Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2002. (III. 1.) önkormányzati rendelete

A Jászapáti Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról.

Hatályos: 2009. 07. 01- 2010. 02. 10

Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2002. (III. 1.) önkormányzati rendelete

A Jászapáti Városi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában foglalkoztatott köztisztviselőket megillető szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint szociális és kegyeleti támogatásokról.

2009.07.01.

Jászapáti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §, 49/J. §. és 49/M. §. alapján figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló módosított 1994. évi LXIV. törvény 13. §. (1) bekezdésére az alábbi rendeletet alkotja:1

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatalában (továbbiakban: hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A rendelet 6. §. (1) bekezdésében meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illetik meg, akik a hivataltól kerültek nyugállományba.

(3) A rendelet 2-8. §-aiban meghatározott szabályokat a polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

I. Fejezet

Köztisztviselői juttatások, támogatások

2. § (1) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

a.) Családalapítási támogatás:
- egy összegu - vissza nem térítendő - gyermekszületési támogatás.
b.) Illetményelőleg.
c.) Szociális támogatás:
- rendkívüli (eseti) pénzbeli szociális segély.
(2)A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő jóléti juttatást biztosítja:
- önkormányzati fenntartású helyi sport és szabadidős létesítmények (strand) 50 %-os kedvezménnyel történő igénybevétele.
(3)A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő egészségügyi juttatást biztosítja:
- szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához történő - vissza nem térítendő - hozzájárulás.

3. § A rendelet 2. §. (1) - (4) bekezdésében meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.

4. § (1) Az elhunyt köztisztviselővel közös háztartásban élt közeli hozzátartozót, amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává, kérelmére temetési segély illeti meg. Közeli hozzátartozónak minősülnek a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törény 685. §. b.) pontjában meghatározott személyek.

(2) A temetési segély összege 20.000 Ft, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.

5. § (1) A köztisztviselőt a vele közös háztartásban élt közeli hozzátartozójának halála esetén, kérelmére temetési segély illeti meg.

(2) A temetési segély összege 20.000 Ft, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.

II. Fejezet

Nyugállományú köztisztviselők támogatásával kapcsolatos szabályok

6. § (1) A nyugállományú köztisztviselő a Városi Önkormányzat költségvetési rendeletében biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:

a.) temetési segély,
b.) rendkívüli eseti szociális segély,
c.) az önkormányzat által fenntartott sport és szabadidős (strand) létesítmények alapszolgáltatásainak ingyenes igénybevétele.
(2)A szociális támogatások körültekintő felhasználásának biztosítása, a nyugállományú köztisztviselő szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kisérése, az igényjogosultságról szóló döntés előkészítése céljából három tagból álló szociális bizottságot (továbbiakban: bizottság) kell létrehozni.
A bizottság tagjai:2
- Nagy Istvánné köztisztviselő
- Nagypál Istvánné köztisztviselő
- Andrási Jánosné köztisztviselő
(3)A bizottság tagjai sorából elnököt választ. A bizottság üléseinek összehívásáról az elnök gondoskodik. A bizottság döntéshozatalakor szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. Az elnök jogosult képviselni a bizottság véleményét a szociális támogatásokról szóló döntés meghozatalával kapcsolatos eljárásban.
(4)A bizottság évente legalább kettő ülést tart. Az elnök soron kívüli döntést igénylő esetben rendkívüli bizottsági ülést is összehívhat.
(5)A bizottság és elnöke feladataival, működésével, valamint eljárásával kapcsolatos részletszabályokat a bizottság ügyrendje tartalmazza.

7. § (1) A rendelet 6. §. (1) bekezdésben foglalt támogatások megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmeket az érintett köztisztviselő vagy vele közös háztartásban élo házas-, illetve élettársa és gyermeke adhatja be.

(2) A bizottság és a személyzeti ügyintézo hivatalból is kezdeményezheti a támogatás odaítélését.

(3) A kérelmekről a bizottság elnökének előterjesztése alapján, a bizottság véleményének figyelembe vételével a jegyző dönt.

8. § A támogatások folyósításával, illetve biztosításával kapcsolatos feladatokat a Pénzügyi Osztály látja el.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2002. március 1. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2002. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény helyi végrehajtásáról szóló 4/1998.(III.26.) rendelet, valamint az azt módosító 27/2000.(XI.1.) és a 26/2001.(X.1.) önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon gondoskodik.

1

Módosította a 17/2003. (VIII.1.) ÖR. Hatályos 2003. augusztus 1. napjától.

2

Módosította a 17/2009. (VI.25.) ÖR. Hatályos 2009. július 1. napjától