Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018 (I.26.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátások szabályairól

Hatályos: 2018. 02. 01- 2018. 04. 30

Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelete


a szociális és gyermekvédelmi ellátások szabályairól


Rákóczifalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet


Általános rendelkezések


A rendelet célja és hatálya


1. §


(1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezzék a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételének jogosultságáról, mértékéről, és igénybevételük módjáról

(2) E rendeletet kell alkalmazni a Rákóczifalva Város Önkormányzat közigazgatási területén életvitelszerűen élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.

(3) E rendelet hatálya a Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az a)-d) pontban foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.

(4) E rendelet hatálya kiterjed a Szt. 3. § (3) bekezdésében, a Gyvt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározottakra.

(5) E rendelet szerint kell eljárni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személyeken kívül, az Önkormányzat területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelmében is, ha az ideiglenes hatályú elhelyezés vagy más ideiglenes hatósági intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével, vagy elháríthatatlan kárral járna.


Hatásköri szabályok


2. §


(1) Rákóczifalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) szociális ellátásként az alábbi ellátásokat nyújtja:

a) települési támogatás:

      aa) endkívüli települési támogatás

ab) lakásfenntartási támogatás

ac) egyszeri fűtéstámogatás

ad) gyógyszertámogatás

ae) temetési támogatás

af) gyermekgondozási támogatás

ag) beiskolázási támogatás

ah) újszülött támogatás

ai) letelepedési támogatás

b) személyes gondoskodást nyújtó alapellátások, ezen belül:

ba) házi segítségnyújtás

      bb) család-és gyermekjóléti szolgáltatás

 bc) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

bd) támogató szolgáltatás

be) nappali ellátás

bf) közösségi ellátások

c) személyes gondoskodást nyújtó szakellátás, ezen belül:

 Idősek Bentlakásos Otthona

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés aa) - ai) pontjában foglalt támogatásokat pénzben vagy természetben biztosítja.

(3) Az aa) pont, az ae) pont valamint az ah) pont szerinti támogatásokról valamint a köztemetés elrendeléséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(4) A képviselő-testület az b)-c) pontban biztosított alapszolgáltatásokat, alapellátásokat és közösségi ellátásokat a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulásán keresztül biztosítja.


Eljárási rendelkezések


3. §


(1) E rendeletet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelettel és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni, továbbá a nem szabályozott kérdésekben és a jelen rendeletben használt fogalmak meghatározásánál a felsorolt jogszabályokban meghatározottak az irányadók.

(2) A képviselő-testület saját hatáskörébe tartozó pénzbeli és természetbeni szociális ellátások iránti kérelmet, amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik, a Rákóczifalvai Közös Önkormányzati Hivatalánál (továbbiakban: hivatal) e rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A települési támogatás egy adatlapon csak egy támogatásra kérhető. Amenniyben a kérelmező egy kérelemlapon több ellátást kér érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül a kérelem és igazolási kérelem sem nyújtható be.

(4) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozzék, illetve azokat igazolja. A jövedelemszámítás tekintetében Szoc.tv. 10. § (2) - (5) bekezdését kell alkalmazni.

(5) Amennyiben a kérelemben, a jövedelemnyilatkozatban, valamint az igazolásokban szereplő adatok valódisága felől kétség merül fel, a hivatal jogosult környezettanulmányt készíteni a Bizottság kérésére.

(6) Nem kell környezettanulmányt készíteni a kérelmezőről, ha az életkörülményeiről a bizottságnak hivatalos tudomása van, vagy a kérelmező korábbi ügyében készült környezettanulmány három hónapnál nem régebbi, és életkörülményeiben nem feltételezhető lényeges változás.

(7) A szociális ellátásban részesülő, a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 8 napon belül köteles értesíteni a bizottságot a hivatalon keresztül.

(8) A szociális ellátások felhasználásának ellenőrzéséről a bizottság, valamint a polgármester gondoskodik. Az ellátásban részesülő köteles az ellenőrzés zavartalan elvégzését, lebonyolítását elősegíteni és az ellenőrzést végzővel együttműködni a kért adatok rendelkezésre bocsátásával, a szociális ellátás cél szerinti felhasználásának igazolásával.

(9) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalma az alábbiak szerint ellenőrizhető:

a) megkeresheti az illetékességgel rendelkező adóhatóságot,

b) megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,

c) a közlekedési igazgatási hatóságot,

d) megkeresheti az igazolást kiállító szervet, munkáltatót

(10) A bizottság a hatáskörébe tartozó ügyekben az e rendeletben meghatározott jogosultsági feltételek hiánya esetén is, kivételesen méltányolható esetben a kérelmezőt támogatásban részesítheti.

(11) Kivételesen méltányolható esetnek minősül különösen:

a) kérelmezővel együtt élő közeli hozzátartozó 12 hónapon belül bekövetkezett halála,

b) a családban súlyos beteg, vagy fogyatékos családtag él,

c) nagy összegű közüzemi díjhátraléka halmozódott fel, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy a felhalmozott díjhátralék miatt előrefizetős áramfogyasztást, gázfogyasztást mérő készülék felszerelése vált szükségessé, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni,

d) 12 hónapon belül a kérelmező vagy házastársa, élettársa álláskeresővé vált és nem részesül aktív korúak ellátásában,

e) a kérelmező vagy vele együtt élő házastársának/élettárásnak gyermekének betegsége, balesete miatt végzett ápolás, gondozás okán kérelmező 30 egymást követő napot meghaladóan táppénzt vesz igénybe,

f) kérelmezőt és családját elemi kár, katasztrófa sújtotta és az eset összes körülményét mérlegelve az ellátás hiánya a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyeztetné.

(12) A megállapított támogatás biztosítása a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ családsegítője útján, közreműködésével is történhet. A támogatás felhasználásáról a családsegítő köteles a jegyző felé beszámolni.


II. fejezet


I. Pénzben és természetben nyújtható ellátások


Rendkívüli települési támogatás


4. §


(1) A képviselő-testület e rendeletben meghatározottak szerint rendkívüli támogatást nyújt eseti jelleggel a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére elsősorban a Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) A Szt. 45. § (4) bekezdésében foglaltakon túl

a) rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező

aa) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul, vagy

ab) nyugdíjkifizetése valamely ok miatt késik (nyugdíjazás elhúzódása, rokkantsági fok megállapítása).

b) létfenntartási gondnak kell tekinteni, ha a kérelmező

ba) egyedülálló és rokkantsági, öregségi vagy egyéb nyugdíjban részesül, és a jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át,

bb) megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése okán igazolt módon veszélyeztetve van.

(3) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki rendkívüli élethelyzetbe került vagy létfenntartási gonddal küzd és családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén 300 %-át nem haladja meg

(4) A rendkívüli települési támogatás összege éves szinten nem haladhatja meg

a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő családtagja más önkormányzati támogatásban is részesül,

b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő családtagja nem részesül más önkormányzati támogatásban.

(5) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 90 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás nem állapítható meg.

(6) A rendkívüli települési támogatás kifizetéséről a megállapítást követő 15 napon belül a Rákóczifalvai Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi csoportja gondoskodik.

(7) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlanul igénybevett ellátás megszüntetésére és visszafizettetésére átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.


Települési lakásfenntartási támogatás


5. §


(1) A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló kérelmező részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A lakásfenntartási támogatás legkisebb összege havonta 2.500,- Ft és legfeljebb 5.000,- Ft.

(3) Szociálisan rászorult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át, egyedül élő esetén a 300 %-át.

(4) A lakásfenntartási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évig illeti meg a jogosultat.

(5)  A támogatás iránti ismételt kérelem leghamarabb a jogosultság megszűnését követően nyújtható be.

(6) A támogatás háztartásonként egy személy részére állapítható meg.

(7) Nem jogosult a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez nyújtható támogatásra

a) aki albérlőt tart,

b) a jogcímnélküli lakáshasználó,

c) akinek a Szoc.tv. szerint vagyona van.

(8) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező, vagy a vele egy háztartásban élő személy nevére szóló és a kérelem beadását közvetlenül megelőző 3 havi közüzemi számlát (víz, villany, fűtés)

(9) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlanul igénybevett ellátás megszüntetésére és visszafizettetésére átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


Települési egyszeri fűtéstámogatás


6. §


(1) A szociálisan rászoruló kérelmező részére egyszeri fűtési támogatás állapítható meg.

(2) A fűtési támogatás legfeljebb 50.000,- Ft értékig állapítható meg.

(3) A támogatás pénzbeli vagy természetbeni ellátás.

(4) A fűtési támogatásra

a) az a szociálisan rászorult személy jogosult, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át, egyedül élő esetén a 300 %-át vagy

b) aki a Magyar Államkincstár által fogyatékossági támogatásban részesül, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 400 %-át, egyedül élő esetén az 500 %-át

(5) A támogatás iránti kérelem minden év október 01. napjától október 31. napjáig nyújtható be.

(6) A támogatás háztartásonként egy személy részére állapítható meg évente egy alkalommal.

(7) Az egyszeri fűtéstámogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlanul igénybevett ellátás megszüntetésére és visszafizettetésére átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


Települési gyógyszertámogatás


7. §


(1) A szociálisan rászoruló személy részére a gyógyszerköltségei viseléséhez egy éven át havonta 3.000,- Ft támogatás állapítható meg.

(2) Közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező személy részére a gyógyszerköltségek viseléséhez a támogatást nem lehet megállapítani.

(3) Szociálisan rászorult

a) az az egyedül élő személy, akinek a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,

b) az a családban élő személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 %-át, és betegsége miatt, havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át.

(4)  A gyógyszertámogatás iránti ismételt kérelem leghamarabb a jogosultság megszűnését követő hónapban nyújtható be.

(5)A gyógyszertámogtás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évig illeti meg a jogosultat.

(6) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlanul igénybevett ellátás megszüntetésére és visszafizettetésére átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


  Települési temetési támogatás


8. §


(1) Az elhunyt személy temetési költségeinek viseléséhez való hozzájárulására igényelt települési támogatásra jogosult az eltemettetésről gondoskodó személy, akinek jövedelme nem haladja meg:

a) családban élő kérelmező esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át,

b)egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.

(2) Az elhunyt személy temetési költségeinek viseléséhez nyújtható támogatás összege 40.000,- Ft.

(3) Az elhunyt személy temetési költségeinek viseléséhez való hozzájárulás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a hivatalhoz.

(4) Az elhunyt személy temetési költségeinek viseléséhez igényelt települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla és a halotti anyakönyvi kivonat másolati példányát.

(5) A temetési költségek viseléséhez nyújtandó támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlanul igénybevett ellátás megszüntetésére és visszafizettetésére átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.


 Települési gyermekgondozási támogatás


9. §


(1) A gyermek gondozásához nyújtandó települési támogatásban részesülhet az a kérelmező, aki

a) a 0-18 év közötti kiskorú gyermeket nevel, valamint

b) aki nappali tagozaton folytat középfokú tanulmányokat legfeljebb a 23. életévének a betöltéséig, felsőfokú tanulmányokat folytató kérelmező esetén legfeljebb a 25. életévének betöltéséig.

(2) A gyermek gondozásához nyújtott települési támogatás évente legfeljebb két alkalommal igényelhető, összege éves szinten gyermekenként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének:

a) 25 %-át ha a kérelmező részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben,

b) 50 %-át, ha a kérelmező nem részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 300 %-át.

(3) A gyermek gondozásához nyújtott települési támogatás pénzbeli és természetbeni támogatásként is megállapítható.

(4) Természetbeni ellátás különösen a megállapított támogatás összegének erejéig:

a) a gyermekintézményi étkezési térítési díj

b) tandíj, kollégiumi díj, vagy

c) egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díj átvállalása

(5) A gyermek gondozásához nyújtandó támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére, valamint a jogosulatlanul igénybevett ellátás megszüntetésére és visszafizettetésére átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


Települési beiskolázásához támogatás


10. §


(1) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatásban részesülhet a nappali tagozaton tanulmányokat folytató rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő kiskorú gyermek után, az a szülő, illetve más törvényes képviselő, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő esetén a 400%-át.

(2) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatás összege gyermekenként minimum 5.000,- Ft/év és legfeljebb gyermekenként 10.000,- Ft/év.

(3) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatás pénzbeli vagy természetbeni támogatásként is megállapítható. A támogatás pénzbeli vagy természetbeni formájáról az ellátást megállapító szerv dönt.

(4) A természetbeni ellátásként megállapított gyermek beiskolázásához nyújtott települési támogatás elsősorban a gyermek tanszereinek a beszerzésére irányulhat.

(5) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatás iránti kérelmet évente egy alkalommal, július 1. napjától szeptember 30. napjáig lehet benyújtani.

(6) A gyermek beiskolázásához nyújtandó települési támogatás iránti kérelmek elbírálására, felülvizsgálatára, valamint a jogosulatlanul igénybevett ellátás megszüntetésére és visszafizettetésére átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


Települési újszülött támogatás


11. §


(1) Az a szülő vagy gyám jogosult a támogatásra, aki a gyermek születésekor és az azt megelőző 36 hónapban folyamatosan bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen is Rákóczifalva Város közigazgatási területén él. Az újszülöttnek a kérelmezővel azonos lakcímmel kell rendelkeznie.

(2) Az újszülöttek támogatásának formája gyermekenként egyszeri támogatás, melynek összege 50.000,- Ft, amennyiben a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 400%-át, a gyermekét egyedül nevelő szülő esetén az 500%-át.

(3) A támogatást egy újszülött gyermek után csak az egyik szülő jogosult igénybe venni.

(4) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születését követő 90 napon belül a melléklet szerinti nyomtatványon, lehet benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell a kérelem nyomtatványban felsorolt iratokat, egyéb igazolásokat.

(5) A támogatásra való jogosultságot a képviselő-testülettől átruházott hatáskörében eljárva a polgármester állapítja meg.


Települési letelepedési támogatás


12. §


(1) A támogatásra jogosultak köre:

Letelepedési támogatás iránti kérelmet nyújthatnak be azok az első lakáshoz jutó személyek, kik Rákóczifalva város közigazgatási területén lakást építenek, új vagy használt lakást vásárolnak.

(2) A támogatásra való jogosultság feltételei:

a) az önkormányzat letelepedési támogatást nyújt azon első lakáshoz jutó igénylőknek, akik Rákóczifalva Város közigazgatási területén lakáscélú ingatlant építenek vagy vásárolnak,

b) a kérelmező és házastársa, vagy élettársa sem töltötte be a kérelem beadásának időpontjában az 50. életévét,

c) legalább az egyik fél esetén minimum 180 nap folyamatos TB- jogviszonyra, illetve legalább 6 hónapos folyamatos keresőtevékenységre van szükség, ami nem lehet közmunka.

d) a kérelmező vagy házastársa/élettársa a kérelem beadásakor és az azt közvetlenül megelőző 36 hónapban Rákóczifalván folyamatos bejelentett lakcímmel rendelkezik.

e) az ingatlan értéke, melyre tekintettel a támogatást igénylik, eléri a 4 millió forintot.

f) a kérelmező és a vele együtt költöző családtagok egy főre jutó havi nettó

jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének az 500%-át.

g) a kérelmező és a vele együtt költöző családtagok egyike sem rendelkezik Szt. tv. szerinti hasznosítható vagyonnal.

(3) A támogatás igényelhető:

a) lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 90 napon belül

b) lakóingatlan építés esetén az építési engedély jogerőre emelkedését vagy a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő lakcímbejelentéstől

számított 90 napon belül.

(4) a kérelemhez a kötelező igazolásokon túl csatolandó:

a) adásvételi szerződés

b) jogerős építési/használatbavételi engedély

(5) A letelepedési támogatás összege 200.000,- Ft mely egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

(6) Visszafizetési kötelezettség:

A kérelmező a letelepedési támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben köteles visszafizetni az önkormányzat részére, amennyiben

a)  valótlan tények közlésével, adatok elhallgatásával, vagy más módon befolyásolta a támogatás megállapítását,

b) a lakást nem lakhatás céljára használja, a lakást nem lakja.

c) a kérelem elbírálását követő 5 éven belül az ingatlant, amelyre tekintettel a letelepedési támogatást megítélték számára elidegeníti, birtokából kikerül.

d) Az ingatlan tulajdonjogának változását annak megtörténtétől számított 15 napon belül köteles írásban az önkormányzatnak bejelenteni.

(7) A letelepedési támogatás iránti kérelem elbírálására, felülvizsgálatára, megszüntetésére átruházott hatáskörben az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság jogosult.


II. Természetbeni ellátás


Köztemetés


13. §


(1) A köztemetés elrendelése hivatalból történik.

(2) Közköltségen a hozzátartozó vagy az elhalt eltérő rendelkezése esetén a legolcsóbb koporsós temetés rendelhető el.

(3) Ha utólag jut az Önkormányzat tudomására, hogy a közköltségen temettetett után olyan vagyon maradt, amelyből a temetés költsége fedezhető lett volna, akkor a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnek be kell jelenteni.

(4) Ha a közköltségen eltemettetett személy eltemettetéséről másnak kellett volna gondoskodnia, az eltemettetésre köteles személyt vagy örököst a köztemetés költségeinek megtérítésére kell kötelezni.

(5) Különös méltánylást érdemlő esetekben a Polgármester a megtérítési kötelezettség alól az eltemettetésre köteles személyt részben, vagy egészben mentesítheti:

a) egészben mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg, és a kérelmező és családja vagyonnal nem rendelkezik,

b) részbeni, legfeljebb 1-50 %-ig terjedően mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át meghaladja, de nem éri el a 200 % -át, és a kérelmezőnek és családja vagyonnal nem rendelkezik.

(6) Ha az elhunyt személy nem állandó bejelentett lakos a városban és közköltségen történő eltemettetéséről az önkormányzat gondoskodott, a meghalt személy utolsó állandó lakóhelye szerinti települési önkormányzattól igényelni kell a köztemetés költségeit

(7) A köztemetés elrendelésérőlátruházott hatáskörben a polgármester jogosult.


III. fejezet


A települési támogatás megállapítására vonatkozó különös

szabályok


Méltányosság


14.§


(1) A Polgármester az e rendeletben szabályozott rendkívüli települési támogatást méltányosságból abban az esetben is megállapíthatja, ha az egy főre jutó havi jövedelem a kérelmező családjában vagy az egyedül élő, egyedülálló kérelmező esetén a 4. § (3) bekezdésében előírt jövedelmi feltételektől legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-val tér el, feltéve, ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg hitelt érdemlően igazolja, hogy a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően az alábbi körülmények valamelyike fennáll:

a) kérelmezővel együtt élő közeli hozzátartozó 12 hónapon belül bekövetkezett halála miatt a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem legalább 50%-kal csökkent,

b) a családban súlyos beteg, vagy fogyatékos családtag él,

c) nagy összegű közüzemi díjhátraléka halmozódott fel, melyet

önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy a felhalmozott díjhátralék miatt    előrefizetős áramfogyasztást, gázfogyasztást mérő készülék felszerelése vált szükségessé, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni,

d) 12 hónapon belül a kérelmező vagy házastársa, élettársa, bejegyzett élettársa álláskeresővé vált és nem részesül aktív korúak ellátásában,

e) a kérelmező vagy vele együtt élő házastársának, gyermekének betegsége, balesete miatt végzett ápolás, gondozás okán kérelmező 30 egymást követő napot meghaladóan táppénzt vesz igénybe,

f) kérelmezőt és családját elemi kár, katasztrófa sújtotta és az eset összes körülményét mérlegelve az ellátás hiánya a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyeztetné.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott körülmények fennállása az

a) az (1) bekezdés a) pont esetében a halotti anyakönyvi kivonat, és a jövedelemigazolások;

b) az (1) bekezdés b) pont esetében a magasabb összegű családi pótlékban vagy a fogyatékossági támogatásban vagy a gondozott személy után nyújtott ápolási díjban való részesülésről szóló igazolás, orvosi igazolás, kórházi zárójelentés;

c) az (1) bekezdés c) pont esetében közüzemi számla vagy előfizetős mérőkészülék felszereléséről számla;

d) az (1) bekezdés d) pont esetében az álláskeresési járadék folyósításáról szóló szelvény és az álláskeresőként történő nyilvántartásban állásról szóló Munkaügyi Központ által kiállított hatósági bizonyítvány;

e) az (1) bekezdés e) pont esetében a kórházi kezelési zárójelentés és kérelmező nyilatkozata a munkavégzési kötelezettség teljesítésének akadályozásáról, a táppénz igénybevételének igazolása;

f) az (1) bekezdés f) pont esetében az elemi kár felméréséről szóló biztosítási jegyzőkönyv vagy a kárfelmérést végző szerv hivatalos szakvéleményének benyújtásával igazolható.

(3) Méltányosság kérelmező és családja esetében az adott naptári évben egy alkalommal gyakorolható.

(4) A 12. § alapján adott támogatás összege legfeljebb 200.000.- Ft lehet.


Jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése


15. §


(1) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítése esetén az Szoc.tv. 17. §-ában foglalt szabályokat e rendeletben foglalt kiegészítésekkel kell alkalmazni.

(2) A kötelezett szociális helyzetére tekintettel az ellátás megtérítése méltányosságból elengedhető, csökkenthető, illetve részletekben is visszafizethető.

(3) Az ellátás megtérítése méltányosságból akkor engedhető el, ha a visszafizetésre kötelezett

a) hajléktalanná vált, vagy

b) a háztartásban az egy főre jutó nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj 50 %-át meg nem haladó mértékre esett vissza.

(4) Az ellátás megtérítése méltányosságból akkor csökkenthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át meg nem haladó mértékre esett vissza.

(5) A csökkentés mértéke a fizetési kötelezettség 50 %-áig terjedhet.

(6) Az ellátás megtérítése részletekben akkor teljesíthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem éri el.

(7) Részletfizetés időtartama a fizetési kötelezettség összegétől függően:

a) 20 000 forintig 3 hónap,

b) 20 001-60 000 forintig 6 hónap,

c) 60 000 forint felett 9 hónap.

(8) A méltányossági kérelmet a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül lehet benyújtani.


IV. fejezet


Szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások


Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások


16. §


(1) Az önkormányzat tagja a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulásnak, melynek keretében a Szolnoki Többcélú Társulás Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központon keresztül biztosítja, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért fizetendő intézményi térítési díjat Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése által elfogadott a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások térítési díjainak megállapításáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendelet szabályozza.


Szociális Kerekasztal


17. §


(1) A Képviselő-testület az Sztv. 58/B. § (2) bekezdése alapján Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre, különösen a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart, melyet az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság elnöke hív össze.

(3) A helyi Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai: A polgármester, a jegyző, az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság tagjai, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Gyermekjóléti és Szociális Szolgáltató Központ igazgatója, a védőnők, a háziorvosok, az Emberkék az Emberért Közhasznú Egyesület vezetője, a Caritas szeretetszolgálat plébániai csoportjának vezetője.


Záró rendelkezések


18. §


(1) E rendelet  2018. február 1. napján lép hatályba és az újonnan indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Egyidejűleg hatályát veszti a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 11/2016. (IX. 30.) önkormányzati rendelete.


Rákóczifalva, 2018. január 25.



Kósa Lajos

polgármester

dr. Magyar Attila

jegyző



Záradék:

A rendeletet a képviselő-testület 2018. január 25-i ülésén fogadta el.

A rendelet 2018. január 26-án került kihirdetésre.




dr. Magyar Attila

jegyző





1. melléklet a 2/2018. (I. 26.) önkormányzati rendelethez


Érkezett:


Ügyintéző:




Kérelem

települési támogatás megállapításához


Jelölje be, hogy mely ellátást kívánja igényelni


Rendkívüli települési támogatás


Lakásfenntartási támogatás


Egyszeri fűtéstámogatás


Gyógyszertámogatás


Temetési támogatás


Gyermekgondozási támogatás


Beiskolázási támogatás


Újszülött támogatás


Letelepedési támogatás




I. Az igénylő adatai


1. Személyes adatok:


Név: ____________________________ Születési név: ____________________________


Születési helye: ___________________ ideje: _______ év ___________ hó _____ nap


Anyja neve: _______________________ Állampolgársága: ______________________


TAJ szám:   ccc ccc ccc       Adóazonosító jel:  cccccccccc


Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma: cccccccccc


2. Családi állapot:


Nyilatkozom, hogy házas, élettárs, egyedülálló (hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársamtól külön élek és nincs élettársam) vagyok. (a megfelelő szövegrész aláhúzandó).


3. Bejelentett lakóhelye: _________________________________________________


Bejelentett tartózkodási helye: _____________________________________________


Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó)


4. A nyilatkozat benyújtásának időpontjában a támogatást kérővel közös háztartásban élő, az egy főre jutó jövedelem számítása szempontjából figyelembe vehető közeli hozzátartozók adatai:


Név

Születési hely és idő

Anyja neve

Rokoni fok







































II. A települési támogatás igénylésének indoka


___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________



III. Jövedelem nyilatkozat


A jövedelmek típusai

Kérelmező jövedelme

Kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

Kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, munka-végzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz







2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem







3. Ingatlan, ingó vagyon-tárgyak értékesítéséből származó jövedelem







4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíj-szerű ellátások







5. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)







6. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás







7. Föld bérbeadásából származó jövedelem







8. Egyéb (különösen: kapott tartás, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések egyéb)







9. A család összes nettó jövedelme [9-(10+11+12)]







10. A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege)







11. Önkormányzat és a járási hivatal által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás [a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 4. § (1) bek. i) pontja]







Összes jövedelem









Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki):


________________________________ Ft/hó


A kérelemhez mellékelni kell a feltüntetett jövedelmi adatok valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.



III. Vagyoni adatok


Ingatlanok


1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon vagy bérlet címe: _____________________________________________________ város/község ___________________________ út/utca _______________ hsz., alapterülete: __________________ m2, tulajdoni hányad __________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.

 

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek tulajdon vagy bérlet címe: _____________________________________________________ város/község ___________________________ út/utca _______________ hsz., alapterülete: __________________ m2, tulajdoni hányad __________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.


3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület (épületrész) tulajdon vagy bérlet megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs, egyéb): _____________________________________________________ címe: _____________________________________________________ város/község ___________________________ út/utca _______________ hsz., alapterülete: __________________ m2, tulajdoni hányad __________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.


4. Termőföld tulajdon vagy bérlet megnevezése: ________________________ címe: _____________________________________________________ város/község ___________________________ út/utca _______________ hsz., alapterülete: __________________ m2, tulajdoni hányad __________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.

 

Egyéb vagyontárgyak


5. Gépjármű

a) személygépkocsi: _______________________ típus: ___________________, forgalmi rendszám: ________________, a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ________________ év.

Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.

 

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: _______________________ típus: ___________________, rendszám (rendszám nélküli gépek esetén a gyártási vagy azonosító számot kell feltüntetni): ___________________, a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ________________ év. Becsült forgalmi érték: ____________________________ Ft.




IV. Egyéb nyilatkozatok



Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján - ellenőrizheti.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.


Kijelentem, hogy a települési támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)



Rákóczifalva, 20___ év _________________ hó _____ nap




_____________________________

kérelmező aláírása




Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez


I. Személyi adatok


a) család: a Szoc.tv. 4. § (1) c) pontjában meghatározott;

b) közeli hozzátartozó: a Szoc.tv. 4. § (1) d) pontjában meghatározott

c) egyedülélő: a Szoc.tv. 4. § (1) e) pontjában meghatározott;

d) háztartás: a Szoc.tv. 4. § (1) f) pontjában meghatározott;


II. Jövedelmi és vagyoni adatok


A kérelmező: a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni


Jövedelem: a Szoc.tv. 4. § (1) a) pontjában meghatározott


Jövedelem típusai:

  1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.
  2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.
  3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.
  4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.
  5. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a bérpótló juttatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás, munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.
  6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.


A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.


vagyon: a Szoc.tv. 4. § (1) b) pontjában meghatározott


III. Csatolandó mellékletek


A) Jövedelem igazolására:

  • a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a kérelem benyújtását megelőző három havi munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,
  • vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,
  • álláskeresési támogatás esetén a Munkaügyi Központ) megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző három havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  • nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző három havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,
  • a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző három havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  • a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző három havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,
  • a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot igazoló szakorvosi igazolás
  • a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat,
  • állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén Gyámhivatal határozata,
  • ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,
  • nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat
  • amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,
  • egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat
  • tanköteles korú gyermek intézménylátogatási vagy tanulói jogviszony igazolása
  • elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot
  • minden olyan okirat (pl.: kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat egyéb), amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet
  • települési lakásfenntartási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező, vagy a vele egy háztartásban élő személy nevére szóló és a kérelem beadását közvetlenül megelőző 3 havi közüzemi számlát (víz, villany, fűtés)
  • a rendszeres gyógyszeres kezelésről a háziorvos igazolása.
  • a gyógyszerkiadások mérsékléséhez nyújtandó települési támogatás kizárólag abban az esetben állapítható meg, ha az igénylő alanyi vagy normatív jogcímen nem jogosult közgyógyellátásra. A kérelemhez csatolni kell a Járási Hivatal igazolását arról, hogy a kérelmező alanyi/normatív alapon közgyógyellátásra nem jogosult, valamint csatolni kell a havi rendszeres gyógyszerköltség gyógyszertári igazolását is.
  • újszülött támogatás iránti kérelemhez csatolandó a gyermek születési anyakönyvének másolata, valamint a szülő és a gyermek lakcímkártyájának másolata.


B) Nem szükséges a kérelmezőnek új igazolást csatolni, illetve nyilatkozatot tenni a tárgyévi kérelemhez, ha azt a jogszabályoknak és a rendelet előírásainak megfelelően már benyújtotta:

  • a tárgyévi nyugdíjáról szóló igazolást,
  • a társadalombiztosítási ellátás esetében a kérelem benyújtását megelőző három hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, vagy társadalombiztosítási szerv igazolását,
  • a szülői felügyeleti jog megállapításáról szóló okiratot,
  • a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,
  • a középfokú, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézmény adott félévi igazolását a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállásáról,
  • a gyermek elhelyezésére vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági, gyámhivatali határozatot.


Mellékletek