Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete

a temetők és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2021. 10. 15

Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete

a temetők és a temetkezés rendjéről

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a Jászapát Római Katholikus Egyház (Jászapáti Római Katolikus Plébánia) tulajdonában lévő és fenntartásra átvett Jászapáti belterület 3272 hrsz. alatt felvett, 8.8770 m2 területű, természetben a Jászapáti, István király út 3272 hrsz. szám alatt található „kivett temető” megjelölésű köztemetőkre, valamint ezen temető fenntartásával, rendjével kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket vagy amelyeket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek meg vagy kötelezettségek terhelnek.

(3) Jászapáti Városi Önkormányzat a fenntartásra átvett köztemetők fenntartási feladatait és az üzemeltetési feladatok egy részét maga látja el, a fennmaradó üzemeltetési feladatokat harmadik személlyel (továbbiakban: üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján végezteti.

2. Temetkezési helyekre vonatkozó szabályok

2. § (1) Temetkezésre használható helyek:

  • a) urnasírhely,
  • b) egy személyes sírhely,
  • c) két személyes sírhely,
  • d) sírbolt (kripta).

(2) A temetők üzemeltetőjének a temetőkről térképet és nyilvántartást kell készíteni, melyben folyamatosan fel kell tüntetni, hogy mely sírhelyparcellák, sorok, illetve sírhelyek teltek be, illetve mely területek szabadok.

(3) A díszsírhelyek, sírbolthelyek, valamint a holttestmaradványok elhelyezésére önálló helyet kell kijelölni.

(4) Az elhamvasztottak hamvait tartalmazó urnákat a köztemetőkben urnafülkében, urnatemetőül kijelölt táblában, hozzátartozók sírjában lehet elhelyezni.

(5) Az urna földbe temetése történhet meglévő sírba is.

(6) Hamvasztásos temetés esetén az urna elhelyezése történhet koporsós sírba földbetemetéssel.

(7) Az urnafülke mérete: 30,0 × 30,0 cm.

(8) A sírhelyek alapterülete alapozással:

  • a) egyes sírhely: 1,30 x 2,30 m
  • b) kettes sírhely: 2,30 x 2,30 m
  • c) urnasírhely: 2,30 x 1,30 m

(9) A sírok egymástól való távolsága minimum 0,6 m.

(10) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettes sírhelyet nem szabad létesíteni.

(11) A sírboltok mérete attól függ, hány koporsó helyezhető el benne.

(12) A sírgödör mélysége: 2,0 m.

(13) A sírgödröt koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy e felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 m mélységbe kerüljön.

(14) A síremlék, sírjel között létesített járda magassága a talajszinttől 5 cm lehet, a szélességet az adott hely mérete határozza meg, amelyet a munka megkezdésekor az üzemeltetővel egyeztetni kell.

(15) A sírkeret magassága a járdaszinttől legfeljebb 40 cm lehet, kivéve a régi elbontott és később visszaállított sírkeretek magassága.

(16) Sírhely falazása tilos.

3. § (1) A díszsírhelyek a temetőknek erre a célra rendelt területén fenntartott sírhelyek, amelyeket a haza, a közösség, a város érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett és maradandó érdemeket szerzett személyek részére örök temetkezési helyül rendel az önkormányzat.

(2) Az önkormányzat engedélyével az elhalt házastársa is díszsírhelyre temethető.

(3) Az adományozott díszsorok a köztemetők fennállásáig megmaradnak, a temetők megszűnése vagy átrendezése esetén a díszsírhelyek áthelyezéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

(4) A díszsírhelyek megfelelő gondozása a hozzátartozók, azok hiányában az önkormányzat feladata.

3. Ravatalozás

4. § (1) Jászapáti város közigazgatási területén csak temetőben szabad ravatalozni.

(2) A ravatalozóhelyiséget a temetés előtt kellő időben, a temetői rendtartásnak megfelelően ki kell nyitni.

(3) Az üzemeltető biztosítja a ravatalozó és kiszolgáló helyiségei karbantartását, javítását, fertőtlenítését és azok festését.

4. A sírhelyekbe történő temetés

5. § A sírhelyparcellákban és sorokban a temetkezést, az elhalálozás sorrendjében kell végrehajtani.

5. A sírboltba (kriptába) történő temetés

6. § (1) A sírbolt felett az a személy rendelkezik, aki a sírbolthely díját megfizeti és a sírboltkönyvbe a sírbolt feletti rendelkezői minőségét bejegyezték.

(2) A sírbolt fenntartásáról a (1) bekezdésben meghatározott személy köteles gondoskodni. A sírbolt állagromlása esetén a fenntartása kötelezett személyeket fel kell szólítani a sírbolt helyreállítására. Ha a felszólítás eredménytelen, a jegyző a síremlék, sírbolt eltávolítását elrendelheti, illetve a sírboltba temetkezést megtilthatja.

6. Sírjel, síremlék

7. § (1) Új sírjelet, síremléket létesíteni csak a temető tulajdonosának és az üzemeltetőnek történő bejelentést követően, az üzemeltető engedélyével lehet, a felállított síremléket, sírjelet csak a temető tulajdonosának és az üzemeltetőnek a hozzájárulásával lehet eltávolítani, áthelyezni.

(2) A sírjel, síremlék létesítése, eltávolítása a hatályos biztonsági, műszaki, technológiai előírások betartása mellett történik.

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni a sírjel, síremlék állagmegóvásáról, környezetének tisztántartásáról.

(4) A sírjel, síremlék nem foglalhat el nagyobb területet a sírhelyek méreténél.

(5) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet, síremléket elhelyezni nem szabad. E szabályt meglévő sírjelek, síremlékek felújításánál is alkalmazni kell. A sírjelek, síremlékek elhelyezésénél, kialakításánál figyelemmel kell lenni a parcella rendjére, továbbá törekedni kell a természetes anyagok használatára.

(6) Kegyeletet, közízlést sértő sírjel, síremlék eltávolítását a jegyző rendelheti el. Amennyiben a kötelezett határidőre a lebontást nem hajtja végre, a jegyző – a sírhely felett rendelkezésre jogosult költségére – a sírjelet, síremléket az üzemeltetővel eltávolíttathatja.

(7) A sírjel, síremlék felépítménye csak előre gyártott elemekből létesíthető, helyszíni elkészítése tilos. A sírjel, síremlék helyszínen készült betonra vagy előre gyártott betongerendára alapozható.

7. Temetkezési helyek, ravatalozók és hűtő használati díja

8. § (1) A sírhelyek, síremlékek, sírbolthelyek, urnafülkék, urnasírhelyek használatáért az önkormányzat díjat állapít meg. Az említett díjak mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A sírhelyekért, a síremlékekért, a sírboltokért, továbbá valamennyi szolgáltatásért fizetendő díjról az üzemeltető köteles tájékoztatást adni.

8. Temetkezési szolgáltatást végzők feladata

9. § (1) A temetkezési szolgáltatást végző gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, átadásáról, az elhunytak előírásoknak megfelelő hűtéséről. Amennyiben nem azonos szolgáltatók végzik a halott beszállítását, kiszállítását, a temetési szolgáltatást, kötelesek előzetesen egymást és az üzemeltetőt írásban értesíteni.

(2) A temetkezési szolgáltatást végző gondoskodik a sírhely előkészítéséről az alábbi méretekben:

  • a) új sírhely, normál mélysége minimum 2,0 m,
  • b) rátemetés régi sírhelyen minimum: 1,6 m,
  • c) urnasírhely minimum: 0,8 m.

(3) A temetkezési szolgáltatást végző köteles a sírhely előkészítését az alábbi sírhelymérték szerint elvégezni:

  • a) egyes sírhely: 2 m hosszú × 1 m széles,
  • b) kettes sírhely: 2 m hosszú × 2 m széles,
  • c) urnasírhely: 2 m hosszú × 1 m széles.

(4) A temetkezési szolgáltatást végző köteles a sírhely hantolását az időjárás függvényében (pl.: összefagyott föld) az alábbi méretek szerint elvégezni:

  • a) egyes sírhely: 2,1 m hosszú × 1,1 m széles,
  • b) kettes sírhely: 2,1 m hosszú × 2,1 m széles,
  • c) urnasírhely: 2,1 m hosszú × 1,1 m széles.

(5) A hantoláskor feleslegessé váló földet a temető területén lévő hulladékgyűjtőbe helyezni tilos.

(6) A temetkezési szolgáltatást végző gondoskodik a környező sírok védelméről, a ravatalozó és a berendezések állagvédelméről. Mellétemetés esetén gondoskodik a környező sírok védelméről (pl. fóliatakarás, temetés utáni letakarítás).

(7) A temetkezési szolgáltatást végző köteles a tevékenysége ellátáshoz kapcsolódó érvényes munkavédelmi, tűzrendészeti előírásokban foglaltakat megismerni és betartani.

(8) A temetkezési szolgáltató köteles a halottvizsgálati jegyzőkönyvet az üzemeltetőnek rendelkezésére bocsátani.

(9) A temetkezési szolgáltató a szolgáltatások zavartalan lebonyolítása érdekében köteles együttműködni a temető üzemeltetőjével, fenntartójával, a hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

(10) A temetkezési szolgáltató a tevékenységét úgy végzi, hogy azzal kegyeleti jogot nem sért.

9. A temetők működési rendje

10. § (1) Az önkormányzat gondoskodik a temető fenntartásával kapcsolatos feladatok, tevékenységek ellátásáról, illetve gondoskodik a temető közüzemi díjainak megfizetéséről.

(2) A temető nagykapui április 1. és október 31. között 07-19 óra között, egyéb időszakban 07-17 óra között tartanak nyitva. A halottak napját megelőző és az azt követő egy hétre a jegyző hosszabb nyitvatartást is elrendelhet.

(3) A temető a nyitvatartási idő alatt látogatható.

(4) A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelet mellett tartózkodhat.

(5) A temető rendjét szabályozó felhívásokat a temetők bejáratainál jól látható helyen ki kell függeszteni.

(6) A temetőbe járművel behajtani, közlekedni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezők, akik a tulajdonostól, illetve a fenntartótól, üzemeltetőtől előzetes írásbeli engedélyt kaptak, valamint az engedélyezett munkálatokat végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók.

(7) Kutyát – ide nem érve a vakvezető kutyát és a rendőrségi kutyát – és egyéb állatot a temető területére bevinni tilos.

(8) A köztemető használata során mindenki köteles a hely méltóságának megfelelő magatartást tanúsítani, a hozzátartozók gyászát, a szertartások rendjét, a kegyeleti érzéseket zavaró eseményektől tartózkodni.

(9) A köztemetőben és a temető egész területén tilos kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni, olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet és megbotránkozást válthat ki a temetőhasználók körében.

(10) Kegyeleti céllal gyertya- és mécsgyújtás megengedett, de azokat zárás előtt fél órával el kell oltani, az óvintézkedéseket a mécsest, gyertyát gyújtónak kell megtennie. A gyertyagyújtásból keletkező tűzkár okozója büntetőjogi és anyagi felelősséggel tartozik.

(11) A temetőkben csak a sírok, síremlékek, sírboltok díszítését szolgáló tárgyak, koszorúk, lámpák, vázák, helyezhetők el. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg. Fákat, cserjéket a sírhelyen kívüli területre ültetni, padokat kihelyezni csak az üzemeltető engedélyével lehet.

(12) Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét, a kegyeletet, emlékezést sértő tárgyak eltávolítására az üzemeltető jogosult.

(13) A temető területén mindennemű árusítás, reklám, hirdetés kihelyezése tilos.

(14) A temetők tulajdonosának és üzemeltetőjének képviselője jogosult a 10. § (6) bekezdés és a 13. § (1) bekezdés alapján kiállított engedély bemutatására az érintett személyt a helyszínen felszólítani. Aki az engedély bemutatását megtagadja, úgy kell tekinteni, hogy engedéllyel nem rendelkezik, és a temetőt köteles haladéktalanul elhagyni.

(15) A temető tulajdonosának és üzemeltetőjének képviselője bejelentés nélkül is jogosult az e rendeletben foglaltak ellenőrzésére.

11. § (1) Sírgondozás céljára a vízhasználat, illetve a temetői illemhely használata díjmentes.

(2) A temetési helyek gondozása során keletkezett hulladék a temetési helyek között nem tárolható. A koszorú-, a virág- és egyéb növényhulladékot, sírdíszekből származó hulladékot az erre kijelölt lerakóhelyen, illetve konténerben kell elhelyezni.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja köteles a temetési hely gondozására, a sírhely, valamint a sírhelyek közötti terület gyomtalanításáról, továbbá köteles gondoskodni arról, hogy a sírhely vagy a sírbolt a temetők biztonságos használatát ne veszélyeztesse.

12. § (1) Ezen rendeletben meghatározott sírhelyméreten belüli temetési helyekre ültethető

  • a) egy nyári vagy évelő, lágyszárú dísznövény,
  • b) olyan fás szárú növények, amelynek magassága nem érheti el az 1,5 méter magasságot, átmérője nem nyúlik túl a sírhelyen és a szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozza.

(2) A sírok közötti utakra növényeket telepíteni nem lehet.

(3) A sírokra örökzöld és lombhullató fákat ültetni nem lehet.

(4) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott magasságot meghaladó, a (3) bekezdés szerinti, továbbá a nem gondozott növényeket, illetve az engedély nélkül a temető területére ültetett növényeket a temető üzemeltetője eltávolíttathatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

10. Temetőn belül történő munkavégzés

13. § (1) A temetőbe munkát végezni – ide nem értve a hozzátartozók által végzett sírgondozást –, a temetőbe építőanyagot beszállítani, építési és bontási tevékenységet végezni a tulajdonos és a fenntartó írásbeli hozzájárulásával lehet, melyet 48 órával a tevékenység megkezdése előtt kell bejelenteni a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon a 3. mellékletben meghatározott díj megfizetése ellenében. Az üzemeltető a munkálatokról nyilvántartást vezet. A munkálatokat az engedély kiadásától, a tudomásul vételtől számított 60 napon belül, a munka megkezdését számított 7 napon belül be kell fejezni (sírbolt létesítése esetén: 1 év, illetve 30 nap a munkavégzésre rendelkezésre álló idő).

(2) Munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető. Vasárnap és ünnepnapokon kivitelezői munka nem folytatható. A munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon.

(3) A vállalkozó köteles a munkaterületet körülkeríteni és a munkavégzés teljes időtartama alatt a tűz- és balesetvédelmi előírásokat betartani.

(4) Az engedély nélkül végzett munka egyszeri írásbeli felszólítást, majd ezt követően a temetőkben a munkavégzés megtiltását vonja maga után.

(5) Az elkészült temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt, egyéb létesítmény) a munka befejeztével az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(6) A hozzájárulás nélkül végzett munkálatok vagy a hozzájárulástól való eltérés esetén, illetve a 11. § (3) bekezdésben foglalt kötelezettségek elmulasztása esetén a tulajdonos, illetve a fenntartó:

  • a) a temetési hely felett rendelkezni jogosultat határidő tűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,
  • b) a felhívás eredménytelensége estén a szükséges munkát elvégzi vagy elvégezteti és annak költségeit áthárítja a temetési hely felett rendelkezésre jogosultra.

(7) A temetők területéről sírkövet, síremléket és fejfát csak a temetők tulajdonosának, illetve az üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(8) Tilos a temető területén a talajt, gyepet engedély nélkül felásni, a talajt elhordani.

(9) A síremléképítés és felújítás, eltávolítás során keletkezett hulladék a temetőben kijelölt hulladéktárolóban nem helyezhető el, annak elszállításáról és hulladéklerakóban való elhelyezéséről a munkát végző személy vagy a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

11. Vegyes és záró rendelkezések

14. § Hatályát veszti a köztemetőről és a temetkezésről szóló 30/2005. (XII.19.) önkormányzati rendelet.

15. § A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 11/2014. (VII.25.) önkormányzati rendelet 3. és 4. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„3. § A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást követ el, aki a köztemetőkről és a temetkezésről szóló 20/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: 20/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelet) meghatározott sírjel, síremlék elhelyezés szabályait megszegi, azaz

  • a) a sírhely felett rendelkezni jogosult nem gondoskodik a sírjel, síremlék állagmegóvásáról, környezetének tisztántartásáról,
  • b) engedély nélkül létesít sírjelet, síremléket, hozzájárulás nélkül a köztemetőben felállított sírjelet, síremléket eltávolítja, áthelyezi
  • c) új sírjel elhelyezésekor vagy a meglévő sírjelek felújítása esetén nem tartja be a sírjel méretére, elhelyezkedésére vonatkozó előírásokat, a temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet, síremléket helyez el, vagy az elhelyezésnél, kialakításnál nincs figyelemmel a parcella rendjére

4. § A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást követ el, aki a 20/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendeletben foglalt, a köztemető használatára vonatkozó szabályokat megszegi, azaz

  • a) a köztemetőben temetési hely felett rendelkezőként nem gondoskodik a temetési helyek gondozásáról, a sírhely, valamint a sírhelyek közötti terület gyomtalanításáról,
  • b) a köztemetőből a nyitvatartási idő letelte után külön felszólításra sem távozik el,
  • c) a köztemetőben az üzemeltető engedélye nélkül olyan tárgyakat helyez el, melyek nem közvetlenül a sírok, síremlékek díszítését szolgálják,
  • d) a köztemetőben a gyertya, vagy mécses meggyújtása esetén nem teszi meg a tűzveszély elkerülése érdekében szükséges intézkedéseket,
  • e) a köztemetőben nem a hely méltóságának megfelelően viselkedik,
  • f) a köztemetőbe – vakvezető és rendőrségi kutya kivételével – állatot visz be,
  • g) a köztemetőben bármilyen reklámtevékenységet folytat, hirdet, árusít,
  • h) a köztemetőben tüzet rak, szemetet, elszáradt koszorúkat gyújt meg,
  • i) a köztemetőben – a mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkezők, akik a tulajdonostól, illetve a fenntartótól, üzemeltetőtől előzetes írásbeli engedélyt kaptak, valamint az engedélyezett munkálatokat végző vállalkozók és temetkezési szolgáltatók kivételével – gépjárművel közlekedik,
  • j) a köztemetőben a zeneszolgáltatást vesz igénybe az alábbi előírások be nem tartásával: a köztemetőben élő zene kíséretében csak a jegyzőnél, a szertartást megelőző 3 nappal korábban, írásban tett bejelentést követően tartható szertartás. A bejelentést az elhunyt azon hozzátartozója köteles bejelenteni, aki a szertartást szervezte. A zeneszolgáltatás a szertartás megkezdése előtt tíz perccel korábban kezdhető meg, abban az esetben ha a köztemetőben más szertartás nem folyik. Amennyiben még szertartás van folyamatban, annak végeztével kezdhető meg a zene szolgáltatás. A zeneszolgáltatás során csak a köztemetőben rendelkezésre álló hangtechnikával lehetséges, élő zene esetén pedig erősítés nélkül, akusztikus hangszerekkel.”

16. § Ez a rendelet 2021. október 15-én lép hatályba.