Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017. (III. 14.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 03. 14- 2017. 08. 24

Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének


5/2017. (III. 14.) önkormányzati rendelete


Rákóczifalva 2017. évi költségvetéséről


Rákóczifalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) Rákóczifalva Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) és a költségvetési szervek együttes 2017. évi költségvetését:


517.221

 425 Ft

költségvetési bevétellel

567.203

425 Ft

költségvetési kiadással

-49.982

000 Ft

költségvetési egyenleggel

357.440

848 Ft

finanszírozási bevétellel

307.458

848 Ft

finanszírozási kiadással

+49.982

000 Ft

finanszírozási egyenleggel

874.662

273 Ft

összes bevétel

874.662

273 Ft

összes kiadás

ebből:

49.982

ezer Ft

előző évi pénzmaradvány a költségvetési egyenleg belső finanszírozására

0

ezer Ft

felhalmozási célú hitel



állapítja meg.


2. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési egyenleg összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege és a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege szerinti bontásban e rendelet 1. melléklete szerint fogadja el.


3. § A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait működési bevételek és működési kiadások, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 1. melléklete szerint fogadja el.


4. § A képviselő-testület az önkormányzat fenntartása alatt működő intézmények költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 2. melléklete szerint fogadja el.


5. § A képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetés előirányzat felhasználási és likviditási tervét e rendelet 15. melléklete szerint fogadja el.


6. § A képviselő-testület az önkormányzat 2017. évre engedélyezett létszámkeretét e rendelet 7-7/a. melléklete szerint fogadja el.


7. § A képviselő-testület a 2017. évi közvetett támogatásairól szóló kimutatást e rendelet 12. melléklete szerint fogadja el.


8. § A képviselő-testület az önkormányzat adósság- és hitelállományának alakulását, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő, későbbi évekre is kiható, több éves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban e rendelet 13. mellékletében foglaltak szerint fogadja el.


9. § A képviselő-testület az önkormányzat és intézményei költségvetési elszámolási számláit 2017. évben a 3A Takarékszövetkezetnél vezeti. Az önkormányzat az átmenetileg szabad pénzeszközeit a legjobb ajánlatot tevő pénzintézetnél helyezheti el tartós betétként, illetve rövid lejáratú értékpapír vásárlására fordíthatja.


10. § A tárgy évi költségvetés általános tartalékát a működtetés megtakarításából képződött, jóváhagyást igénylő pénzmaradvány összege, továbbá az évközi központi intézkedések alapján biztosított és feladattal nem terhelt bevétel növelheti. Az önkormányzat tartalékának működési része működésre fordítható, míg a fejlesztéseknél képződött tartalék az idei költségvetésben is csak fejlesztésre fordítható.


11. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2017. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.


12. § A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövidlejáratú értékpapír vásárlására.


13. § (1) A költségvetési szerv e rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmény vezetői, felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szerv felel a számára a saját költségvetésében meghatározott előirányzatok felhasználásáért, az előirányzatok gazdaságos, hatékony és takarékos felhasználásáért.

(3) Az e rendeletben meghatározott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani, illetve betartatni. Az előirányzat túllépés megakadályozása az intézményvezetők kiemelt feladata.

(4) A kötelező feladatok kiadásait az alábbiak szerint kell rangsorolni, ha a bevételek nem folynak be időarányosan: személyi jellegű kifizetések, közüzemi díjak, közétkeztetés, szociálpolitikai juttatások, egyéb kiadások, fejlesztési kiadások.

(5) A nem kötelező feladatoknál az (4) bekezdés szerinti rangsort kell megtartani, továbbá kompok-révek üzemeltetési feladatait kell biztosítani.

(6) Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változtatásról folyamatosan tájékoztatják a polgármestert, aki erről a képviselőtestületet negyedévenként, de legkésőbb a zárszámadási rendelettervezet képviselő-testület elé terjesztését közvetlenül megelőző testületi ülésen 2017. december 31-i hatállyal tájékoztatja.

(7) Amennyiben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a soron következő ülésen ad tájékoztatást. A költségvetési rendelet módosításáról a (6) bekezdésben foglaltak szerint kell eljárni.


14. § Az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek pénzmaradványát a közös önkormányzati hivatal vizsgálja felül és azt a képviselő-testület a zárszámadási rendeletével egy időben hagyja jóvá.


15. § Az intézmények gazdálkodásában a pénzmaradvány képződését megelőzi a feladatmutató szerinti és kötött felhasználású normatíva visszatérítési kötelezettség. Amennyiben erre év végén nem marad fedezet, a visszafizetést az önkormányzat más előirányzatok átcsoportosításával a jövő évi intézményi költségvetés terhére biztosítja. Ennek figyelembe vételével célszerű a gazdálkodást folytatni.


16. § (1) A kiadások teljesítésekor (a beszerzések, szolgáltatások pénzügyi teljesítésénél) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 85. §-ára figyelemmel előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módokat.

(2) A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak az e rendeletben szabályozott esetekben kerülhet sor.

(3) Az alábbi esetekben igényelhető készpénz felvétele, illetve készpénzes kifizetés a házipénztárból:

  • bérjellegű kifizetések:

a1) közfoglalkoztatottak személyi juttatása,

a2) eseti megbízási díjak,

a3) önkormányzati képviselők és külsős bizottsági tagok tiszteletdíja,

a4) lakossági folyószámlával nem rendelkezők megbízási díja


  • belföldi-külföldi kiküldetésnél útiköltség térítések,
  • a saját személygépkocsi hivatali célú használatáért fizetett költségtérítés,
  • üzemanyag vásárlásával kapcsolatos kiadások
  • helyi és helyközi utazási költségtérítés,
  • karbantartással és működtetéssel kapcsolatos kiadások,
  • készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások,
  • reprezentációs kiadások,
  • jogszabályban meghatározott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátás,
  • az önkormányzat és az intézmények rendezvényeivel kapcsolatos kiadások,
  • közbiztonsági feladatok kiadásai
  • egyéb, nem rendszeresen előforduló céljellegű kisösszegű kifizetések,
  • jogcímtől függetlenül 400.000,-Ft összegig történő egyéb kifizetés.

(4) Az (1) bekezdésben foglalt eseteken túlmenően a házipénztár csak vezető egyedi írásbeli engedélye alapján teljesíthető készpénzkifizetés.


17. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, gondoskodjék arról, hogy az önkormányzat helyi adóbeszedési számlák, a pótlék és bírság beszedési számlák egyenlege - kivéve június és december hónapot - a likviditáshoz szükséges összegben átvezetésre kerüljenek az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára. Félév végén és év végén az adóbeszedési számlákon nem maradhat egyenleg.

(2) A 2016. évi költségvetés végrehajtását, majd a 2017. évi költségvetés kidolgozását az Áht., az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, valamint az egyéb hatályos jogszabályok szerint kell elvégezni.


18. § A 2017. évi költségvetés terhére kötelezettségvállalás tárgyévi kifizetésre - a saját bevételek teljesülési ütemére figyelemmel -, előirányzaton belül vállalható. Tárgyéven túli kötelezettség csak olyan mértékben vállalható, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett az esedékesség időpontjában a rendeltetésszerű működés, az önkormányzat kötelező feladatainak.


19. § E rendelet mellékletei:

  • 1. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának 2017. évi összevont költségvetési kiadásai és bevételei
  • 2. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának és intézményeinek 2017. évi kiadásai és bevételei
  • 3. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának 2017. évi működési és közhatalmi bevételi előirányzatai
  • 4. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatot megillető 2017. évi állami támogatások
  • 5. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának és intézményeinek 2017. évi bevételei tevékenységenként, kötelező, önként vállalt és államigazgatási bontásban
  • 6. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának és intézményeinek 2017. évi kiadásai tevékenységenként kötelező, önként vállalt és államigazgatási bontásban
  • 7. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzata 2017. évi engedélyezett és betöltött álláshelyeiről
  • 8. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának 2017. évi ellátottak pénzbeli juttatási kiadási jogcímenként
  • 9. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának gazdálkodási körébe tartozó 2017. évi felhalmozási és felújítási kiadásai
  • 10. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának összevont mérlege
  • 11. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának működési és felhalmozási mérlege
  • 12. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzatának 2017. közvetett támogatásai
  • 13. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzata 2017. évi több éves kihatással járó kötelezettségei
  • 14. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzata 2017. évi adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek bemutatása
  • 15. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzata 2017. évi előirányzat felhasználási terve
  • 16. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzata Európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztésekhez, projektekhez történő hozzájárulás
  • 17. melléklet Rákóczifalva Város Önkormányzata 2017-2020. évekre történő előirányzat keretszámok


20. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) E rendeletben foglaltak végrehajtásáról a 2017. évi zárszámadásról szóló rendeletben kell számot adni.

(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.


Rákóczifalva, 2017. március 13.



Az SZMSZ II. szakaszának 3. bekezdése alapján eljáró:


__________________________

Domány Katalin

kirendeltség-vezető





__________________________


Kósa Lajos

polgármester



Záradék:


A rendeletet a képviselő-testület 2017. március 14-i ülésén fogadta el.

A rendelet 2017. március 14-én került kihirdetésre.




Az SZMSZ II. szakaszának 3. bekezdése alapján eljáró:


__________________________

Domány Katalin

kirendeltség-vezető