Jászapáti Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (VI.3.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2022. 11. 03- 2023. 03. 31

Jászapáti Város Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

2022.11.03.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. §1 A rendelet területi hatálya Jászapáti Város közigazgatási területére, személyi hatálya Jászapáti Város közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) 3. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott természetes személyekre terjed ki.

II. Fejezet

Ellátások

2. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

2. § (1) A személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatások közül az önkormányzat:

a) étkeztetést,

b) házi segítségnyújtást,

c) nappali ellátást

biztosít.

(2) Az önkormányzat a fenntartásában működő Jászapáti Család- és Gyermekjóléti Központ által gondoskodik a családsegítés ellátásáról.

(3)2 Az önkormányzat Jászberény Városi Önkormányzat támogatásával gondoskodik:

a) a támogató szolgáltatás,

b) a közösségi pszichiátriai ellátás,

c) a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásáról.

3. §3 Az étkeztetést, házi segítségnyújtást és a nappali ellátást az önkormányzat az általa fenntartott Jászapáti Egyesített Szociális Intézmény (a továbbiakban: Intézmény) útján nyújtja.

3. Étkeztetésre vonatkozó rendelkezések

4. § (1) Az étkeztetés igénybevételére jogosult az aki, a Szoc.tv. alapján szociálisan rászorult.

(2) Az étkeztetés igénybevétele szempontjából rászorultnak kell tekinteni:

a) életkora miatt rászoruló az a személy, aki személyi azonosításra alkalmas okmány bemutatásával igazolja, hogy a 65. életévét betöltötte,

b) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud,

c) rászorulónak kell tekinteni a súlyosan fogyatékos személyt, aki külön jogszabály szerinti fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban részesül – ezt jogszabályban meghatározottak szerint igazolja –,

d) pszichiátriai betegsége vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, és pszichiátriai- vagy szenvedélybetegségét a kezelőorvos által kiállított szakvéleménnyel igazolja,

e) hajléktalan az a személy, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, illetve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(3) Az étkeztetés történhet:

a) helyben fogyasztással,

b)4 házhoz szállítással,

c) jogosult általi elvitellel.

(4)5 Az étkeztetésért fizetendő térítési díjakat jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. Házi segítségnyújtásra vonatkozó rendelkezések

5. § (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást a Szoc.tv. 63. §-ában foglaltaknak megfelelően.

(2)6 Házi segítségnyújtás keretében ellátást kell biztosítani a Szoc. tv. 63. §-a szerint gondozási szükséglettel rendelkező személyeknek.

5. Nappali ellátást nyújtó intézményre vonatkozó rendelkezések

6. § Az intézmény a nappali ellátás keretében a saját otthonukban élő,

a) tizennyolcadik életévüket betöltött, egészségi állapotuk vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek,

b) tizennyolcadik életévüket betöltött, fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő pszichiátriai betegek, illetve szenvedélybetegek

részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, továbbá igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését.

III. Fejezet

Térítési díjra vonatkozó szabályok

7. §7 Az étkezést igénybe vevő, térítési díjat (személyi térítési díj) köteles fizetni, melyet jövedelmi, vagyoni viszonyai, valamint az intézményi térítési díj figyelembe vételével kell megállapítani. A személyi térítési díj megállapítására a Szoc. tv. 114-116. §-ai, továbbá a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm.rendelet rendelkezései az irányadók. A házi segítségnyújtásért és a nappali ellátásért személyi térítési díj nem kerül megállapításra.

8. §8 (1) Az Intézmény intézményi díjainak a mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Nappali ellátást és étkezést is igénybe vevők esetén a térítési díj az étkeztetésre vonatkozó szabályok szerint alakul.

9. §9 A személyi térítési díjat

a) az étkeztetés igénybevétele esetén legfeljebb egy havi időtartamra előre, a tárgyhó 10. napjáig,

b)10

c)11

IV. Fejezet

Eljárási szabályok

10. § (1)12 A személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmet az Intézmény vezetőjéhez (a továbbiakban: Intézményvezető) kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a háziorvos véleményét az ellátásra szoruló egészségi állapotáról, amennyiben a kérelem étkeztetésre, házi segítségnyújtásra vagy a nappali ellátásba történő felvételre irányul.

(2) Az nappali ellátásba történő felvételi kérelem esetén a háziorvos véleményét arra vonatkozóan is ki kell kérni, hogy a kérelmező nem szenved olyan betegségben, amely a közösségben való részvételre alkalmatlanná teszi vagy a többi ellátott egészségét veszélyezteti.

(3)13 A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások iránti kérelmekről az Intézményvezető dönt és erről értesíti a kérelmezőt. Döntése ellen a kézhezvételtől számított 8 napon belül a fenntartóhoz (Jászapáti Városi Önkormányzat) benyújtott fellebbezéssel lehet élni.

(4)14 Az Intézményvezető külön eljárás nélkül, haladéktalanul köteles étkeztetést, házi segítségnyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát az ellátás elmaradása veszélyezteti. A szükséges eljárást az ellátás biztosításától függetlenül, utólag ebben az esetben is le kell folytatni.

11. §15 A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételéről az Intézményvezető és az ellátást igénylő megállapodást köt. A megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) étkeztetés esetén az étkeztetés módját,

b) házi segítségnyújtás esetén a segítségnyújtás tartamát, időpontját,

c) a személyi térítési díj összegét és a megfizetés időpontját, módját,

d) az ellátástól való távolmaradás esetén (pl.: betegség, kórházi ápolás, elutazás, stb.) előzetes bejelentési kötelezettségre vonatkozó szabályokat,

e) az ellátás megkezdésének időpontját,

f) az ellátás megszűnésének eseteire vonatkozó figyelmeztetést.

12. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást meg kell szüntetni, ha:

a) az ellátás megállapítása határozott időre vagy feltétel bekövetkezéséig történt,

b) az ellátott az ellátást előzetes bejelentés nélkül tartósan (legalább két hétig) nem vette igénybe, és ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki,

c) nappali ellátásba történő ellátás esetén az ellátott magatartásával a közösséget zavarja, a házirendet súlyosan megsérti vagy olyan betegségben szenved, amely a közösség látogatására alkalmatlanná teszi, illetőleg a közösséget veszélyezteti,

d) az ellátott a részére megállapított térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(2)16 Az ellátás megszüntetéséről az Intézményvezető dönt és döntéséről írásban értesíti az ellátottat. Döntése ellen, annak kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz benyújtott fellebbezéssel lehet élni.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

13. §17

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendelet szövegét a 15/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2022. szeptember 29-től.

2

A rendelet szövegét a 15/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2022. szeptember 29-től.

3

A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.

4

A rendelet szövegét a 15/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2022. szeptember 29-től.

5

A rendelet szövegét a 15/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2022. szeptember 29-től.

6

A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.

7

A rendelet szövegét a 15/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2022. szeptember 29-től. A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.

8

A rendelet szövegét a 15/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2022. szeptember 29-től. A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.

9

A 9. § a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A rendelet 9. § b) pontját a 15/2022. (IX. 28.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyezte hatályon kívül. Hatálytalan: 2022. szeptember 29-től.

11

A rendelet 9. § c) pontját a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyezte hatályon kívül. Hatálytalan: 2022. november 3-tól.

12

A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.

13

A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.

14

A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.

15

A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.

16

A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 8. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.

17

A 13. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

18

A rendelet szövegét a 17/2022. (XI. 2.) önkormányzati rendelet 9. §-a módosította. Hatályos: 2022. november 3-tól.