Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019 (VIII.14.) önkormányzati rendelete

a házszám megállapításáról, valamint a házszám- és közterületnév táblák elhelyezésének szabályairól

Hatályos: 2019. 08. 14 00:01- 2021. 07. 11

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019 (VIII.14.) önkormányzati rendelete

a házszám megállapításáról, valamint a házszám- és közterületnév táblák elhelyezésének szabályairól

2019.08.14.

Rákóczifalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Rákóczifalva város közigazgatási területén lévő közterületekre és ingatlanokra, illetve azok tulajdonosaira, használóira, kezelőire terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendeletet a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Korm. rendelet) együtt kell alkalmazni, továbbá a nem szabályozott kérdésekben és a jelen rendeletben használt fogalmak meghatározásánál a Korm. rendeletben meghatározottak az irányadók.

3. Az ingatlanok házszámának megállapítására vonatkozó eljárási szabályok

3. § (1) Az elnevezett úttal érintkező önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanokat házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámot ahhoz a közterülethez kapcsolódóan kell megállapítani, amellyel az ingatlan határos.

(3) Amennyiben az ingatlan több közterülettel érintkezik, a házszámozást az ingatlan közlekedési csatlakozása határozza meg. A közlekedési csatlakozás szempontjából meghatározó az a közterület, amelyről az ingatlan főépületének gyalogos megközelítése biztosított.

(4) A számozást új utcáknál a település központjától mindig kifelé haladva kell végezni úgy, hogy a jobb oldal páratlan, a bal oldal páros számozású legyen.

(5) A csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(6) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(7) Több lépcsőházas épületnél lehetőleg minden lépcsőháznak külön számot kell adni.

(8) Az ingatlanok számozása arab számmal történik. Kiegészítő jelzésként a számok alátöréseként az ABC nagy betűi alkalmazhatók.

(9) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, de az ingatlanon újabb lakások létesülnek, akkor a többlakásos épület házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a meglévő házszámot meghagyva a (8) bekezdés szerinti alátöréssel kell az új lakásokat ellátni.

(10) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, de telekmegosztás révén új ingatlan ékelődik be, akkor a meglévő ingatlan számozása változatlan marad, az újonnan keletkezett ingatlan számozását pedig a (8) bekezdés szerinti alátörés alkalmazásával kell végezni.

(11) Amennyiben a meglévő házszámok összevonása válik szükségessé (telekegyesítés, stb.), úgy az eredeti házszámok szélső értékeinek kötőjellel történő összevont formáját kell megállapítani, illetve amennyiben lehetséges a házszámok összeolvadására is sor kerülhet az alátörés megszüntetésével.

4. § (1) A már megállapított házszámok megváltoztatására (átszámozás) csak különösen indokolt esetben, olyan rendezetlen állapotok megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely az ingatlanok azonosítását akadályozza. Különösen akkor, ha

a) több ingatlan azonos közterületnévvel és azonos házszámmal szerepel a nyilvántartásban,

b) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

c) az ingatlan házszáma téves,

d) az ingatlan megosztására, vagy

e) az ingatlanok egyesítésére került sor.

(2) Ha egyazon közterületen több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik vagy az ingatlanok számozása hibás, akkor a közterületet vagy annak egy részét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell átszámozni.

5. § A házszámozással kapcsolatos ügyekben első fokon a jegyző jár el. E jogkörében eljárva határozattal

a) dönt a házszámok megállapításáról,

b) dönt az ingatlanok átszámozásáról,

c) kötelezi az ingatlantulajdonosokat a megállapított házszám feltüntetésére,

d) kötelezi az ingatlantulajdonosokat az utcanévtábla kihelyezésének tűrésére,

e) dönt a jogosulatlan házszám használatának megszüntetéséről.

6. § (1) A házszámozási hatósági eljárás kérelemre vagy hivatalból indul. A kérelemben meg kell jelölni az ingatlan fekvését, helyrajzi számát, tulajdonosát, használóját, továbbá a házszámozási kérelem okát.

(2) Új út vagy telek kialakításakor az eljárást hivatalból kell megindítani.

(3) A tényállás tisztázása érdekében be kell szerezni a lakcímnyilvántartó szerv kimutatását az ingatlanba bejelentkezett személyekről, az érintett ingatlant ábrázoló műszaki helyszínrajzot, a tulajdonoi lap másolatot és minden esetben helyszíni szemlét kell tartani.

(4) A határozatot közölni kell az érintett tulajdonosokkal, az oda bejelentkezett személyekkel, továbbá a jogerős határozatot a címnyilvántartással.

4. Házszám- és közterületnév táblák elhelyezése

7. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, használója, kezelője köteles az ingatlant házszámtáblával ellátni

a) új építmény esetében a használatbavételi engedély kiadásától számított 60 napon belül,

b) házszám változás esetén az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről szükség szerinti cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A házszámtáblát épületen, kerítésen, a közterület felöli bejáratnál, ezek hiányában külön tartószerkezeten, közterületről jól látható módon kell elhelyezni.

(4) Saroktelek esetén a házszámtáblát azon az oldalon kell elhelyezni, amely közterületre az ingatlant számozták, függetlenül attól, hogy hol van az ingatlan főbejárata.

(5) Többlakásos ingatlan esetén valamennyi lakáson, továbbá az ingatlan kerítésén, ennek hiányábán tartószerkezeten, a közterületről jól látható módon kell a házszámot feltüntetni.

8. § (1) A közterület nevét feltüntető tábla – jól láthatóság érdekében – saroképületen, kerítésen vagy külön tartószerkezeten is elhelyezhető.

(2) A közterület nevét feltüntető tábla az utca mindkét oldalán, az utca elején és végén, valamint útkereszteződésnél minden sarokingatlan kerítésén elhelyezendő.

(3) A közterület nevét feltüntető tábla kihelyezésével vagy eltávolításával érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója annak kihelyezését vagy eltávolítását tűrni köteles.

(4) A közterületnév táblák elkészítésének, elhelyezésének, cseréjének, karbantartásának költsége Rákóczifalva Város Önkormányzatát terheli.

5. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének az utcanév- és házszámtálk elhelyezésének, a házszámozás rendjéről szóló 33/2004. (X. 1.) önkormányzati rendelete.

(2) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.