad __________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.


3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület (épületrész) tulajdon vagy bérlet megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs, egyéb): _____________________________________________________ címe: _____________________________________________________ város/község ___________________________ út/utca _______________ hsz., alapterülete: __________________ m2, tulajdoni hányad __________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.


4. Termőföld tulajdon vagy bérlet megnevezése: ________________________ címe: _____________________________________________________ város/község ___________________________ út/utca _______________ hsz., alapterülete: __________________ m2, tulajdoni hányad __________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.

 

Egyéb vagyontárgyak


5. Gépjármű

a) személygépkocsi: _______________________ típus: ___________________, forgalmi rendszám: ________________, a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ________________ év.

Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.

 

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: _______________________ típus: ___________________, rendszám (rendszám nélküli gépek esetén a gyártási vagy azonosító számot kell feltüntetni): ___________________, a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ________________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.




IV. Egyéb nyilatkozatok



A rendszeres gyógyszeres kezelésről a háziorvosi igazolást, valamint a járási hivatal igazolását arról, hogy nem vagyok alanyi, vagy normatív alapon jogosult közgyógyellátásra benyújtottam. Havi rendszeres gyógyító ellátásom költségeinek igazolását benyújtottam.


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján - ellenőrizheti.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.


Kijelentem, hogy az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)



Rákóczifalva, 20___ év _________________ hó _____ nap




_____________________________

kérelmező aláírása




Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez


I. Személyi adatok


a) család: a Szoc.tv. 4. § (1) c) pontjában meghatározott;

b) közeli hozzátartozó: a Szoc.tv. 4. § (1) d) pontjában meghatározott

c) egyedülélő: a Szoc.tv. 4. § (1) e) pontjában meghatározott;

d) háztartás: a Szoc.tv. 4. § (1) f) pontjában meghatározott;


II. Jövedelmi és vagyoni adatok


A kérelmező: a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni


Jövedelem: a Szoc.tv. 4. § (1) a) pontjában meghatározott


Jövedelem típusai:

  1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.
  2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.
  3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.
  4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.
  5. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a bérpótló juttatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás, munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.
  6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.


A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.


vagyon: a Szoc.tv. 4. § (1) b) pontjában meghatározott


III. Csatolandó mellékletek


A) Jövedelem igazolására:

  1. a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a kérelem benyújtását megelőző három havi munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,
  2. vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,
  3. álláskeresési támogatás esetén a Munkaügyi Központ) megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző három havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  4. nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző három havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,
  5. a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző három havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  6. a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző három havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,
  7. a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot igazoló szakorvosi igazolás
  8. a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat,
  9. állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén Gyámhivatal határozata,
  10. ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,
  11. nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat
  12. amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,
  13. egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat
  14. tanköteles korú gyermek intézménylátogatási vagy tanulói jogviszony igazolása
  15. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot.
  16. Minden olyan okirat (pl.: kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat egyéb), amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet.


A rendszeres gyógyszeres kezelésről a háziorvos igazolása.


  1. A gyógyszerkiadások mérsékléséhez nyújtandó települési támogatás kizárólag abban az esetben állapítható meg, ha az igénylő alanyi vagy normatív jogcímen nem jogosult közgyógyellátásra. A kérelemhez csatolni kell a Járási Hivatal igazolását arról, hogy a kérelmező alanyi/normatív alapon közgyógyellátásra nem jogosult, valamint csatolni kell a havi rendszeres gyógyszerköltség gyógyszertári igazolását is.


B) Nem szükséges a kérelmezőnek új igazolást csatolni, illetve nyilatkozatot tenni a tárgyévi kérelemhez, ha azt a jogszabályoknak és a rendelet előírásainak megfelelően már benyújtotta:

  1. a tárgyévi nyugdíjáról szóló igazolást,
  2. a társadalombiztosítási ellátás esetében a kérelem benyújtását megelőző három hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, vagy társadalombiztosítási szerv igazolását,
  3. a szülői felügyeleti jog megállapításáról szóló okiratot,
  4. a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,
  5. a középfokú, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézmény adott félévi igazolását a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállásáról,
  6. a gyermek elhelyezésére vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági, gyámhivatali határozatot.


Mellékletek