Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testülete 11/2019. (VIII. 14.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva város közterületeinek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről

Hatályos: 2019. 08. 14- 2021. 07. 31

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testülete 11/2019. (VIII. 14.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva város közterületeinek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezésről 1

2019.08.14.

Rákóczifalva Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) alpontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 3. pontjában, az 51. § (5) bekezdésében, valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja a közterület-nevek és a közintézmények elnevezésének szabályozása, a település működéséhez szükséges helyszíni tájékozódási feltételek jobbítása érdekében.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Rákóczifalva közigazgatási területére, minden természetes személyre és a székhellyel rendelkező jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, az ingatlan-nyilvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra terjed ki.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.

2. Közterületnév vagy utcanév: magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet(a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § (3) bekezdés j) pontja által meghatározott.

3. Településrész-név: földrajzi név, a településen belüli vagy új beépítéssel kialakult és elkülönült területek, illetve a külterületeken kialakult és elkülönült településrészek neve.

4. Közintézmény: Társadalmi célú szervezet; az állam vagy egy hatóság által létesített, annak hatáskörébe tartozó, és az állam vagy közösség céljait szolgáló intézmény.

4. Közterületek és közintézmények elnevezésének általános szabályai

4. § (1) Rákóczifalva városban minden közterületet és közintézményt el kell nevezni.

(2) Új közterület kialakítása után, közterületként való bejegyzését követő egy éven belül meg kell állapítani a közterület nevét.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás).

(4) Az épületek közötti szervízutakat, továbbá a mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(5) Az utca településrendezés, beépítés vagy más módon történő megszűnésével - külön hatósági döntés nélkül - az utca neve megszűnik.

(6) A közterület elnevezését a megállapítástól számított 5 éven belül nem lehet megváltoztatni, egyedi eseteket kivéve.

5. § (1) Közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, a helytörténeti kutatásokra, a lakosság élő névhasználatára, a magyar nyelv követelményeire, az egyszerűségre és arra, hogy a név a többitől írásban is, hangzásában is jól megkülönböztethető legyen.

(2) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(3) A település közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület - ide nem értve az egymás folytatásában lévő, de különböző helyrajzi számon szereplő utakat, utcákat - nem lehet.

(4) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(5) Elhunyt személyről közterületet elnevezni halála után legalább 5 év múlva és a hozzátartozók hozzájárulásával lehet. Kizárólag vezetéknevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiség általánosan ismert, illetőleg, ha az elnevezés egy családról történik.

(6) Közterületet elnevezni olyan természetes személyről lehet

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében vagy az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és személye közmegbecsülésnek örvend,

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területein kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó,

c) akinek a település életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult település fejlődéséhez,

(7) A 3. és 4. §-okban foglalt rendelkezéseket értelemszerűen alkalmazni kell közintézmény elnevezésekor.

5. A közterületek és közintézmények elnevezésének eljárási szabályai

6. § (1) A közterületek és közintézmények nevének megállapítása és megváltoztatása Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik. A közterület elnevezésről a Képviselő-testület határozattal dönt.

(2) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a Képviselő-testület bizottsága,

c) a helyi önkormányzat képviselője,

d) Rákóczifalva város közigazgatási területén bejelentett állandó lakcímmel rendelkező állampolgár,

e) Rákóczifalva város közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet.

(3) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre vagy elnevezés megváltoztatására)

b) az elnevezés megváltoztatásának szükségességét,

c) a javasolt elnevezés indokát,

d) a javasolt elnevezés kapcsolódásának megindokolását a közterület környezetéhez, a településen belüli elhelyezkedéséhez,

e) a javasolt elnevezés településhez kötődését,

f) utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.

(4) A javaslatokat a Képviselő-testület valamennyi bizottsága véleményezi.

(5) A közterület nevének megállapításáról, illetve megváltoztatásáról szóló Képviselő-testületi határozat helyben szokásos módon történő közzétételéről, valamint az alább felsorolt szervek értesítéséről a jegyző gondoskodik:

a) az érintett ingatlantulajdonosokat (hirdetmény útján)

b) a települési lakcímnyilvántartót helyben

c) a területileg illetékes Járási Hivatalt

d) a területileg illetékes ingatlan-nyilvántartást vezető Földhivatalt

e) a területileg illetékes postahivatalt

f) a területileg illetékes rendőrkapitányságot

g) a területileg illetékes tűzvédelmi hatóságot

h) az illetékes közműszolgáltatókat

i) a Korm. rendeletben megjelölt Földrajzinév-bizottságot, valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (csak településrész-névvel kapcsolatos döntés esetében).

(6) Az 5. §-ban foglalt rendelkezéseket értelemszerűen alkalmazni kell közintézmény elnevezésekor.

6. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.

(3) Hatályát veszti Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének Rákóczifalva város közterületeinek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám megállapítás rendjéről szóló 16/2013. (IX. 25.) önkormányzati rendelete.

Rákóczifalva, 2019. augusztus 13.
Záradék:
A rendeletet a képviselő-testület 2019. augusztus 13-i ülésén fogadta el.
A rendelet 2019. augusztus 14-én került kihirdetésre.
1

Az önkormányzati rendeletet a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2021. augusztus 1. napjával.