Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1996. (V. 28.) önkormányzati rendelete

a DÍSZPOLGÁRI CÍM alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2018. 10. 19 18:25

Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/1996. (V. 28.) önkormányzati rendelete

a DÍSZPOLGÁRI CÍM alapításáról és adományozásáról

2018.10.19.

Jászfényszaru Város Önkormányzata - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1.§. (6) bekezdés a.) pontja alapján- azoknak a személyeknek, akik a helyi társadalmi, gazdasági kulturális életben a város lakosság javára kiemelkedő tevékenységet folytattak, kitüntetést alapít.

I. Fejezet

1. § Jászfényszaru Város Képviselő-testülete a város érdekében kiemelkedő tevékenységet végző, vagy maradandót nyújtó személyek munkája elismerésére "DÍSZPOLGÁRI CÍM"-et alapít.

II. Fejezet

2. § [ Díszpolgári cím adományozásának feltétele]

Díszpolgári cím adományozható annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, vagy egész életművével mind a városon belül, mind pedig országosan, vagy nemzetközi viszonylatban olyan elismerést szerzett, amely hozzájárult a város jó hírének öregbítéséhez, továbbá példamutató magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

3. § [ Az ajánlás]

(1) A díszpolgári cím adományozására ajánlatot tehetnek:

a) a helyi társadalmi szervezetek, egyesületek

b) képviselő-testület bármely tagja

c) Jászfényszaru Város legalább 50 polgára

(2) Az ajánlatot 1996. április évben június 30-ig, a továbbiakban minden év április 30-ig kell eljuttatni a város polgármesteréhez.

(3) Az ajánlásnak tartalmaznia kell az elismerés alapját képező munkásság ismertetését.

4. § [ Az ajánlatok elbírálása]

(1)1

5. § [ Az adományozás]

(1) A Díszpolgári cím adományozásának a jogát Jászfényszaru város Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) A Díszpolgári cím adományozásához megválasztott képviselők többségének egynemű szavazata szükséges.

6. § [ Díszpolgári cím]

(1) Az emlékplakett leírása kör alakú, bronz érme, címlapjának felső részén félköríven "Jászfényszaru Város" alsó részen, az érem ívét követve "Díszpolgára" felírattal, közepén Jászfényszaru város címere. Hátoldalán az adományozás éve kerüljön megörökítésre.

(2) A Képviselő-testület a 6.§ (1) bekezdésében meghatározott emlékplakett mellett-kisalakú, a kitüntetésre utaló- jelvényt is adományoz.

(3)23 A díszpolgári beiktatás minden évben az augusztus 20. napja, az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére tartott hivatalos városi ünnepség keretében történik.

(4)4 A díszpolgári oklevelet és emlékplakettet a kitüntetettnek -posztumusz cím esetén a legközelebbi élő hozzátartozónak- a polgármester adja át.

(5) A díszpolgári oklevél: Jászfényszaru Város címerével ellátott díszes kivitelű irat, mely tartalmazza az adományozó szerv nevét, a testületi határozat számát, az adományozásra felhatalmazó önkormányzati rendelet számát, az elismerés alapjául szolgáló munkásság megnevezését, az adományozás időpontját, a kitüntetett személy nevét.

(6) Az oklevelet az Önkormányzat polgármestere és jegyzője írja alá.

III. Fejezet

7. § [ Díszpolgári címmel járó jogok]

(1) Jászfényszaru Város díszpolgára az önkormányzat és a város lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi. Ennek kifejezéseként: - tanácskozási joggal észt vehet a képviselő-testület ülésein, - az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségeken meghívót kap, - a várost képviselő delegáció résztvevőjeként felkérhető, - díjtalanul látogathatja az alapító önkormányzat művészeti és közművelődési létesítményeit, rendezvényeit, - Jászfényszaru város díszpolgárát a polgármesteri hivatal tisztségviselői és dolgozói soron kívül kötelesek fogadni,-elhalálozáskor családja kívánságára- ingyenes sírhely illeti meg, amit az önkormányzat Képviselő--testülete biztosít.- ingyenes előfizetésre jogosult a város lapjára.

(2) Jászfényszaru város díszpolgára jogosult ünnepélyes alkalmakkor a címet használni.

IV. Fejezet

8. § [ Vegyes, záró rendelkezések]

(1)5

(2) Jászfényszaru Város Képviselő-testülete által adományozott Díszpolgári cím visszavonható, ha: -szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerős szabadságvesztés büntetésre ítélik, - a város lakosságának érzületét sértő személyiségi jegyek, életmódja miatt a megadományozott arra -annak viselésére) méltatlanná vált.

(3) A visszavonásra az adományozásra vonatkozó 3-4.§ szabályai az irányadóak.

(4) A kihirdetések fenntartásához at adományhoz szükséges pénzügyi fedezetet az önkormányzat költségvetéséből kell biztosítani.

(5) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

1

Módosította: 19/2018. (X.18.) ÖR

2

Módosította: 12/2014.(VIII.06.) ÖR

3

Módosította: 19/2018. (X.18.) ÖR

4

Módosította: 12/2014.(VIII.06.) ÖR

5

Módosította: 19/2018. (X.18.) ÖR