Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a Jászapáti város területén lakást építeni szándékozó nagycsaládosok építési telekhez juttatásának feltételeiről

Hatályos: 2022. 04. 23

Jászapáti Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a Jászapáti város területén lakást építeni szándékozó nagycsaládosok építési telekhez juttatásának feltételeiről

2022.04.23.

Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § Jászapáti Városi Önkormányzat a nagycsaládosok támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése, továbbá a városban történő hosszú távú letelepedések elősegítése, illetve a település népességmegtartó képességének növelése érdekében Jászapáti Város területén építési telket biztosít lakás építése céljából a jelen rendeletben meghatározott feltételekkel. A rendelkezésre álló ingatlanok jegyzékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

A rendelet személyi hatálya

2. § E rendelet hatálya azon Európai Uniós tagállamok valamelyikének állampolgárságával rendelkező jászapáti lakhelyű vagy a városban életvitelszerűen és hosszútávon letelepedni kívánó házaspárokra, illetve élettársakra (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk) 6:514. §) terjed ki, akik az alábbi együttes feltételeknek megfelelnek:

a) vállalják, hogy a kérelem benyújtásától számított 10 éven belül legalább három gyermeket nevelnek (szülői felügyeletet gyakorolnak)

b) igénybe veszik az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Korm. rendeletben szabályozott családi otthonteremtési kedvezményt,

c) vállalják, hogy a kapott telken a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 3. §-a szerinti méltányolható lakásigénynek megfelelő új lakóingatlant létesítenek.

A támogatás feltételei

3. § (1) Az építési telek kedvezményes vételára Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 29/2012. (IX.14.) számú rendelet 14/A. § alapján kerül megállapításra.

(2) A kérelmezőknek írásban kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy:

a) Az ingatlan átruházási szerződés megkötését követő egy éven belül az építkezést megkezdik, két éven belül legalább az 50%-os készenléti állapotot elérik és legkésőbb négy éven belül a használatba vételi engedélyt a Jászapáti Polgármesteri Hivatalban bemutatják.

b) Amennyiben az a) pontban meghatározott feltételek nem teljesülnek, akkor a telek mindenkori piaci árát köteles megfizetni a kérelmező. A piaci ár a számlázás napján érvényes telek ár.

c) Az ingatlan átruházási szerződés megkötését követő 10 éven belül az ingatlant nem idegeníthetik el. Amennyiben ezen kötelezettségüket megszegik, a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartáson való átvezetésétől számított 30 napon belül a támogatás visszatérítéseként megfizetik az önkormányzat számára a telek mindenkori piaci árát. A piaci ár a számlázás napján érvényes telek ár.

d) Egyéb önkormányzati támogatást a lakóingatlan megépítéséhez nem igényelnek.

(3) Nem részesülhetnek támogatásban azok a kérelmezők, akik egyébként nem jogosultak a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet szerinti lakásépítési, valamint az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Korm. rendeletében szabályozott családi otthonteremtési kedvezményre.

Eljárási szabályok

4. § (1) Az építési telek biztosítása kérelem alapján történik, mely kérelmet a Jászapáti Polgármesteri Hivatalnál (továbbiakban: Hivatal) lehet benyújtani a rendelet 2. mellékletében található formanyomtatványon.

(2) Egy kérelmező pár csak egy építési telek megszerzése érdekében nyújthat be kérelmet, de kérelmében több ingatlant is megjelölhet, melyet a kérelem pozitív elbírálása esetén elfogadna.

(3) A Hivatal a beérkezett kérelmeket megvizsgálja. Amennyiben a kérelem nem az előírt formanyomtatványon vagy hiányos adattartalommal érkezik, úgy 8 napos, vagy annál hosszabb határidő megjelölésével hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt. A felhívásnak tartalmaznia kell a figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy ha a hiánypótlásnak nem tesz eleget, úgy a kérelme a rendelkezésre álló adatok alapján kerül elbírálásra.

(4) Amennyiben a Hivatal az eljárás során észleli, hogy a kérelmezők szándékosan hamis tartalmú nyilatkozatot, igazolást terjesztettek elő, úgy a kérelem elutasítására, a telekprogram további igénybe vételének lehetőségéből történő kizárására tesz javaslatot. Amennyiben az ingatlan átruházási szerződés megkötését követően jut az önkormányzat tudomására, hogy a kérelmezők rosszhiszemű magatartás tanúsításával kapták az ingatlant (különös tekintettel a kérelemhez benyújtott hamis tartalmú nyilatkozatokra), az önkormányzat –a kérelmezőket a telekprogram további igénybe vételének lehetőségéből kizárja és a támogatás visszatérítéseként a kérelmezőknek meg kell fizetniük az önkormányzat számára az átruházott ingatlan értékének megfelelő mértékű összeget, az önkormányzati döntés közlésétől számított 30 napon belül.

(5) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A beérkezett kérelmeket a képviselő-testület a kérelem beérkezésétől számított 60 napon belül bírálja el.

(6) Amennyiben ugyanazon ingatlanra több kérelem érkezik, a Hivatal a kérelmezők között egyeztetést folytat le, melynek eredményessége esetén a döntést a kérelmezők megállapodása alapján kell meghozni. Abban az esetben, ha az egyeztetés nem vezet eredményre, sorsolás útján kell dönteni.

(7) Az elbírálás során előnyt élveznek azon kérelmezők, akik:

a) első lakásingatlanuk megépítése érdekében nyújtották be kérelmüket

b) Jászapáti Városba hosszú távú letelepedés szándékával újonnan beköltöző legalább két gyermekes házaspárok

c) azon párok, akik a kérelem elbírálásakor más kérelmezőknél több gyermeket nevelnek

d) akik a 16/2016. (II.10.) Korm. rendelet alapján igénybe kívánják venni az adó- visszatérítési támogatást.

(8) A kérelem kedvező elbírálása esetén a kérelmezőknek az önkormányzattal ingatlan átruházási szerződés kell kötniük, melynek költsége, valamint a tulajdonjog átvezetésével kapcsolatos igazgatási szolgáltatási díj a kérelmezőket terheli.

(9) Az önkormányzat az e rendelet alapján tulajdonba adott építési telket megtekintett állapotban bocsátja a kérelmezők birtokába.

(10) Amennyiben kérelmező ezt igénybe kívánja venni, úgy az önkormányzat a telek áfa-tartalmának továbbhárítására vonatkozóan számlát állít ki az igénylő részére az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Korm. rendelet III. fejezetében meghatározottak alapján.

Értelmező rendelkezések

5. § E rendelet alkalmazása során:

1. Gyermek: aki a kérelem benyújtásának időpontjában a Ptk. 2:10. § (1) bekezdése szerinti kiskorúnak minősül.

2. A helyi építési előírásokat a Helyi Építési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet tartalmazza.

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.