Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020. (III.20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról

Hatályos: 2023. 07. 01

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020. (III.20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatokról

2023.07.01.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:1

1. Általános rendelkezések

1. §2

2. §3 Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeink szabályozása során biztosítani törekszik a településen élő természetes személyek, az itt működő jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek és közösségek azon jogát, hogy

a) igénybe vegyék az Önkormányzat által nyújtott közművelődési szolgáltatásokat, lehetőségeket,

b) műveltségüket és készségeiket gyarapítsák, közösségi művelődési jogaikat érvényesítsék, művelődési céljaik megvalósítása érdekében színteret és szakmai segítséget kapjanak.

3. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatait ellátó intézményre, szervezeteire, Jászapáti város területén működő, a jelen rendeletben szabályozott közművelődési feladatokat ellátó és folytató természetes személyekre, jogi személyekre és jog személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

2. A közművelődési alapszolgáltatások ellátásának alapelvei

4. § (1) Az önkormányzat a település minden polgárának és közösségének biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.

(2) A település minden polgárának és közösségének joga, hogy megismerje a kulturális javakat és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi önismeret formálásában, valamint a rendelkezésre álló eszközök útján ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze, ezáltal hozzájárulhasson szűkebb vagy tágabb közössége – és egyben önmaga – fejlesztéséhez.

(3) Az önkormányzat a rendeletben vállalt közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa fenntartott közművelődési intézmény működtetésével nyújtja, támogatási elveit úgy alakítja, hogy minden értékes művészeti, kulturális törekvést segítsen.

3. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

5. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési alapszolgáltatásainak az alábbiakat tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b)4

c)5

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e)6 az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

f)7

g)8

4. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

6. § Az önkormányzat az 5. §-ban meghatározott feladatok megvalósítása érdekében:

a) közművelődési intézményt működtet,

b) települési rendezvények, testvér-települési kapcsolatok finanszírozására az éves költségvetésében forrásokat biztosít,

c) pénzügyi keretet biztosít a helyi társadalmi szervezetek támogatására.

7. § (1)9 Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Városi Könyvtár és Művelődési Központ (a továbbiakban: VKMK), (székhelye: 5130 Jászapáti, Dr. Szlovencsák Imre út 2. szám), mint gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési intézmény látja el, az önkormányzat biztosítja a személyi, tárgyi feltételeket. Az önkormányzat a VKMK e rendeletben meghatározott, költségvetésből finanszírozott kötelező közművelődési feladatainak ellátását, a szolgáltatás folyamatosságát, szakszerűségét a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény előírásai alapján biztosítja. A VKMK telephelyeit az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A közművelődési intézmény a közművelődési feladatokat az alapító okiratában foglaltak alapján, az Önkormányzat által elfogadott éves programtervében foglaltaknak megfelelően végzi.

(3)10

(4) A VKMK a közművelődési feladatait az alapító okiratban, szervezeti és működési szabályzatban, valamint az önkormányzat Képviselő-testülete által elfogadott éves munkaterv és szolgáltatási tervben foglaltak szerint végzi. Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az éves munkatervben meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév közművelődési munkatervét és szolgáltatástervét, valamint az előző évi feladatok végrehajtásáról szóló beszámolót.

(5)11 Az Önkormányzat az általa fenntartott közművelődési intézmény által el nem látott feladatok elvégzésére és e rendeletben rögzített feladatai ellátására a feladatot átvállaló más, közművelődési tevékenységet folytató civil vagy gazdasági szervezettel közművelődési megállapodást köthet.

(6) A közművelődési feladatok ellátása, a nemzeti, egyházi és világi ünnepek, a községi rendezvények, kulturális megmozdulások megszervezése, összehangolása és lebonyolítása érdekében az önkormányzat együttműködik a településen működő civil szervezetekkel, települési nemzetiségi önkormányzattal.

5. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

8. § (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói jogkört az önkormányzat, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2) A közművelődési megállapodás alapján végzett tevékenység végrehajtásának ellenőrzését a közművelődési megállapodásban kell rögzíteni.

6. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

9. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység finanszírozásához szükséges pénzügyi feltételeket a központi költségvetésből származó normatív állami támogatásból, a központi érdekeltségnövelő támogatásból, saját bevételeiből, az elkülönített állami pénzalapokból pályázat útján elnyert forrásokból és egyéb intézményi bevételekből biztosítja.

(2) Az önkormányzat pályázati saját erő biztosításával támogatja a közművelődési pályázatokon való részvételt.

(3) Közművelődési megállapodás esetén a megállapodásnak tartalmaznia kell a kielégítendő közösségi cél megfogalmazását, a vállalt feladat tartalmi leírását, és az ellenszolgáltatás díját.

(4) A civil szervezetek számára külön rendelet alapján egyéb, átvállalt közművelődési feladatok ellátására támogatás biztosítható.

(5) E rendelet 5. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a Képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(6) A településen működő közösségek, egyesületek, szervezetek előzetes igénylés alapján használhatják a közművelődési intézményt. A használat módját külön rendelet, valamint a VKMK szabályzatai tartalmazzák.

7. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 4/2017. (II. 28.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. §-t a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § b) pontját a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § c) pontját a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § e) pontja a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 5. § f) pontját a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Az 5. § g) pontját a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 7. § (1) bekezdése a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 7. § (3) bekezdését a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 6. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 7. § (5) bekezdése a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 1. mellékletet a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.