Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2003. (X. 29.) önkormányzati rendelete

Idősek Otthona ellátásáról, igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról

Hatályos: 2003. 10. 29

Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2003. (X. 29.) önkormányzati rendelete

Idősek Otthona ellátásáról, igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról

2003.10.29.

Jászfényszaru Város Önkormányzat Képviselőtestület ( továbbiakban Önkormányzat) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásáról szóló, többször módosított 1993. évi III. törvény a személyes gondoskodást nyújtó intézmények szakmai feladatairól és működésük rendjéről szóló 1/2000. (I.7.) SZCSM. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési dííjáról szóló 29/1993. (II.17.) Kormányrendelet, valamint személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások iénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SZCSM. rendelet alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) E rendelet célja a szociális szolgáltatások iránti igények érvényesülése érdekében az Önkormányzat által létesítendő Időssek Otthona által nyújtott szociális szolgáltatások szabályozása.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Jászfényszaru Város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező életvitelszerűen ott tartózkodó magyar állampolgárokra, állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorlottakra, a letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre, a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre, az Európai Szociális Kartát megerősítő országok jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is, ha e minőségüket magyar hatóságok által kiállított okmányai igazolják.

(3) Az önkormányzat fenntartásában léő szociális intézmény ellátási kötelezettsége Jászfényszaru Városra terjed ki.

Az önkormányzat fenntartásában működő szociális intézmény és feladatai

2. § (1) Az Önkormányzat fenntartásában működő szociális intézmény elnevezése Idősek Otthona.

(2) Az Idősek Otthona 46 férőhelyen végzi szociálisan rászorult nyugdíjkorhatárt betöltött személyek ápolását és gondozását, akiknek az egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel, valamint olyan 18. életévet betöltött személyek ápolását, gondozásár, akik betegségük miatt önmaguk ellátásáról gondoskodni tudnak.

Az intézményi jogviszony keletkezése, megszűnése

3. § (1) Az idősek otthonának igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő (továbbiakban jogosult), illetve törvényes képviselője kérelmére történik, a kérelem benyújtható az ellátást biztosító intézménynél.

(2) A kérelem döntésre való előkészítése -az intézmény szervezeti és működési szabályzata előírásainak figyelembevételével - az intézmény feladata, elbírálása pedig az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

(3) Az intézményvezető döntésének felülvizsgálatáért - az értesítés kézhezvételétől - számított 8 napon belül - az Önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottságához (továbbiakban Bizottság) lehet fordulni, amely határozattal dönt az ellátás nyújtásáról, illetve igénybevétel lehetőségéről.

4. § (1) Az intézményvezető az előgondozási kötelezettség teljesítését követően az igények nyilvántartásába vételének sorrendjében gondoskodik az ellátás igénylők elhelyezéséről.

(2) Ez alól kivétel a jogosult további várakozásra irányuló indokolt kérelme, valamint az arra -külön jogszabályban foglaltak szerint - létrehozott biztottság soron kíüli elhelyezését megállapító döntése.

(3) Soron kívüli elhelyezésről meghozandó döntésben a fenntartó részéről a Bizottság elnöke vesz részt. Akadályoztatása esetén helyettesítésről - bizottsági tag kijelölésről - köteles gondoskodni.

5. § (1) Az intézményi jogviszony az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő, illetve annak törvényes képviselője között kötendő megállapodás aláírásával jön létre.

(2) A megállapodás tartalmi elemei, az intézményi jogviszony megszűnése eseteit 1. sz melléklet szerint megállapodás tartalmazza.

(3) Az intézményvezető megállapodást a megkötéstől számított 15 napon belül megküldi a Polgármesteri Hivatal részére.

(4) Az ellátását igénylő kérelmének elutasítását az intézményvezető e rendelet 2. sz. melléklete szerint nyomtatványon közli a kérelmezővel.

(5) Ha a kérelmező az intézményvezető elutasító döntése vitatja, a Bizottsághoz fordulhat. A kérelmező felülvizsgálatára vonatkozó beadványát sz intézményvezető köteles továbbítani a Bizottsághoz.

6. § (1) Az intézményi gondozottak egészségének a védelme érdekében új ellátott beköltözésére az azt megelőző 8 napon belül kiállított , kórokozók hordozására irányuló negatív bakterológiai vizsgálati eredmény igazolásával kerülhet sor.

(2) Amennyiben a településen kívülről érkezik ellátási igény, annak teljesítéséhez az intézményvezető köteles a Bizottság hozzájárulását kérni.

Térítési díjak

7. § (1) Az Önkormányzat a személyes gondoskodás keretében ápolást gondozást nyújtó Idősek Otthona ellátásairól a következő intézményi térítési díjat állapítja meg:


Idősek Otthona intézmény térítési díja: 13000 Ft /fő/nap - 39.000 Ft/fő/hó
(2) A személyes gondoskodást biztosító ellátásokért a térítési díj havonta utólag kell megfizetni, a tárgyhónapot követő 10. napig
(3) Az intézményi ellátásért fizetendő térítési díj nem haladhatja meg a jogosult havi jövedelmének 80%-át és nem lehet több az intézményi térítési díj összegénél. A szeméyi térítési díjat -a szociális törvényben foglaltak kivételekkel -az intézmény vezetője állapította meg.
(4) Ha a fizetésre kötelezett a személyi térítési díj összegét vitatja, annak csökkentését vagy elengedését kéri, a Bizottsághoz fordulhat. Ilyen esetben a Bizottság határozattal dönt a személyi térítési díj összegéről.
(5) Az előforduló térítési díj hátralék behajtása az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 197. évi IV. törvény, illetve az adózás rendjéről szóló 1990. évi XCI. törvény alapján történik.

Az Önkormányzat fenntartásában működő szociális intézmény működésével összefüggő feladatok

8. § (1) Az intézményvezető minden hónap 10ig köteles a Bizottságot tájékoztatni az előző havi gondozotti forgalomról, valamint a várakozók számáról.

(2) Az intézményvezető a felvételi eljárás tapasztalatairól évente beszámol a Képviselőtestületnek.

(3) Évente a II. negyedévben a fenntartó célvizsgálat keretében vizsgálni kell az intézményeknél az igénybevételi eljárás rendjét, az eljárási szabályok betartását, valamint a térítési díja megállapításának szabályszerűségét.

9. § (1) Az ellátás igénybevételével, valamint a megállapodásban foglaltak teljesítésével kapcsolatos panaszok kivizsgálásába az intézményvezető köteles bevonni az intézményben működő érdekképviseleti fórumot.

(2) Az Intézményvezetőnek - az érdekképviseleti főrum meghallgatása után - a panasz ügyben hozott döntése felülvizsgálatát a Bizottságnál lehet kezdeményezni.

(3) A panaszost az eljárás folyamán annak mindkét szakaszában meg kell hallgatni.

Záró rendelkezések

(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
(2) A személyes gondoskodásért fizetendő e rendelettel megállapított térítési díjakat 2006. január 1 -jétől kell alkalmazni.
(3) kihirdetéséről és felülvizsgálatáról a Jegyző gondoskodik.

Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester

Mészáros László jegyző