Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2022. 01. 01

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségi rendszeréről

2022.01.01.

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony beszedése, az adóellenőrzési, valamint adófelderítési feladatok eredményes végrehajtása érdekében az adóhatósági munka iránt elkötelezett személyi állomány anyagi elismerése és ösztönzése érdekében anyagi érdekeltségi rendszer kerül bevezetésre.

2. § (1) Jelen rendelet hatálya a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatal adóigazgatási feladatokat ellátó köztisztviselőkre terjed ki.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott köztisztviselők az e rendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén érdekeltségi juttatásban részesülnek.

3. § (1) A rendeletben megfogalmazott célok teljesülése érdekében, az önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselők magas színvonalú és eredményes szakmai munkájának megbecsülésére, felelősségük növelésére Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat mindenkori költségvetése adóbevételeinek terhére a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatal személyi juttatások előirányzatának részeként érdekeltségi alapot hoz létre.

(2) Az érdekeltségi alap forrása a tárgyévi bevételek közül:

a) az adóhatóság által ellenőrzéssel feltárt és az eredményes felderítés alapján kiszabott jogerős határozat alapján beszedett adóhiány, adóbírság, mulasztási bírság,

b) az eredményesen alkalmazott végrehajtási cselekmények alapján befolyt adótartozások, késedelmi pótlékok.

(3) Az érdekeltségi alap számítása során a (2) bekezdésben meghatározott bevételek közül az önkormányzatot megillető bevételeket kell számításba venni.

(4) Az érdekeltségi alapot képező összeget a zárási összesítő adatai alapján kell kiszámolni.

(5) Az érdekeltségi alapba kerülő összeg a (2) bekezdésben meghatározott források tárgyévi zárási összesítő alapján megállapított hátralék változásának 10 %-a.

(6) Az érdekeltségi alapból történő kifizetés feltétele, hogy az önkormányzat tárgyévi realizált adóbevétele elérje legalább a 75 000 000 forintot.

(7) A tárgyévben képződött és a következő év március 31. napjáig fel nem használt forrás a következő évre nem vihető át.

4. § (1) Az érdekeltségi alapból csak a képződő források terhére lehet kifizetést teljesíteni. Az érdekeltségi alap nyújt fedezetet az érdekeltségi juttatás után fizetendő, munkaadót terhelő közterhekre is.

(2) Az érdekeltségi juttatás kifizetésére évente 1 alkalommal március 31-ig - az éves zárások után, a zárási összesítők rendelkezésre állását követően - kerül sor. Jelen rendeletben meghatározott szabályok alapján első kifizetésre a 2021. évi zárási összesítő alapján 2022. évben kerül sor.

(3) Az érdekeltségi alapból kifizethető jutalék személyenként kifizethető mértékét - az érintett köztisztviselők adóhátralékok behajtásában történő közreműködésének arányában - a jegyző állapítja a polgármester egyetértésével azzal, hogy az személyenként és évenként nem haladhatja meg a juttatásban részesülő köztisztviselő kifizetéskor irányadó havi illetményének 100 %-át.

(4) A tárgyévben jogviszonyát megszüntető, nyugdíjba vonuló, GYED-en lévő, illetve egyéb méltányolható okból tartósan távol lévő önkormányzati adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselő az utolsó munkában töltött napig - az adóhátralékok behajtásában történő közreműködésének arányában - kaphat jutalékot. Ezekben az esetekben a kifizetés időpontja az utolsó munkanapot követő első jutalékfizetés időpontja.

(5) Az érdekeltségi jutalék próbaidejét töltő, fegyelmi eljárás alatt álló, valamint fegyelmi büntetés hatálya alatt álló köztisztviselő részére - a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - nem fizethető ki. Nem jogosult a jutalék kifizetésére továbbá az sem, akinek a fegyelmi eljárás alatt a közszolgálati jogviszonya megszűnik.

(6) Ha a fegyelmi eljárás során fegyelmi büntetés kiszabására nem kerül sor, a kifizetésre a 4. § (2) bekezdés szerinti határidőben, vagy ha az nem lehetséges, a fegyelmi eljárásban hozott döntés jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kerülhet sor.

5. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.