Jászapáti Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

Tanulmányi Ösztöndíjról és tankönyvtámogatásról

Hatályos: 2022. 01. 22

Jászapáti Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (VII. 30.) önkormányzati rendelete

Tanulmányi Ösztöndíjról és tankönyvtámogatásról

2022.01.22.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § Jászapáti város közigazgatási területén állandó lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, államilag elismert felsőoktatási intézményben, hallgatói jogviszony keretében, nappali munkarendben államilag finanszírozott vagy – amennyiben az adott szakon államilag finanszírozott képzés nem indul – költségtérítéses képzésben

a)alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben,
b)mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben,
c)egységes, osztatlan képzésben, vagy
d)felsőoktatási szakképzésben
tanulmányait folytató, a jelen rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeknek megfelelő, magyar állampolgársággal rendelkező természetes személyekre (a továbbiakban: pályázó vagy támogatott) terjed ki.

2. Tanulmányi Ösztöndíjra való jogosultság feltételei, mértéke, folyósítása

2. § (1)1 Tanulmányi Ösztöndíjra pályázatot a jelen rendelet hatálya alá tartozó azon hallgatók nyújthatnak be, akik az előző félévre vonatkozóan a tanulmányi osztály által igazoltan legalább 4-es súlyozott tanulmányi átlaggal rendelkeznek.

(2) A pályázatot a 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szervezési Osztályán személyesen vagy postai úton (Jászapáti, Dr. Szlovencsák Imre út 2., 1. számú iroda).

(3) A pályázatnak tartalmaznia kell a hallgató nevét, lakcímét, elérhetőségét és bankszámlaszámát, valamint csatolni szükséges a tanulmányi osztály által az előző félévi – súlyozott tanulmányi átlagot tartalmazó – tanulmányi eredményről kiállított hitelesített index másolatot és a következő félévi beiratkozásról szóló hallgatói jogviszony igazolást.

(4)2 A pályázat benyújtási határideje minden év szeptember 30. és február 28. napja. Az elbírálás időpontja a pályázat benyújtási határidejét követő soron következő Oktatási, Társadalmi Bizottsági ülés.

(5) Nem pályázhat az a hallgató, aki Bursa Hungarica ösztöndíjban részesül.

(6) A támogatás formája: vissza nem térítendő pénzbeli támogatás.

(7)3 A támogatás mértéke 10.000,-Ft/fő/hó, amely maximum öt tanulmányi hónapra adható.

(8) Az ösztöndíj folyósítására tanulmányi félévenként egy alkalommal, egy összegben kerül sor a hallgató bankszámlájára történő utalással.

(9) A Képviselő-testület felhatalmazza az Oktatási, Társadalmi Bizottságát a pályázatok elbírálására.

3. Tankönyvtámogatásra való jogosultság feltételei, mértéke, folyósítása

3. § (1) Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a félévkezdés megkönnyítése érdekében a jelen rendelet hatálya alá tartozó hallgatók részére tankönyvtámogatást nyújt.

(2) A támogatás nem terjed ki a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, illetve egyéb kedvezmény miatt ingyenes tankönyvben részesülő hallgatókra, valamint az oktatási intézmények által indított érettségi utáni szakképzésekre és az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítésekre.

(3) A tankönyvtámogatás feltétele az esedékes félévi beiratkozásról szóló hallgatói jogviszony igazolása.

(4) A tankönyvtámogatás igényléséhez a 2. melléklet szerinti kérelmet kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szervezési Osztályán személyesen vagy postai úton (Jászapáti, Dr. Szlovencsák Imre út 2., 1. számú iroda).

(5)4 A kérelem benyújtási határideje minden év szeptember 30. és február 28. napja.

(6) A tankönyvtámogatás döntésre történő előkészítése a Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szervezési Osztályának feladata, az elbírálása Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Oktatási, Társadalmi Bizottságának a hatáskörébe tartozik.

(7) A kérelem elbírálásának időpontja a kérelem benyújtási határidejét követő soron következő Oktatási, Társadalmi Bizottsági ülés.

(8) A tankönyvtámogatás összege: 5.000,- Ft/fő/félév.

(9) A támogatás összegének folyósítására tanulmányi félévenként egy alkalommal, egy összegben kerül sor a hallgató bankszámlájára történő utalással.

(10) A Képviselő-testület felhatalmazza az Oktatási, Társadalmi Bizottságát a kérelmek elbírálására.

4. Záró rendelkezés

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Tanulmányi Ösztöndíj formanyomtatvány

2. melléklet

Tankönyvtámogatás igényléséhez kérelem
1

A 2. § (1) bekezdése a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 21.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 2. § (4) bekezdése a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 21.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (7) bekezdése a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 21.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 3. § (5) bekezdése a Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 21.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.