Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2006. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő

Hatályos: 2007. 12. 01

Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2006. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő

2007.12.01.

térítési- és tandíjakról

Jászapáti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Közokt. tv.) 124. § (21) bekezdés a) pontjában foglalt jogkörében eljárva a térítési díjat és a tandíjat az alábbiak szerint szabályozza:

1. § (1) A rendelet hatálya Jászapáti Város Önkormányzata fenntartásában lévő nevelési-oktatási intézményekre terjed ki.

(2)1 A rendelet alkalmazásában nevelési-oktatási intézmény:

- Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
- Önálló Óvodai Intézmény.
(3)A (2) bekezdésben felsorolt intézményekben a tanulók számára nyújtott alábbi szolgáltatások térítési díj, illetve tandíjfizetési kötelezettséggel vehetők igénybe.
a)Térítési díj fizetési kötelezettség esetei:
1.az alapfokú művészetoktatási intézményben a heti hat tanórai foglalkozás a főtárgy gyakorlatának és elméletének elsajátításához, évenkénti egy meghallgatás (vizsga, művészeti vizsga, művészeti záróvizsga) és egy művészi előadás, egy alkalommal – tanulmányi eredmények nem teljesítése miatt – az évfolyam megismétlése, egy művészeti képzésben való részvétel esetén,
2.az iskola létesítményeinek, felszereléseinek igénybevétele, használata e szolgáltatások körében.
b)Tandíjfizetési kötelezettség esetei:
1.Az alapfokú művészetoktatási intézményben a Közokt. tv. 115. §-ában meghatározottakat meghaladó tanórai foglalkozás, továbbá a tankötelezettség megszűnése után annak, aki nem áll tanulói jogviszonyban, illetve a huszonkettedik életév elérésétől minden tanórai foglalkozás.
2.Az óvodában, az iskolában a nevelési, illetőleg pedagógiai programhoz, a helyi tantervhez (alaptevékenységhez) nem kapcsolódó nevelés és oktatás, valamint az ezzel összefüggő más szolgáltatás.

A közoktatási szolgáltatásokért fizetendő térítési és tandíj mértéke

2. § (1) A térítési díj tanévenként, a szakmai feladatra – a tanévkezdéskor számított –folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának

- az 1. § (3) bekezdés a) 1-2. pontjában meghatározott szolgáltatások esetében
tizennyolc éven aluli tanulóknál: 5 %-a,
- tizennyolc éven felüli de huszonkettő éven aluli tanulóknál: 15 %-a.
(2)A tandíj tanévenként, a szakmai feladatra – a tanévkezdéskor számított – folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának
- az 1. § (3) bekezdés b) 1. pontjában meghatározott szolgáltatások esetében
tizennyolc éven aluli tanulóknál: 80 %-a,
- tizennyolc éven felüli de huszonkettő éven aluli tanulóknál: 100 %-a
- az 1. § (3) bekezdés b) 2. pontjában meghatározott szolgáltatások esetében: 100 %-a.
(3)Az intézmény vezetője a megállapított térítési díjak és tandíjak alapösszegéről, az adható kedvezmények köréről, valamint a térítési díj és tandíj fizetésének szabályairól tájékoztatja:
a)az intézménybe felvételre jelentkező tanulókat a felvételi követelményekről szóló tájékoztató során,
b)az intézményi képzésben résztvevő tanulókat minden év április 15-ig.
(4)Az intézmény vezetője minden tanítási év kezdetén, szeptember 15-ig tájékoztatja a Polgármesteri Hivatalt a szakmai feladatra – a tanévkezdéskor számított –folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadáról.

3. § (1) A térítési díj és tandíj mértéke a szociális helyzet alapján elengedhető, illetve mérsékelhető.

(4) A Közokt. tv. 121. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott hátrányos helyzetű tanulók és az átmeneti vagy tartós nevelésben lévő gyermekek a közoktatási szolgáltatásokat ingyenesen vehetik igénybe.

(2) Az Önkormányzat az alapfokú művészetoktatási intézményben tanulók részére megállapított térítési díj 50 %-át természetbeni támogatásként biztosítja. A támogatás megállapításáról az iskola vezetőjének írásbeli megkeresése alapján a Polgármester dönt. A támogatás összegét névre szólóan kell a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályának az iskola részére átutalni.

(3) 50 %-kal mérsékelhető a térítési és tandíj, ha a fizetésre kötelezett saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket lát el.

(5) Az elengedés és csökkentés kérdésében, valamint a befizetés módjáról az intézmény vezetője dönt. Döntése ellen a tanuló, illetve törvényes képviselője a Polgármesternél érdeksérelem esetén észrevételt tehet.

4. § (1) A térítési díj mértékét – a vállalkozás alapján folyó nevelés-oktatás kivételével – a tanulmányi eredmény alapján csökkenteni kell:

3,5-3,99 tanulmányi átlag esetében további 3 %-kal
4,0-4,49 „ 5 %-kal
4,5-5,0 „ 10 %-kal.
(2)A tandíj mértékét – a vállalkozás alapján folyó nevelés-oktatás kivételével – a tanulmányi eredmény alapján csökkenteni kell:
3,5-3,99 tanulmányi átlag esetén további 10 %-kal
4,0-4,49 „ 30 %-kal
4,5-5,0 „ 50 %-kal

5. § (1) A 4. §-ban meghatározott mérséklés első alkalommal az első évfolyam első félévének tanulmányi eredménye alapján illeti meg a tanulót.

(2) A térítési díj összege a tanulmányi eredmény alapján történő csökkentés esetében nem lehet kevesebb egy tanítási évben a Közokt. tv. 117. § (2) bekezdésben meghatározott mértéknél.

6. § (1) E rendelet 2006. szeptember 15. napján lép hatályba. A 2006/2007. tanítási évtől kell alkalmazni azoknál a tanulóknál, akik a 2005/2006-os tanítási évben első előképző vagy első alapfokú évfolyamon kezdték el tanulmányaikat abban az oktatásban, amelyben térítési díjat, tandíjat kell fizetni, majd ezt követően a belépő új évfolyamokra felvett tanulóknál.

1

Módosította a 27/2007. (XII.1.) ÖR. Hatályos 2007. december 1. napjától.