Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva Városi Önkormányzat kitüntető elismeréseinek alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 27

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva Városi Önkormányzat kitüntető elismeréseinek alapításáról és adományozásának rendjéről

2023.05.27.

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete által alapított elismerések

1. § Rákóczifalva Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete a település szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyek méltó elismerésben részesítése érdekében, valamint azért, hogy személyüket és cselekedetüket megfelelőképpen értékelje, és példaként állítsa a jelen és utókor elé az alábbi elismeréseket alapítja:

a) Rákóczifalva Díszpolgára cím,

b)1 Rákóczifalváért Életműdíj,

c) Rákóczifalváért díj,

d) Rákóczifalva Év Embere díj,

e) Önkormányzati-polgármesteri dicséret.

1. Rákóczifalva Díszpolgára cím

2. § (1) A Rákóczifalva Díszpolgára cím adományozható annak a köztiszteletben álló magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki Rákóczifalva város és polgárai számára, a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett és méltó arra, hogy személyével Rákóczifalvát képviselje.

(2) Az elismerés kivételes jellegére tekintettel díszpolgári címet az Önkormányzat Képviselő-testülete legfeljebb évente egy személynek adományozhat.

(3) A Rákóczifalva Díszpolgára címmel külön erre a célra készített díszpolgári oklevél és emléktárgy jár.

(4)2 Az emléktárgy Rákóczifalva címerét és a "RÁKÓCZIFALVA DÍSZPOLGÁRA" feliratot tartalmazza, öntött bronzérem, cizellálva, patinázva, 10 cm átmérővel, a művész kézjegyével ellátva. Az érem hátoldalán az adományozás évszáma és a díjazott személy neve kerül feltüntetésre.

(5)3

(6) A díszpolgári oklevél a város címerén kívül tartalmazza a kitüntetett személy nevét, foglalkozását, az adományozás okát és keltét, valamint a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát.

(7) A kitüntetett személy nevét és az adományozás évét a Díszpolgárok Könyvében kell megörökíteni.

(8) A kitüntetett személy

a) meghívandó a város ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire, az Önkormányzat valamennyi rendezvényén díszvendég és lehetőség szerint ezeken megkülönböztetett hely illeti meg,

b) élete végéig díjtalanul látogathatja az Önkormányzat valamennyi művelődési és sport intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit,

c) jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetései között feltüntetni.

2.4 Rákóczifalváért Életműdíj

3. § (1)5 A Rákóczifalváért Életműdíj adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki kulturális, művészeti, közoktatási, egészségügyi, szociális, igazgatási, településfejlesztési, gazdasági, sport vagy egyéb területen, több éven keresztül kiemelkedő munkát végzett, munkájával hozzájárult Rákóczifalva város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá maradandó értéket teremtő munkája és példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2)6 A Rákóczifalváért Életműdíj címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emléktárgy jár.

(3)7 Az emléktárgy Rákóczifalva címerét és a "RÁKÓCZIFALVÁÉRT ÉLETMŰDÍJ" feliratot tartalmazza, öntött bronzérem, cizellálva, patinázva, 10 cm átmérővel, a művész kézjegyével ellátva. Az érem hátoldalán az adományozás évszáma és a díjazott személy neve kerül feltüntetésre.

(4)8

(5)9 A Rákóczifalváért Életműdíjat évente több személynek lehet adományozni. A díszoklevélen fel kell tüntetni, hogy a kitüntetett milyen területen ért el kimagasló eredményeket.

(6) A kitüntetett személy

a) meghívandó a város ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) élete végéig díjtalanul látogathatja az Önkormányzat valamennyi művelődési és sport intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

3. Rákóczifalváért díj

4. § (1) A Rákóczifalváért díj adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, illetve közösségnek, aki (amely) kulturális, művészeti, közoktatási, egészségügyi, szociális, közigazgatási, településfejlesztési, gazdasági, sport vagy egyéb területen kiemelkedő munkát végzett, munkájával hozzájárult Rákóczifalva város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá maradandó értéket teremtő munkája miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A Rákóczifalváért díjjal külön erre a célra készített díszoklevél és emléktárgy jár.

(3)10 Az emléktárgy Rákóczifalva címerét és a "RÁKÓCZIFALVÁÉRT DÍJ" feliratot tartalmazza, öntött bronzérem, cizellálva, patinázva, 10 cm átmérővel, a művész kézjegyével ellátva. Az érem hátoldalán az adományozás évszáma és a díjazott személy neve kerül feltüntetésre.

(4)11

(5) A Rákóczifalváért díjat évente több személynek lehet adományozni.

(6) A kitüntetett személy, illetve közösség tagjai

a) meghívandó a város ünnepségeire vagy egyéb kiemelkedő rendezvényeire,

b) élete végéig díjtalanul látogathatja az Önkormányzat valamennyi művelődési és sport intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

4. Rákóczifalva Év Embere díj

5. § (1) A Rákóczifalva Év Embere díj adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki az adományozást megelőző évben valamely jelentős eredményt hozó munkájával mind a településen belül, mind országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan elismerést szerzett, amely hozzájárult Rákóczifalva város jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá maradandó értéket teremtő munkája és példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A Rákóczifalva Év Embere díjjal külön erre a célra készített díszoklevél és emléktárgy jár.

(3)12 Az emléktárgy Rákóczifalva címerét és a "RÁKÓCZIFALVA ÉV EMBERE DÍJ" feliratot tartalmazza, öntött bronzérem, cizellálva, patinázva, 10 cm átmérővel, a művész kézjegyével ellátva. Az érem hátoldalán az adományozás évszáma és a díjazott személy neve kerül feltüntetésre.

(4)13

(5) Évente egy Rákóczifalva Év Embere díj adományozható akár megosztva is. Megosztott cím esetén a (2)–(4) bekezdés szerinti díjjal együtt járó díszoklevél és emléktárgy minden adományozottat megillet.

(6) A Rákóczifalva Év Embere díj tulajdonosa, az adományozástól számított egy évig díjtalanul látogathatja az Önkormányzat valamennyi művelődési és sport intézményét, valamint ilyen jellegű rendezvényeit.

5. Az önkormányzati-polgármesteri dicséret

6. § (1) Az önkormányzati-polgármesteri dicséret célja kifejezni a város elismerését olyan személyek számára, akik a településért, a város lakosságának szellemi és fizikai gyarapodásáért, illetve az önkormányzatért kiemelkedő tevékenységet végzett, de ezért – elsősorban a tevékenység idejének rövidségére tekintettel – más önkormányzati elismerésben nem részesült.

(2) Nem részesíthető önkormányzati-polgármesteri dicséretben az a személy, akit bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott, vagy jogerős ítélettel végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt. Nem részesíthető dicséretben az a személy sem, akit az Önkormányzat Képviselő-testülete önkormányzati címre vagy díjra méltatlannak tartott.

(3) Önkormányzati-polgármesteri dicséretben évente legfeljebb öt személy részesülhet.

(4)14 Az önkormányzati-polgármesteri dicsérettel díszoklevél és tárgyjutalom jár.

(5) Az önkormányzati-polgármesteri dicséret címhasználatra nem jogosít.

II. Fejezet

Az adományozás rendje, valamint a díjak, cím visszavonása

7. § (1) A 2–5. §-ban foglalt elismeréseket az Önkormányzat által szervezett ünnepség keretében kell átadni.

(2)15 A 2–5. §-ban foglalt elismerések adományozására minden év április 15. napjáig valamennyi Rákóczifalván élő választópolgár, a városban működő politikai és társadalmi szervezet jogosult javaslatot tenni. A javaslatot írásban kell előterjeszteni és tartalmaznia kell részletes indokolásként a 2. § (1) bekezdés, 3. § (1) bekezdés, 4. § (1) bekezdés és az 5. § (1) bekezdésekben leírt adományozási feltételeknek való megfelelőséget.

(3)16 A (2) bekezdésben foglalt javaslattételi határidő jogvesztő határidő. A határidő után előterjesztett, beérkezett javaslatot a következő adományozási évben veszi figyelembe az Önkormányzat Képviselő-testülete.

(4)17 Az Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatok alapján dönt a díjak, illetve a cím odaítéléséről. A Képviselő-testület döntése során a javaslatban meghatározott elismerésről más elismerésre nem térhet át.

(5) A javaslatok előkészítésével kapcsolatos ügyviteli teendőket a jegyző látja el.

(6) A 2–5. §-ban foglalt elismerések posztumusz módon is adományozhatóak figyelemmel az egyes elismerések esetében naptári évenként megállapított mennyiségekre. Posztumusz módon történő adományozás esetében az elismerésekkel kizárólag díszoklevél jár.

(7) Kivételes méltánylást érdemlő és halaszthatatlanul sürgős esetben, a polgármester javaslatára az Önkormányzat Képviselő-testülete bizottságainak elnökei előzetes írásbeli egyetértését követően az Önkormányzat Képviselő-testülete az (1)–(3) bekezdésben meghatározott eljárás mellőzésével is odaítélheti az e rendelet szerint adományozható címet és díjakat. Az egy naptári évben kiadott díjak és címek száma ebben az esetben sem haladhatja meg az egyes elismerések esetében megállapított mennyiséget.

8. § (1) Az önkormányzati-polgármesteri dicséret adományozására határidő nélkül valamennyi Rákóczifalván élő választópolgár, a városban működő politikai és társadalmi szervezet jogosult javaslatot tenni. A javaslatot tényszerű indokolással ellátva írásban kell előterjeszteni és a polgármesterhez eljuttatni.

(2) Az önkormányzati-polgármesteri kitüntetés adományozására a polgármester jogosult.

(3) Az önkormányzati-polgármesteri dicséret adományozásáról – rövid indokolással – a polgármester a soron következő képviselő-testületi ülésen a két ülés közötti tevékenységéről szóló beszámolója keretében tájékoztatást ad.

(4) Az önkormányzati-polgármesteri dicséretben részesült személyek nevét és az adományozás rövid indokolását – beleegyezésük esetén – a helyi újság következő számában meg kell jelentetni.

9. § (1) A 2–6. §-ban foglalt elismerések visszavonhatók, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) Érdemtelen különösen az, akit bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott, vagy jogerős ítélettel végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt.

(3) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a javaslatok alapján dönt az elismerések visszavonásáról azzal, hogy a visszavonásra irányuló javaslatban az érdemtelenséget indokolni kell.

(4) A címhasználat joga nem örökölhető.

10. § (1) Az adományozott elismerésekről a Rákóczifalvai Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartást az elismerések szerint elkülönítve kell végezni, az adományozás évének feltüntetésével.

(3) A nyilvántartásban csak a kitüntetett személy neve, valamint az adományozás éve szerepelhet.

III. Fejezet

Záró rendelkezés

11. §18

12. § Ez a rendelet 2022. február 26-án lép hatályba.

1

Az 1. § b) pontja a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 7. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 2. § (4) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (5) bekezdését a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 2. alcím címe a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 7. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 3. § (1) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 7. § c) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 3. § (2) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 7. § d) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 3. § (3) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 3. § (4) bekezdését a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 3. § (5) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 7. § e) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4. § (3) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

A 4. § (4) bekezdését a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 8. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

12

Az 5. § (3) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 5. § (4) bekezdését a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 8. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 6. § (4) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

15

A 7. § (2) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

16

A 7. § (3) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

17

A 7. § (4) bekezdése a Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

18

A 11. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.