Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VII.9.) önkormányzati rendelete

a házszám megállapításáról és megváltoztatásáról, valamint a házszám- és közterületnév táblák elhelyezésének szabályairól

Hatályos: 2021. 07. 12- 2021. 07. 12

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

a házszám megállapításáról és megváltoztatásáról, valamint a házszám- és közterületnév táblák elhelyezésének szabályairól

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 6. § és a a 7. § tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:a

1. Az ingatlanok házszámának megállapítására és megváltoztatására vonatkozó eljárási szabályok

1. § A házszámozással kapcsolatos ügyekben első fokon a jegyző jár el. E jogkörében eljárva határozattal

  • a) dönt a házszámok megállapításáról,
  • b) dönt az ingatlanok átszámozásáról,
  • c) kötelezi az ingatlantulajdonosokat a megállapított házszám feltüntetésére,
  • d) kötelezi az ingatlantulajdonosokat a közterületnév tábla kihelyezésének tűrésére,
  • e) dönt a jogosulatlan házszám használatának megszüntetéséről.

2. § (1) E rendeletet a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: KCR rendelet) együtt kell alkalmazni, továbbá a nem szabályozott kérdésekben és a jelen rendeletben használt fogalmak meghatározásánál a KCR rendeletben meghatározottak az irányadók.

(2) A házszámok megállapítása és megváltoztatása iránti eljárásokban az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. § (1) A névvel ellátott közterülettel érintkező önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanokat házszámmal kell ellátni.

(2) A házszámot ahhoz a közterülethez kapcsolódóan kell megállapítani, amellyel az ingatlan határos.

(3) Amennyiben az ingatlan több közterülettel érintkezik, a házszámozást az ingatlan közlekedési csatlakozása határozza meg. A közlekedési csatlakozás szempontjából meghatározó az a közterület, amelyről az ingatlan főépületének gyalogos megközelítése biztosított (a továbbiakban: főbejárat).

(4) A számozást új utcáknál a település központjától mindig kifelé haladva kell végezni úgy, hogy a jobb oldal páratlan, a bal oldal páros számozású legyen.

(5) A csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(6) Ha a közterület teret érint a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(7) Több lépcsőházas épületnél lehetőleg minden lépcsőháznak külön számot kell adni.

(8) Az ingatlanok számozása arab számmal történik. Kiegészítő jelzésként a számok alátöréseként az ABC nagy betűi alkalmazhatók.

(9) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, de az ingatlanon újabb lakások létesülnek, akkor a többlakásos épület házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a meglévő házszámot meghagyva a (8) bekezdés szerinti alátöréssel kell az új lakásokat ellátni.

(10) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, de telekmegosztás révén új ingatlan ékelődik be, akkor a meglévő ingatlan számozása változatlan marad, az újonnan keletkezett ingatlan számozását pedig a (8) bekezdés szerinti alátörés alkalmazásával kell végezni.

(11) Amennyiben a (10) bekezdés szerint az ingatlanok számozása már megtörtént, viszont telekmegosztás révén új ingatlan ékelődik be, akkor a meglévő ingatlan számozása változatlan marad, alátörésként -sorrend szerint - arab számok alkalmazhatók.

(12) Amennyiben a meglévő házszámok összevonása válik szükségessé (telekegyesítés, stb.), úgy az eredeti házszámok szélső értékeinek kötőjellel történő összevont formáját kell megállapítani, illetve amennyiben lehetséges a házszámok összeolvadására is sor kerülhet az alátörés megszüntetésével.

4. § (1) A már megállapított házszámok megváltoztatására (átszámozás) csak különösen indokolt esetben, olyan rendezetlen állapotok megszüntetése érdekében kerülhet sor, amely az ingatlanok azonosítását akadályozza. Különösen akkor, ha

  • a) több ingatlan azonos közterületnévvel és azonos házszámmal szerepel a nyilvántartásban,
  • b) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,
  • c) az ingatlan házszáma téves,
  • d) az ingatlan megosztására, vagy
  • e) az ingatlanok egyesítésére került sor.

(2) Ha egyazon közterületen több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik vagy az ingatlanok számozása hibás, akkor a közterületet vagy annak egy részét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell átszámozni.

5. § (1) A házszámozási hatósági eljárás kérelemre vagy hivatalból indul. A kérelemben meg kell jelölni az ingatlan fekvését, helyrajzi számát, tulajdonosát, használóját, továbbá a házszámozási kérelem okát.

(2) Új út vagy telek kialakításakor az eljárást hivatalból kell megindítani, az eljárás lefolytatására okot adó körülmény eljáró hatóság tudomására jutása alapján.

(3) A tényállás tisztázása érdekében be kell szerezni a lakcímnyilvántartó szerv kimutatását az ingatlanba bejelentkezett személyekről, az érintett ingatlant ábrázoló műszaki helyszínrajzot, a tulajdoni lap másolatot és minden esetben helyszíni szemlét kell tartani.

(4) Több ingatlant érintő házszám megváltoztatása közterületenként, az összes érintett ingatlanra vonatkozóan, egy határozatban történik.

2. Házszám- és közterületnév táblák elhelyezése

6. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, használója, kezelője köteles az ingatlant házszámtáblával ellátni:

  • a) új építmény esetében a használatbavételi engedély kiadásától számított 60 napon belül,
  • b) házszám változás esetén az erről szóló határozat véglegessé válásától számított 60 napon belül a megváltozott házszámok tábláit az átszámozástól számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni, az új házszámtáblát az áthúzott régi mellé kell helyezni.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről szükség szerinti cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A házszámtáblát épületen, kerítésen, a közterület felöli bejáratnál, ezek hiányában külön tartószerkezeten, közterületről jól látható módon kell elhelyezni.

(4) Saroktelek esetén a házszámtáblát azon az oldalon kell elhelyezni, amely közterületre az ingatlant számozták.

(5) Többlakásos ingatlan esetén valamennyi lakáson, továbbá az ingatlan kerítésén, ennek hiányában tartószerkezeten, a közterületről jól látható módon kell a házszámot feltüntetni.

7. § (1) A közterület nevét feltüntető tábla – jól láthatóság érdekében – saroképületen, kerítésen vagy külön tartószerkezeten is elhelyezhető.

(2) A közterület nevét feltüntető tábla az utca mindkét oldalán, az utca elején és végén, valamint útkereszteződésnél minden sarokingatlan kerítésén elhelyezendő.

(3) A közterület nevét feltüntető tábla kihelyezésével vagy eltávolításával érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója annak kihelyezését vagy eltávolítását tűrni köteles.

(4) A közterületnév táblák elkészítésének, elhelyezésének, cseréjének, karbantartásának költsége Rákóczifalva Városi Önkormányzatot terheli.

3. Záró rendelkezések

8. § Hatályát veszti a házszám megállapításáról, valamint a házszám- és közterületnév táblák elhelyezésének szabályairól szóló Rákóczifalva Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2019 (VIII.14.) önkormányzati rendelete.

9. § Ez a rendelet 2021. július 12-én lép hatályba.

10. § E rendeletet a hatályba lépés után indult eljárásokban kell alkalmazni.