Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 18

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.03.18.

Rákóczifalva Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 45. § (1) bekezdés e) pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Rákóczifalva Város közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya a Rákóczifalva Városi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő Rákóczifalva belterület 23/4 helyrajzi szám alatt felvett, 3.9967 m2 területű, kivett köztemető kegyeleti pihenőhely és ravatalozó megjelölésű, valamint a Református Egyház Rákóczifalva tulajdonában lévő és fenntartásra átvett Rákóczifalva belterület 23/5 helyrajzi szám alatt felvett, 9024 m2 területű, kivett temető megjelölésű köztemetőkre (a továbbiakban együtt: temető), valamint ezen temető fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki.

(3) Az Önkormányzat a temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét harmadik személlyel (a továbbiakban: üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján teljesíti.

(4) A rendelet végrehajtása során a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvényben, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben meghatározott fogalmakat kell használni.

2. A temető létesítményei

2. § (1) A temetőben biztosított helyi tárgyi és infrastrukturális feltételek:

a) út,

b) kegyeleti pihenőhely és ravatalozó,

c) a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló és hűtő,

d) a temető bekerítése, lehatárolása kerítéssel, élő sövénnyel,

e) vízvételi lehetőség,

f) illemhely,

g) az utak sorfásítása,

h) hulladéktároló.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt létesítmények közül,

a) sírgondozás céljára a vizet bárki díjmentesen használhatja, a kizárólag sírgondozás során keletkezett hulladékot az erre kijelölt lerakóhelyen díjtalanul lerakhatja,

b) az illemhely használata díjmentes.

3. A temető és a ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

3. § (1) A temető nyitvatartási rendje:

a) április 1. és november 2. között 7.00 - 20.00 óráig,

b) november 3. és március 31. között 8:00 - 16.00 óráig.

(2) A temetőben kizárólag a temető nyitvatartási ideje alatt lehet tartózkodni.

(3) A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelet mellett tartózkodhat.

(4) A temetőbe járművel behajtani, közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezők, akik az üzemeltetőtől előzetes írásbeli engedélyt kaptak, az engedélyezett munkálatokat végző vállalkozók, a temetkezési szolgáltatók, valamint azon személyek akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt mozgásukban korlátozottak.

(5) A temető területére való behajtásért díj nem kerül megállapításra.

(6) Állatot a temető területére bevinni tilos, ez alól kivételt jelent a segítő vagy szolgálati kutya igénybevétele a temető területén.

(7) A temető használata során mindenki köteles a hely méltóságának megfelelő magatartást tanúsítani, a hozzátartozók gyászát, a szertartások rendjét, a kegyeleti érzéseket zavaró viselkedéstől tartózkodni.

(8) Kegyeleti céllal történő gyertyagyújtás során az általános tűzvédelmi szabályok az irányadóak. A gyertyagyújtásból eredő tűzkár okozója büntetőjogi és anyagi felelősséggel tartozik.

(9) A temető területén mindennemű árusítás, hirdetés kihelyezése tilos.

(10) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát kivinni - vagyonvédelmi okokból - kizárólag az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után lehet.

(11) A temetőben lévő sírokra és síremlékekre vonatkozóan őrzési és kártérítési felelősség sem az Önkormányzatot sem az üzemeltetőt nem terheli.

(12) A temetési hely felnyitásával kapcsolatos feladatok kizárólag az üzemeltető írásbeli hozzájárulásával végezhetők.

(13) A ravatalozó rendeltetésszerű használatáról és igénybevételének szabályszerű betartásáról az üzemeltető gondoskodik.

4. Temetési hely gazdálkodási szabályai és a temetkezésre vonatkozó szabályok

4. § (1) A temetőben temetésre szolgáló temetési helyek:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) hármas sírhely,

d) díszsírhely,

e) sírbolt,

f) urnafülke,

g) urnasírhely,

h) holttest maradványok elhelyezésére kijelölt hely.

(2) A temetőt sírhelytáblákra, a táblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokon belül sírhelyeket kell kijelölni.

(3) A sírhelytáblákat a latin ábécé nagybetűivel, a sorokat és a sírokat arab számokkal kell megjelölni.

(4) A temető üzemeltetőjének a temetőről térképet és nyilvántartást kell készíteni, melyben folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok, illetve sírhelyek teltek be, mely területek szabadok.

5. § (1) Az egyes sírhely 200 cm hosszú és 100 cm széles.

(2) A kettős sírhely 200 cm hosszú és 180 cm széles.

(3) A hármas sírhely 200 cm hosszú és 280 cm széles.

(4) Az urnafülke 30 cm hosszú és 30 cm széles, két urna befogadására alkalmas urnafülke 30 cm hosszú és 60 cm széles.

(5) Az urnasírhely 80 cm hosszú és 60 cm széles.

(6) Kivételes esetekben a temető fenntartója a megadott méretektől való eltérést engedélyezhet a vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

(7) A sírokat egymástól legalább 60 cm-re kell kialakítani.

(8) A sírsorok közötti távolságnak 100 cm-nek kell lennie.

(9) A sírhelytáblák között utat kell biztosítani.

(10) A díszsírhelyek a temetőben a ravatalozó épület mögötti sor területén található sírhelyek.

6. § (1) A sírhelytáblákban és sírhelysorokban a temetést az elhalálozás sorrendjében, a soron következő sírba kell végrehajtani, ez alól kivételt képez az előre megváltott sírhely.

(2) Az urna földbe temetése történhet meglévő sírba is.

(3) Urnák elhelyezhetősége:

a) egyes sírhelybe négy urna helyezhető el,

b) kettes sírhelybe oldalanként négy-négy urna helyezhető el,

c) urnasírhelybe legfeljebb négy urna helyezhető el,

d) urnafülkébe urna annak befogadóképességéig helyezhető el,

e) sírboltba tetszés szerinti urna helyezhető el.

5. Sírjel, síremlék

7. § (1) Új sírjelet, síremléket létesíteni csak a temető tulajdonosának és üzemeltetőjének történő bejelentést követően, az üzemeltető engedélyével lehet, a létesített síremléket, sírjelet csak a temető tulajdonosának és üzemeltetőjének együttes hozzájárulásával lehet eltávolítani, áthelyezni.

(2) A sírjel, síremlék létesítése, eltávolítása a hatályos biztonsági, műszaki, technológiai előírások betartása mellett lehetséges.

(3) Az engedély nélkül elhelyezett, a temető rendjét zavaró, vagy a kegyeletet sértő tárgyakat az üzemeltető jogosult eltávolítani.

(4) A temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni a sírjel, síremlék karbantartásáról, balesetveszélytől mentes állapotának megőrzéséről, környezetének tisztán tartásáról. A balesetveszélyes állapotából eredő sérülések, károk bekövetkezése esetén a felelősség a temetési hely felett rendelkezni jogosultat terheli.

(5) Sírjel, síremlék helyszínen készült szilárd alapra helyezhető.

6. Kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének szabályai

8. § (1) A temetési helyeken a sírok díszítését szolgáló olyan kegyeleti tárgyakat lehet elhelyezni, amelyek nem sértik mások kegyeleti érzéseit és jogait, valamint a temető jellegét, valamint a szomszédos temetési helyek felett rendelkezésre jogosultak sírgondozási tevékenységét. Pad elhelyezéséhez az üzemeltető írásban kiadott engedélye szükséges.

(2) A temetőben elhelyezett tárgyakért a temető tulajdonosa és üzemeltetője nem tartozik felelősséggel.

(3) A temetési helyen a sírok díszítésére szolgáló növényzetet a temetési hely felett rendelkezésre jogosult, vagy hozzájárulásával más személy létesíthet. Csak olyan egynyári, vagy évelő, lágyszárú dísznövény valamint fás szárú növény ültethető, amelynek magassága nem éri el a 1,5 méter magasságot, teljes kifejlett állapotában sem akadályozza a temetési helyek közötti átjárást, illetve levelével, virágával, termésével nem szennyezi a szomszédos és távolabbi sírokat, temetői létesítményeket.

(4) Az e rendeletben meghatározott magasságot meghaladó, vagy tartósan nem gondozott növényeket az üzemeltető jogosult eltávolítani és az eltávolítás költségeit a temetési hely felett rendelkezésre jogosulttal szemben megtéríteni.

(5) A sírok közötti utakra növényzetet telepíteni nem lehet. A temető területén fás szárú növények ültetéséről a fenntartó gondoskodik.

(6) A sírok és a sírok közötti utak tisztán tartásáról a temetési hely felett rendelkezésre jogosult köteles gondoskodni.

(7) A sírhelyek elhatárolására kerítés nem létesíthető.

7. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díja

9. § (1) A temetési helyek megváltásáért vagy újraváltásáért díjat kell fizetni, a díjtételeket az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetési hely felett az rendelkezik aki a temetési helyet megváltotta. A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama a megváltás napjával kezdődik.

(3) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes, kettes,hármas sírhelyek esetén 25 év,

b) urnasírhely esetén 10 év,

c) urnafülke esetén 25 év,

d) sírbolt esetén 60 év.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után újraváltható. Az újraváltás a temetési hely felett a (3) bekezdésben foglalt időtartamú rendelkezési jogot teremt.

(5) Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a temetési helyet a rendelkezési jog lejártáig nem váltja meg, a temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnik, és az üzemeltető a temetési helyet újra értékesítheti.

(6) A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

8. A temetőn belüli munkavégzés és a temetőfenntartási hozzájárulás díja

10. § (1) A temető területén vállalkozói munkát csak az végezhet, aki az ahhoz szükséges hatósági engedélyekkel rendelkezik.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző személynek temetőfenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni a temető üzemeltetője felé.

(3) A temetőben munkát végezni - ide nem értve a temetési hely felett rendelkezők, hozzátartozók által végzett sírgondozást -, a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési és bontási tevékenységet végezni az üzemeltető írásbeli hozzájárulásával lehet. A hozzájárulás iránti kérelmet a tervezett tevékenység megkezdése előtt legalább 2 nappal kell bejelenteni az üzemeltető felé, a temetőfenntartási hozzájárulási díj megfizetése, és a vállalkozói tevékenységét igazoló hatósági engedély bemutatása ellenében.

(4) A temetőfenntartási hozzájárulás díjának mértékét a 2. melléklet tartalmazza.

(5) A temetőn belüli munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit. Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka nem végezhető. Vasárnap és ünnepnapokon kivitelezői munka nem folytatható. A munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet.

(6) A vállalkozó köteles a munkaterületet körbekeríteni és a munkavégzés teljes időtartama alatt a tűz- és balesetvédelmi előírásokat betartani.

(7) Az üzemeltető hozzájárulása nélkül végzett munka egyszeri írásbeli felszólítást, majd ezt követően a munkavégzés megtiltását vonja maga után.

(8) Az elkészült temetői létesítményeket (síremlék, sírjel, sírbolt, egyéb kegyeleti jellegű létesítmény) a munka befejeztével az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(9) A temető területéről talajt elhordani, talajt, gyepet engedély nélkül felásni tilos.

(10) A síremlék építés, felújítás, eltávolítás során keletkezett hulladék a temetőben kijelölt hulladéktárolóban nem helyezhető el, annak elszállításáról és hulladéklerakóban való elhelyezéséről, valamint a temetési hely környezetének tisztán tartásáról a munkát végző vállalkozó vagy a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

9. A létesítmények és szolgáltatások igénybevételének díja

11. § (1) A rendelet kötelezővé teszi a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített járművön történő szállításával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevételét.

(2) Annak a temetkezési szolgáltatónak, aki igénybe veszi a temetői létesítményeket, valamint az üzemeltető által biztosított (1) bekezdésben felsorolt szolgáltatásokat, igénybevételi díjat kell fizetnie az üzemeltető részére.

(3) A temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjtételeket a 3. melléklet tartalmazza.

10. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

13. §1

1. melléklet a 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

A temetési hely megváltásának és újraváltásának díjai

A

B

C

1

Megnevezés

Időtartam

Díjtétel
(bruttó ár Ft -
az ÁFA mértékét tartalmazza)

2

Díszsírhely

25 év

85.725 Ft

3

Kiemelt sírtábla
(utaktól számított negyedik sorig)

-

-

4

Egyes sírhely

25 év

25.400 Ft

5

Kettes sírhely

25 év

50.800 Ft

6

Hármas sírhely

25 év

76.200 Ft

7

Nem kiemelt sírtábla
(utaktól számított negyedik sortól)

-

-

8

Egyes sírhely

25 év

19.050 Ft

9

Kettes sírhely

25 év

38.100 Ft

10

Hármas sírhely

25 év

57.150 Ft

11

Egyszemélyes sírbolt

60 év

508.000 Ft

12

Kétszemélyes sírbolt

60 év

762.000 Ft

13

Sírbolt minden további férőhely után

60 év

15.240 Ft/ m2

14

Urnasírhely

10 év

25.400 Ft

15

Urnafülke - egyes

25 év

69.850 Ft

16

Urnafülke - kettes

25 év

120.650 Ft

2. melléklet a 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke
Temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke (bruttó ár, az ÁFA mértékét tartalmazza): 7.600 Ft/ síremlék.

3. melléklet a 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelethez

A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltató által fizetendő díj

A

B

1

Szolgáltatás megnevezése

Díjtétel (bruttó ár, az ÁFA mértékét tartalmazza)

2

Ravatalozó használata

18.900 Ft

3

Halott hűtési díj

4.720 Ft

4

Halott szállítás (temetőn belül)

14.010 Ft

5

Urna elhelyezés urnasírhelybe

22.930 Ft

6

Urna elhelyezés sírhelybe

29.930 Ft

7

Urna elhelyezés urnafülkébe

12.990 Ft

8

Urna elhelyezés sírboltba

22.930 Ft

9

Sírásás

28.240 Ft

10

Sírhelynyitás

42.520 Ft

11

Sírbahelyezés

7.164 Ft

12

Visszahantolás

14.495 Ft

13

Újratemetés

egyedi ajánlat alapján

14

Exhumálás

egyedi ajánlat alapján

1

A 13. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.