Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2001. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2007. 01. 01- 2007. 12. 31

Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2001. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

2007.01.01.

Jászfényszaru Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 16, §., valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII törvény (Hgt.) 23. §-ban kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Jászfényszaru Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére, és ezen tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A közszolgáltatás célja a köztisztaság, a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített környezet védelme. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

(3) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatás Jászfényszaru Város (a továbbiakban: település) belterületére terjed ki, külterületről a települési szilárd hulladék a kijelölt szemétlerakó helyre az ingatlantulajdonos által egyedi beszállítással történik.

(4) A rendelet személyi hatálya valamennyi a település belterületén található ingatlan tulajdonosára kiterjed, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetve nem jogi személyiségű gazdasági társaság.

(5) Tilos a hulladékot elhagyni, - a gyűjtés, a begyűjtés, lerakás szabályaitól eltérő módon- felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, kezelni.

(6) A település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező hulladékkezelési helyi közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan jogosult közszolgáltató BDT. Környezetvédelmi Betéti Társaság Hatvan, Csokonai út 14. (továbbiakban: szolgáltató)

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. települési szilárd hulladék: a háztartásokból származó – rendszeresen, vagy alkalmilag képződő - szilárd hulladék. Illetőleg a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető más hulladék, kiévé az egyéb jogszabályokban meghatározott veszélyes hulladékot és a radioaktív hulladékot.

2. egyéb szilárd hulladék: a lakásban és az emberi tartózkodásra szolgáló más helyiségekben felhalmozódott szilárd hulladék (nagyobb méretű berendezési tárgy, lom, bútor. ágybetét, háztartási berendezések s készülékek stb.), valamint az azokhoz tartozó területeken, illetőleg a közterületeken keletkezett szilárd hulladék (szemét).

3. háztartás: a lakás, pihenés, üdülési céljait szolgáló ingatlan, függetlenül attól, hogy az adott ingatlan magán (külön) tulajdonban vagy közös tulajdonban van-e.

4. lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladék: az az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott települési szilárd hulladék, amely a közszolgáltatást végző Szolgáltató által rendszeresített gyűjtő edényzetben mérete vagy mennyisége miatt nem helyezhető el;

5. ingatlan tulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogiszemélyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik.

6. ártalmatlanító hely: A települési szilárd hulladék ártalmatlanítását szolgáló kizárólag erre a célra létesített és az önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény.

7. hasznosítóhely: a települési szilárd hulladék ártalmatlanítását szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az Önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény.

8. hulladékkezelő: aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében az ingatlan tulajdonosától átveszi, begyűjti, elszállítja, tárolja, hasznosítja, illetve ártalmatlanítja.

9. hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, begyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.

10. hulladékgazdálkodás: a hulladékkal összefüggő tevékenységek rendszere, beleértve a hulladék keletkezésének megelőzését, mennyiségének és veszélyességének csökkentését, kezelését, ezek tervezését és ellenőrzését, a kezelő berendezések és létesítmények üzemeltetését, bezárását, útógondozását, a működés felhagyását követő vizsgálatokat, valamint az ezekhez kacsolódó szaktanácsadást és oktatást.

11. szolgáltató: a Jászfényszaru közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított, hulladékkezelő.

12. hulladékkezelési közszolgáltatás: a jele rendelet 2. § 1. pontjában megjelölt települési szilárd hulladéknak a feljogosított Szolgáltató által az ingatlan tulajdonosoktól történő rendszeres begyűjtése, elszállítása, ártalmatlanítása és hasznosítása (a hulladék kezelése), illetőleg kezelő létesítmény üzemeltetése, működtetése.

13. közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Szolgáltatónak fizetendő, az Önkormányzat rendeletében meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj.

Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

3. § (1) Az Önkormányzat az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésére hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn, feladata különösen:

a) a helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres begyűjtésnek, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése,

b) a közszolgáltatás ellátására Szolgáltató kiválasztása, a Szolgáltatóval szerződés megkötése,

c) a Szolgáltató rendelkezésére bocsájtott települési szilárd hulladék elhelyezésére szolgáló hulladékkezelő létesítmény kijelölése

d) a közszolgáltatási díjnak és díjfizetés rendjének megállapítása

(2) A közszolgáltatás a Szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényzetben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött, és a Szolgáltató rendelkezésére bocsátott, a jelen rendelet 2. §. 1. pontjában megjelölt települési szilárd hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítására terjed ki.

A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele

4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt a települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a Szolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(3) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Szolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján, tájékoztatni. A hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjét (gyakoriság, útvonal és időpont) - a keletkező hulladékmennyiségek figyelembevételével - a Szolgáltató köteles elkészíteni és arról az ingatlantulajdonosokat- változás esetén is - értesíteni. A hulladékszállítás rendjét az Önkormányzat - a Szolgáltatóval egyeztetett módon hagyja jóvá.

(4) Amennyiben a jelen rendelet 2. §. 1. pontjában meghatározott települési szilárd hulladéknak nem minősülő hulladék - árusító, szolgáltató vagy egyéb gazdasági tevékenység folytán - közterületen keletkezik, a tevékenység végzésére kiadott közterület - használati hozzájárulás, illetve engedély birtokosa köteles az Önkormányzatnak bejelenteni, hogy hulladékának kezeléséről hogyan gondoskodik. A közterülethasználati hozzájárulás, illetve engedély megadását az Önkormányzat az általa szervezett közszolgáltatás igénybevételéhez kötheti.

(5) A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost - a változás bekövetkezte előtt - írásban értesíteni köteles.

(6) Az (1) bekezdésben meghatározott ingatlan tulajdonsokra a Hgt. 51. §. (1) bekezdésében foglalt kötelezettség ne terjed ki: a nálunk keletkező hulladékok nyilvántartásáról és bejelentéséről a Szolgáltató a külön jogszabályokban meghatározottak szerint gondoskodik.

A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételének szünetelése

5. § (1) Szüneteltethető a közszolgáltatás kötelező igénybevétele azokon az ingatlanokon, amelyeken legalább 90 napig senki sem tartózkodik, s emiatt azokon hulladék nem keletkezik.

(2) A közszolgáltatás igénybevételének szüneteltetésére vonatkozó igényét a ingatlantulajdonos a szüneteltetés kívánt kezdő időpontja előtt, azt legalább 30 nappal megelőzően írásban köteles bejelenteni a Szolgáltatónak.

(3) Ha a szüneteltetés (1) bekezdés szerinti feltételeiben változás következik be, a ingatlantulajdonos a Szolgáltatónak haladéktalanul írásban köteles azt bejelenteni.

(4) Amennyiben a szüneteltetés ideje alatt a közszolgáltatás körébe tartozó hulladék kerül kihelyezésre, úgy –az ingatlantulajdonos egyidejű értesítése mellet – a Szolgáltató a hulladékot köteles elszállítani, a hulladék mennyiségének megfelelő- e rendelet 2. sz. melléklete szerinti –díj felszámolása mellett.

A hulladék gyűjtése, elszállítása

6. § (1) A települési szilárd hulladék kötelező gyűjtése és elszállítása kukás formában történik, melynek legkisebb mérete 110 literes.

(2)1 A hulladékgyűjtés, elszállítás heti egy alkalommal történik az alábbi területi beosztás szerint:

a) Hétfői napokon a Fürst S. és a József A. utcától északra eső településrész (beleértve a Fürst S. és József A. utcát is)

b) Szerdai napokon a Vasvári P. és Somogyi B. utcától délre eső településrész (beleértve a Vasvári P. és Somogyi B. utcát is)

(3) A rendszeresített gyűjtőedények térfogatát meghaladó hulladék, (többlethulladék) elszállítása a rendelet 2. számú mellékletében felsorolt gyűjtőedényben lehetséges a szolgáltatóval kötött szerződés alapján, a rendelet mellékletében meghatározott díj ellenében.

(4) Ha a gyűjtőedényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték. hogy emiatt az edényt üríteni nem lehet, az ingatlantulajdonos a Szolgáltató felhívására köteles az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni. Köteles továbbá az így okozott esetleges kárt megtéríteni.

(5) Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladékot az e rendeletben meghatározott módon és helyen gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról gondoskodni. Alapvető kötelessége e tekintetben, hogy:

a) a települési szilárd hulladékot - különös tekintettel a hulladék további kezelésére — az elszállításra való átvételig gyűjtse, illetve tárolja,

b) az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást vegye igénybe, illetve a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított hulladékkezelőnek adja át, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlítse,

c) a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal járjon el annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény - és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

d) az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartasa.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(3) Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényeket az ingatlana területén belül köteles elhelyezni. Gyűjtőedényt közterületen tartósan elhelyezni kizárólag az Önkormányzat rendeletében szabályozott közterület-használati hozzájárulás, illetve a vonatkozó szabályok szerinti közterület-használati engedély alapján lehet.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedényeket a hulladék elszállítása céljából a Szolgáltató által megjelölt időpontban, a közterületen, a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni. A gyűjtőedényt legfeljebb a szállítási napot megelőző napon, 18 órától lehet kihelyezni a közterületre, kivéve a tartósan engedélyezett elhelyezést.

(5) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének - a közterület szennyezésének elkerülése érdekében - lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza. A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű és gyalogos forgalmat és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles az időnként keletkező többlethulladék elszállításához a szolgáltató által rendszeresített és feliratozott 70 és 120 l-es műanyag zsákot megvásárolni a szolgáltató által kijelölt helyen.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedény javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról, továbbá a gyűjtőedény tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról, valamint környezete tisztántartásáról.

(8) Gazdálkodó szervezetek saját maguk is gondoskodhatnak a keletkezett hulladékok elszállításáról, ártalmatlanításáról a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával,

A szolgáltató kötelezettségei

8. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó hulladékot köteles rendszeresen elszállítani a hulladéklerakó helyre.

(2) A Szolgáltató köteles a szabványosított gyűjtőedény kiürítését kíméletesen az elvárható gondossággal végezni.

(3) A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedény ürítése során esetlegesen keletkezett szennyeződés takarításáról gondoskodni.

(4) Bármely okból elmaradt hulladékgyűjtését, szállítását haladéktalanul pótolni, a pótlás napját közhírelni.

(5) A Szolgáltató csak a rendszeresített szabványos gyűjtőedényben elhelyezett hulladékot köteles elszállítani.

(6) Ha a Szolgáltató dolgozói azt észlelik, hogy a gyűjtőedényben olyan anyagot, kiálló tárgyat helyeztek el, amely nem minősül háztartási szilárd hulladéknak - a hulladék elszállítását ideiglenesen az előírt szállítási feltételek megvalósulásáig- megtagadhatják. Ezt a körülményt kötelesek az ingatlantulajdonos tudomására hozni.

A hulladék elhelyezésével, ártalmatlanításával, illetve hasznosításával kapcsolatos rendelkezések

9. § (1) A település szilárd hulladék elhelyezését, ártalmatlanítását és hasznosítását a Szolgáltató kizárólag az Önkormányzat által az erre a célra kijelölt létesítményben végezheti, amely hulladéklerakó a jászfényszarui un. Sóstói út mellett lévő 05/27 hrsz-ú ingatlan.

(2) A hulladék ártalmatlanításáról, illetve hasznosításáról a Szolgáltató köteles gondoskodni.

(3) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán alkalmilag keletkezett települési szilárd hulladékot és egyéb szilárd hulladékot legfeljebb évi 1 m3 mennyiségben a 9. §. (1) bekezdésében meghatározott létesítménybe maga is elszállíthatja, és ott díjmentesen elhelyezheti.

A lomtalanítás alá tartozó alkalmi háztartási szilárd hulladékra vonatkozó külön rendelkezések

10. § (1) A jelen rendelet 2. §. 4. pontjában meghatározott hulladékra nézve a lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról évente egy alkalommal a Szolgáltató gondoskodik.

(2) A hulladék elszállítását, ártalmatlanítását, illetve hasznosítását a Szolgáltató végzi.

(3) A hulladékot az ingatlantulajdonos a Szolgáltató által előzetesen megjelölt időpontban helyezheti ki elszállítás céljából arra a helyre, amelyet a Szolgáltató előzetesen megjelölt.

(4) Az elszállítandó hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

A hulladékkezelési közszolgáltatási díj

11. § (1)23456 A hulladékkezelési közszolgáltatás egységnyi díját az Önkormányzat 2007 január 1-jétől 2007. december 31-ig terjedő időszakra a következők szerint állapítja meg:

a) A 110 literes gyűjtőedényben ( kuka) történő hulladékkezelési közszolgáltatás díj egyenértékű 6800 Ft, 110 liter/heti egyszeri szállítás/év.

b) A hulladékkezelési közszolgáltatási díjak:

110 literes gyűjtőedény egyszeri díja: 136,-Ft

240 literes gyűjtőedény egyszer díja: 328,-Ft

4m3-es konténer egyszeri díja:9000,-Ft

120 literes zsák címkével egyszeri díja:238,-Ft

70 literes zsák címkével egyszeri díja: 140,-Ft (melyek a zsák árát nem tartalmazzák)

(melyek a zsák árát is tartalmazzák)

települési sz.hull.átv.díj/m3: 970,-Ft

c) A kijelölt hulladékkezelési közszolgáltatási díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák.

d) A kijelölt hulladéklerakóba a nyitva tartási időben magánszemély jászfényszarui lakos háztartásában keletkezett és általa kiszállított, alkalmanként legfeljebb utánfutó mennyiségű háztartási hulladék elhelyezése díjtalan. A föld átvétele díjtalan.

e) A közszolgáltatási díj 50%-a terheli az egyedül élő ingatlantulajdonost, ha a tárgyévet megelőző és december 31. napjáig a 75. életévét betöltötte.

f) A közszolgáltatási díj 75%-a terheli a kétszemélyes háztartásban élő ingatlantulajdonost, ha a tárgyévet megelőző és december 31. napjáig a háztartás tagjai 75. életévét betöltötték.

(2) A közszolgáltatási díj megfizetésére az az ingatlantulajdonos köteles, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles.

(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Szolgáltató részére - a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében negyedéves bontásban, utólag köteles megfizetni.

(4) A közszolgáltatás díját a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül kell kiegyenlíteni, vagy a díjbeszedőnek készpénzben megfizetni a számla átvételekor.

(5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Szolgáltató számára a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

(6) A hulladékgazdálkodás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás a Hgtv. 26. § (1)-(4-) bek. alapján.

(7) A közszolgáltatási díjat az Önkormányzat egyéves díjfizetési időszakra állapítja meg. Ezen díjakat kell figyelembe venni többletszolgáltatás teljesítése esetén is.

(8) A közszolgáltatásnak az Önkormányzat által meghatározott díja a Szolgáltató által alkalmazott díj legmagasabb mértéke.

(9) A közszolgáltatási díj esedékes összegét a Szolgáltató állapítja meg, a (7) bekezdésben foglaltak alapján. Ennek során figyelemmel kell lennie arra, hogy a közszolgáltatási díj nem tartalmazhat indokolatlan megkülönböztetést az ingatlantulajdonosok, illetve azok csoportjai között.

A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátásának rendjére vonatkozó előírások

12. § (1) Ha az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék elszállításával a Szolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeiben történő megállapodásuk alapján a Szolgáltató a megjelölt időpontra vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű, és összetételű hulladéknak megfelelő gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátja, a hulladék elszállítását elvégzi és gondoskodik a kijelölt ártalmatlanítóhelyen történő elhelyezéséről.

(2) Az ingatlantulajdonos a Szolgáltató részére a megállapodásban kikötött díjakat köteles megfizetni.

(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás alá nem tartozó települési szilárd hulladékot a Szolgáltató igénybevétele nélkül maga is elszállíthatja, ha a hulladék elszállítására vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek eleget tesz.

13. § (1) A közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék szállítása esetében a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az általa szállításra igénybe vett gazdálkodó szervezet köteles a közterület tisztántartására vonatkozó jogszabályok szerint eljárni.

(2) A hulladék termelője, birtokosa köteles gondoskodni a közterület-használati hozzájárulás, illetve engedély megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre. Köteles gondoskodni továbbá a konténer környezetének folyamatos tisztántartásáról, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállításáról.

(3) A szállítást végző gazdálkodó szervezet konténert közterületen a közúti és a gyalogos forgalom biztonságát nem veszélyeztető módon helyezhet ki.

Állati hulladék kezelése

14. § (1) A közterületen fellelt állati hullák dögkútba való szállításával és ártalmatlanná tételével járó feladatokat az Önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete (GAMESZ) végzi.

(2) A magánháztartásban elhullott állatok tetemeinek a dögkútba történő beszállításáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni.

(3) Eb,macska,baromfi, továbbá háromhetesnél nem fiatalabb szopós bárány, kecskegida, malac és borjú tetemét legalább 50 cm földtakarással, évente legfeljebb 50 kg tömegig az állattartó a saját telkén – eláshatja. A felsoroltnál nagyobb testtömegű állatok tetemét engedélyezett állati hulladék- gyűjtő helyre, dögkútba kell szállítania. Amennyiben a tulajdonos ezen kötelezettségének nem tesz eleget, az állati hulla elszállításáról, ártalmatlanításáról az állat tulajdonosának költségére az Önkormányzat gondoskodik. Ha a tulajdonos ismeretlen, az ártalmatlanná tételről az Önkormányzat saját költségére köteles gondoskodni.

A rendelet végrehajtásának ellenőrzése és szabálysértési rendelkezések

15. § (1) E rendelet betartásának ellenőrzéséről, végrehajtásáról a jegyző a Polgármesteri Hivatal útján gondoskodik.

(2) Szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az,aki:

a) a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételének szüneteltetésére vonatkozóan valótlan bejelentést tesz (5. §. (1) bek.)

b) a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet elhelyez. (6 §. (5) bek.)

(3) A (2) bekezdésben meghatározott szabálysértések miatt a Polgármesteri Hivatal erre felhatalmazott ügyintézője 10.000-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

(4) A szabálysértési eljárás kezdeményezése, helyszíni bírságolás nem mentesít a rendeletben foglaltak végrehajtása alól.

A rendelet hatálybalépése

16. § (1) A rendelet 2002. január 01-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a települési környezet védelméről szóló többször módosított 1983. évi 1. számú önkormányzati rendelet 8. §-a, 9. §-a, 10. §-a hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

1

A 8/2002. (V.30.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

2

A 28/2004. (XII.16.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

3

A 25/2005. (XII.15.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

4

A 17/2006. (XII.14.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

5

A 8/2002. (V.30.) ÖR 2.§.-ával megállapított szöveg.

6

A 17/2003. (XII.15.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.