Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2001. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 11. 17

Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2001. (XII. 14.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

2022.11.17.

Jászfényszaru Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 16, §., valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII törvény (Hgt.) 23. §-ban kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Jászfényszaru Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékkezelési közszolgáltatást szervez a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére, és ezen tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A közszolgáltatás célja a köztisztaság, a településtisztaság biztosítása, a közegészségügy, valamint az épített környezet védelme. A kötelező közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések célja a közszolgáltatás kiszámítható, folyamatos és biztonságos ellátása, a tevékenység ellenőrizhetősége.

(3)1

(4)2 A rendelet személyi hatálya valamennyi a település belterületén található ingatlan tulajdonosára kiterjed, függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetve nem jogi személyiségű gazdasági társaság.

(5) Tilos a hulladékot elhagyni, - a gyűjtés, a begyűjtés, lerakás szabályaitól eltérő módon- felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, kezelni.

(6)345 A település közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező hulladékkezelési helyi közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan jogosult közszolgáltató a Szelektív Hulladékhasznosító és Környezetvédelmi Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, 3000 Hatvan, 054/14. helyrajzi szám (továbbiakban: szolgáltató).

2. § E rendelet alkalmazásában:

1.6 települési szilárd hulladék: A Hsztv. 2. § (1) 43. pontja szerinti települési hulladék.

2.

3.

4. lomtalanítás alá tartozó települési szilárd hulladék: az az alkalmilag képződött vagy felhalmozódott települési szilárd hulladék, amely a közszolgáltatást végző Szolgáltató által rendszeresített gyűjtő edényzetben mérete vagy mennyisége miatt nem helyezhető el;

5.

6.7 ártalmatlanító hely: A települési szilárd hulladék ártalmatlanítását szolgáló kizárólag erre a célra létesített létesítmény.

7.8

8.

9.9 hulladékkezelési tevékenység: A Hsztv. 2. § (1) 26. pontja szerinti

10.

11.10 szolgáltató: a Jászfényszaru közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint kizárólagosan feljogosított, a Hsztv. 2. § (1) 37. pontja szerinti közszolgáltató.

12.11 hulladékkezelési közszolgáltatás: A Hsztv. 2. § (1) 27. pontja szerinti hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.

13.

Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai

3. § (1) Az Önkormányzat az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési szilárd hulladék kezelésére hulladékkezelési közszolgáltatást szervez és tart fenn, feladata különösen:

a) a helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres begyűjtésnek, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése,

b) a közszolgáltatás ellátására Szolgáltató kiválasztása, a Szolgáltatóval szerződés megkötése,

c)

d)

(2) A közszolgáltatás a Szolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített gyűjtőedényzetben, a közterületen vagy az ingatlanon összegyűjtött, és a Szolgáltató rendelkezésére bocsátott, a jelen rendelet 2. §. 1. pontjában megjelölt települési szilárd hulladék elhelyezés céljából történő rendszeres elszállítására terjed ki.

A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltatás kötelező igénybevétele

4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni.

(2) A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt a települési szilárd hulladékra vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a Szolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(3) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Szolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján, tájékoztatni. A hulladék begyűjtésének, elszállításának rendjét (gyakoriság, útvonal és időpont) - a keletkező hulladékmennyiségek figyelembevételével - a Szolgáltató köteles elkészíteni és arról az ingatlantulajdonosokat- változás esetén is - értesíteni. A hulladékszállítás rendjét az Önkormányzat - a Szolgáltatóval egyeztetett módon hagyja jóvá.

(4) Amennyiben a jelen rendelet 2. §. 1. pontjában meghatározott települési szilárd hulladéknak nem minősülő hulladék - árusító, szolgáltató vagy egyéb gazdasági tevékenység folytán - közterületen keletkezik, a tevékenység végzésére kiadott közterület - használati hozzájárulás, illetve engedély birtokosa köteles az Önkormányzatnak bejelenteni, hogy hulladékának kezeléséről hogyan gondoskodik. A közterülethasználati hozzájárulás, illetve engedély megadását az Önkormányzat az általa szervezett közszolgáltatás igénybevételéhez kötheti.

(5) A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost - a változás bekövetkezte előtt - írásban értesíteni köteles.

(6)

A hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételének szünetelése

5. § (1) Szüneteltethető a közszolgáltatás kötelező igénybevétele azokon az ingatlanokon, amelyeken legalább 90 napig senki sem tartózkodik, s emiatt azokon hulladék nem keletkezik.

(2) A közszolgáltatás igénybevételének szüneteltetésére vonatkozó igényét a ingatlantulajdonos a szüneteltetés kívánt kezdő időpontja előtt, azt legalább 30 nappal megelőzően írásban köteles bejelenteni a Szolgáltatónak.

(3) Ha a szüneteltetés (1) bekezdés szerinti feltételeiben változás következik be, a ingatlantulajdonos a Szolgáltatónak haladéktalanul írásban köteles azt bejelenteni.

(4)

A hulladék gyűjtése, elszállítása

6. § (1)12 A települési szilárd hulladék kötelező gyűjtése és elszállítása a szolgáltató által erre rendszeresített szabályos hulladékedénygyűjtőbe történik, melynek minimális mérete az alábbi:

családi, illetve sorház: 120l/lakás/hét

60l/lakás/hét (kedvezményes, 1-2 fő által lakott ingatlan esetén)

A szabvány gyűjtőedényből a választás joga és a darabszám meghatározása a közszolgáltatási díjat viselő joga, melyet köteles a szolgáltatás igénybevételével egyidejűleg a szolgáltatónak írásban bejelenteni.

(2)13 A hulladékgyűjtés, elszállítás heti egy alkalommal történik az alábbi területi beosztás szerint:

a) Hétfői napokon a Fürst S. és a József A. utcától északra eső településrész (beleértve a Fürst S. és József A. utcát is)

b) Szerdai napokon a Vasvári P. és Somogyi B. utcától délre eső településrész (beleértve a Vasvári P. és Somogyi B. utcát is)

(3)14 A rendszeresített gyűjtőedények térfogatát meghaladó hulladék, (többlethulladék) elszállítása szolgáltató által felíratozott 70 és 120l-es műanyag zsákban lehetséges, a rendeletben meghatározott díj ellenében.

(4) Ha a gyűjtőedényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték. hogy emiatt az edényt üríteni nem lehet, az ingatlantulajdonos a Szolgáltató felhívására köteles az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni. Köteles továbbá az így okozott esetleges kárt megtéríteni.

(5) Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét.

6/A. §15 Ha a a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet 9. § (6) bekezdése alapján konténer elhelyezése szükséges, úgy azt lehetőleg kamera által megfigyelt területre kell elhelyezni.

Az ingatlantulajdonos kötelezettségei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladékot az e rendeletben meghatározott módon és helyen gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról gondoskodni. Alapvető kötelessége e tekintetben, hogy:

a) a települési szilárd hulladékot - különös tekintettel a hulladék további kezelésére — az elszállításra való átvételig gyűjtse, illetve tárolja,

b) az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást vegye igénybe, illetve a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított hulladékkezelőnek adja át, illetve a közszolgáltatási díjat kiegyenlítse,

c) a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal járjon el annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény - és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

d) az ingatlanán keletkező hulladék mennyiségét alacsony szinten tartasa.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a Szolgáltatónak bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(3) Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényeket az ingatlana területén belül köteles elhelyezni. Gyűjtőedényt közterületen tartósan elhelyezni kizárólag az Önkormányzat rendeletében szabályozott közterület-használati hozzájárulás, illetve a vonatkozó szabályok szerinti közterület-használati engedély alapján lehet.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedényeket a hulladék elszállítása céljából a Szolgáltató által megjelölt időpontban, a közterületen, a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni. A gyűjtőedényt legfeljebb a szállítási napot megelőző napon, 18 órától lehet kihelyezni a közterületre, kivéve a tartósan engedélyezett elhelyezést.

(5) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének - a közterület szennyezésének elkerülése érdekében - lecsukott állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az az edény mozgatásakor és ürítésekor ne szóródjon, valamint a gépi ürítést ne akadályozza. A kihelyezett gyűjtőedény nem akadályozhatja a jármű és gyalogos forgalmat és elhelyezése egyébként sem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

(6) Az ingatlantulajdonos köteles az időnként keletkező többlethulladék elszállításához a szolgáltató által rendszeresített és feliratozott 70 és 120 l-es műanyag zsákot megvásárolni a szolgáltató által kijelölt helyen.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a gyűjtőedény javításáról, cseréjéről és esetleges pótlásáról, továbbá a gyűjtőedény tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról, valamint környezete tisztántartásáról.

(8) Gazdálkodó szervezetek saját maguk is gondoskodhatnak a keletkezett hulladékok elszállításáról, ártalmatlanításáról a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával,

A szolgáltató kötelezettségei

8. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó hulladékot köteles rendszeresen elszállítani a hulladéklerakó helyre.

(2) A Szolgáltató köteles a szabványosított gyűjtőedény kiürítését kíméletesen az elvárható gondossággal végezni.

(3) A szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedény ürítése során esetlegesen keletkezett szennyeződés takarításáról gondoskodni.

(4) Bármely okból elmaradt hulladékgyűjtését, szállítását haladéktalanul pótolni, a pótlás napját közhírelni.

(5) A Szolgáltató csak a rendszeresített szabványos gyűjtőedényben elhelyezett hulladékot köteles elszállítani.

(6) Ha a Szolgáltató dolgozói azt észlelik, hogy a gyűjtőedényben olyan anyagot, kiálló tárgyat helyeztek el, amely nem minősül háztartási szilárd hulladéknak - a hulladék elszállítását ideiglenesen az előírt szállítási feltételek megvalósulásáig- megtagadhatják. Ezt a körülményt kötelesek az ingatlantulajdonos tudomására hozni.

A hulladék elhelyezésével, ártalmatlanításával, illetve hasznosításával kapcsolatos rendelkezések

9. § (1)16

(2) A hulladék ártalmatlanításáról, illetve hasznosításáról a Szolgáltató köteles gondoskodni.

(3)

A lomtalanítás alá tartozó alkalmi háztartási szilárd hulladékra vonatkozó külön rendelkezések

10. § (1) A jelen rendelet 2. §. 4. pontjában meghatározott hulladékra nézve a lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról évente egy alkalommal a Szolgáltató gondoskodik.

(2) A hulladék elszállítását, ártalmatlanítását, illetve hasznosítását a Szolgáltató végzi.

(3) A hulladékot az ingatlantulajdonos a Szolgáltató által előzetesen megjelölt időpontban helyezheti ki elszállítás céljából arra a helyre, amelyet a Szolgáltató előzetesen megjelölt.

(4) Az elszállítandó hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

A hulladékkezelési közszolgáltatási díj

11. § (1)171819202122232425262728

(2) A közszolgáltatási díj megfizetésére az az ingatlantulajdonos köteles, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles.

(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Szolgáltató részére - a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében negyedéves bontásban, utólag köteles megfizetni.

(4) A közszolgáltatás díját a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül kell kiegyenlíteni, vagy a díjbeszedőnek készpénzben megfizetni a számla átvételekor.

(5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Szolgáltató számára a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

(6)

(7)

(8) A közszolgáltatásnak az Önkormányzat által meghatározott díja a Szolgáltató által alkalmazott díj legmagasabb mértéke.

(9) A közszolgáltatási díj esedékes összegét a Szolgáltató állapítja meg, a (7) bekezdésben foglaltak alapján. Ennek során figyelemmel kell lennie arra, hogy a közszolgáltatási díj nem tartalmazhat indokolatlan megkülönböztetést az ingatlantulajdonosok, illetve azok csoportjai között.

A hulladékkezelési helyi közszolgáltatás alá nem tartozó települési szilárd hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátásának rendjére vonatkozó előírások

12. § (1) Ha az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék elszállításával a Szolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeiben történő megállapodásuk alapján a Szolgáltató a megjelölt időpontra vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű, és összetételű hulladéknak megfelelő gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos rendelkezésére bocsátja, a hulladék elszállítását elvégzi és gondoskodik a kijelölt ártalmatlanítóhelyen történő elhelyezéséről.

(2) Az ingatlantulajdonos a Szolgáltató részére a megállapodásban kikötött díjakat köteles megfizetni.

(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás alá nem tartozó települési szilárd hulladékot a Szolgáltató igénybevétele nélkül maga is elszállíthatja, ha a hulladék elszállítására vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek eleget tesz.

13. § (1) A közszolgáltatás alá nem tartozó hulladék szállítása esetében a hulladék termelője, birtokosa, illetőleg az általa szállításra igénybe vett gazdálkodó szervezet köteles a közterület tisztántartására vonatkozó jogszabályok szerint eljárni.

(2) A hulladék termelője, birtokosa köteles gondoskodni a közterület-használati hozzájárulás, illetve engedély megszerzéséről, ha a hulladék összegyűjtésére szolgáló konténer a közterületen 24 órát meghaladó időtartamra kerül kihelyezésre. Köteles gondoskodni továbbá a konténer környezetének folyamatos tisztántartásáról, a konténer telítődése esetén annak haladéktalan elszállításáról.

(3) A szállítást végző gazdálkodó szervezet konténert közterületen a közúti és a gyalogos forgalom biztonságát nem veszélyeztető módon helyezhet ki.

Állati hulladék kezelése

14. § (1)29 A közterületen fellelt állati melléktermékek lerakásával járó feladatokat a Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatal végzi.

(2)

(3)

A rendelet végrehajtásának ellenőrzése és szabálysértési rendelkezések

15. §

A rendelet hatálybalépése

16. § (1) A rendelet 2002. január 01-jén lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a települési környezet védelméről szóló többször módosított 1983. évi 1. számú önkormányzati rendelet 8. §-a, 9. §-a, 10. §-a hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet

1

Az 1. § (3) bekezdését a Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 12/2013. (IV.04.) ÖR 1.§-ával megállapított szöveg.

3

A 19/2009. (XII.17.) ÖR 1.§-ával megállapított szöveg.

4

A 12/2013. (IV.04.) ÖR 2.§-ával megállapított szöveg.

5

A 15/2018. (VI.21.) ÖR 1.§-ával megállapított szöveg.

6

A 12/2013. (IV.04.) ÖR 3.§-ával megállapított szöveg.

7

A 19/2009. (XII.17.) ÖR 2.§-ával megállapított szöveg.

8

A 19/2009. (XII.17.) ÖR 2.§-ával megállapított szöveg.

9

A 12/2013. (IV.04.) ÖR 3.§. (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 12/2013. (IV.04.) ÖR 3.§. (3) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 12/2013. (IV.04.) ÖR 3.§. (4) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 19/2009. (XII.17.) ÖR 3.§-ával megállapított szöveg.

13

A 8/2002. (V.30.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

14

A 19/2009. (XII.17.) ÖR 3.§-ával megállapított szöveg.

15

A 6/A. §-t a Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

16

A 19/2009. (XII.17.) ÖR 5.§-ával megállapított szöveg.

17

A 28/2004. (XII.16.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

18

A 25/2005. (XII.15.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

19

A 17/2006. (XII.14.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

20

A 14/2007. (XII.13.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

21

A 16/2008. (XII.11.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

22

A 19/2009. (XII.17.) ÖR 6.§-ával megállapított szöveg.

23

A 20/2010. (XII.16.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

24

A 22/2011. (XII.15.) ÖR 1.§-ával megállapított szöveg.

25

A 2/2012. (I.12.) ÖR 1.§-ával megállapított szöveg.

26

A 26/2012. (XII.12.) ÖR 1.§-ával megállapított szöveg.

27

A 8/2002. (V.30.) ÖR 2.§.-ával megállapított szöveg.

28

A 17/2003. (XII.15.) ÖR 1.§.-ával megállapított szöveg.

29

A 12/2013. (IV.04.) ÖR 5.§.-ával megállapított szöveg.