Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról és közterületek használatáról

Hatályos: 2020. 07. 09

Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról és közterületek használatáról, valamint a parkolóhelyek létesítéséről

2020.07.09.

Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. §. (1) bekezdésében a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII törvény 31. §. (2) bekezdésében , a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében, az Országos Településrendezési és Építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 42. §. (11) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva – a város tiszta, esztétikus képének kialakítása, fenntartása és védelme, valamint a parkolóhelyek létesítési feltételeinek meghatározása érdekében, az ember és a környezet harmonikus kapcsolatának kialakítása, céljából – a helyi körülményeket alapul véve a köztisztaságról és közterületek használatáról, valamint a parkolóhelyek létesítéséről – az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

Területi és személyi hatály

1.  § A rendelet hatálya a város közigazgatási területére (belterületre és külterületre), annak természetes és épített környezetére, valamennyi ingatlan tulajdonosára terjed ki függetlenül attól természetes, vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiség nélküli szervezetek, amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a város közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.

II. Fejezet

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

2.  § (1) Az ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosa, köteles gondoskodni.

(2) A közterületek rendszeres tisztántartásáról a zöldterületek, parkok fenntartásáról az Önkormányzat egyrészt a Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete (továbbiakban: GAMESZ) útján, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.

Az ingatlantulajdonos feladatai

3.  § (1) Az ingatlantulajdonosnak a közterület tisztántartásával, a zöldterület, park ápolásával kapcsolatos feladatai:

a) Az ingatlan előtti (úszótelek esetén az épület körüli) járdaszakasz, (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztántartása, szemét-és gyommentesítése, ha az ingatlannak két közúttal is érintkezése van, a fenti feladatok mindkét irányra vonatkoznak,

b) Az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése.

c) Az ingatlan előtti közterületen lévő és közterületre nyúló fák és más növények gondozásáról, valamint az élő sövény gallyazásáról, a járdák járhatóvá tételéről, az ingatlan előtti közterületen az allergén növények irtásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni. A közterületről eltávolított növények visszapótlásáról a növényt eltávolító köteles gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos a közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd hulladék elszállításáról köteles gondoskodni.

(3)

a) Vízfolyások, vízgyűjtő tavak, nyílt csapadékvíz elvezető árkok szennyezése, ezekbe, valamint ezek partjaira hulladék és törmelék lerakása tilos.

b) Közterületre, csapadékvíz elvezető és csapadékvíz szikkasztó csatornába, vízfolyásba szennyvizet vezetni, kibocsátani tilos.

c) Csapadékvíz szennyvízcsatornába vezetése tilos.

4.  § Az ingatlantulajdonosnak az épülete, telekingatlana tisztántartásával kapcsolatos feladatai:

1. Az épület faláról, kerítéséről az időszerűségüket vesztett, szakadt, jogellenesen elhelyezett falragaszok, festések, stb. folyamatos eltávolítása,

2. Mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, a járda és úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése,

3. Az ingatlan területén a zöldterület létesítése, fenntartása, gondozása, gyommentesítése, a növényvédelmi munkák elvégzése.

4. Bontás, építés, felújítás és karbantartás miatt üresen álló ingatlan és az előtte húzódó járda tisztántartása a kivitelező feladata, ha az nem azonos a tulajdonossal; az építési munka kivitelezője köteles az építés területét és közvetlen környékét tisztán tartani.

A kereskedő, alkalmi árus és rendezvényszervező kötelezettségei

5.  § (1) A szórakozó, vendéglátó és árusítóhelyek, üzletek előtti és melletti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztán tartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. A tulajdonos köteles a burkolt területen a síkosság mentesítéséről és a hó eltakarításáról gondoskodni.

(2) Az ingatlan előtti és melletti járdát a tulajdonos köteles naponta mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7 óráig letakarítani, a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, zárás előtt összetakarítani.

(3) A tulajdonos köteles az üzlet közterületre nyíló ajtaja közelében szeméttárolót elhelyezni, javításáról, pótlásáról és rendszeres ürítéséről, tisztításáról gondoskodni.

6.  § (1) Az alkalmi árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

(2) Közterületen rendezett vásár, sport,- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotban történő visszaadásáról.

Síkosságmentesítés és hóeltakarítás

7.  § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) az épület közterülettel határos, közterület felé eső tetőzetéről a csúszásveszélyt jelentő olvadó hó és jég letisztításáról olyan időszakban, amikor a forgalmat nem zavarja. A tisztítás tartamára a járdát el kell zárni és a járókelőket alkalmas módon figyelmeztetni kell az elhaladás veszélyére.

b) Az ólmos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát (járdaszakaszt, gyalogjárdát, lépcsőt, stb.) a szükségeshez képest naponta többször is le kell takarítani, vagy szórással csúszás – mentesíteni. A szórásra bomló szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (fűrészpor, homok, kisszemcséjű salak) kell használni. A szóróanyag beszerzéséről a tisztításra kötelezett köteles gondoskodni. Környezetszennyező szóróanyagot használni tilos.

(2) Hórakást tilos elhelyezni:

a) útkereszteződésben,

b) útburkolati jelen,

c) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél,

d) kapubejárat elé,

e) közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré; pl. vízelzáró csap, gáz- és egyéb közlétesítmény (lámpaoszlop, hirdetőoszlop stb.)

Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

8.  § (1) Tilos:

a) közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait beszennyezni, megrongálni,

b) a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe szennyvizet juttatni,

c) A közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, díszcserje, stb.) megrongálni, állatot legeltetni,

d) Közterület terepszintjét engedély nélkül megváltoztatni, a kialakított csapadékvíz elvezet (szikkasztó) árok partját feltölteni, csapadékvíz lefolyását akadályozni, árkot megszüntetni,

e) A parkosított és füvesített zöldterületet rendeltetéstől eltérően használni,

f) A közpark területére gépjárművel behajtani és parkolni,

g) Közkifolyóról gépjárművet mosni,

h) Közterületen gépjármű olajcseréjét végezni.

(2) Ebek által a közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az eb sétáltatója köteles haladéktalanul gondoskodni.

(3) Mindennemű anyag szállításánál ügyelni kell arra, hogy a közterület be ne szennyeződjék. Ha a szállítmány fel- vagy lerakásánál, vagy szállítás alatt a közterület beszennyeződik, a szállító köteles azt a fel-vagy lerakodás után, illetve a szállítás során nyomban feltakarítani.

9.  § (1) A város közigazgatási területén lévő parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról, a közterületek, a parkokban lévő utak, járdák, autóbusz-várók tisztán tartásáról a GAMESZ gondoskodik.

(2) A közterületen elhelyezett szeméttároló edények rendszeres ürítése, javítása – pótlása, környékének tisztántartása a GAMESZ kötelezettsége.

(3) A kiépített (zárt) esővíz csatornák tisztán tartásáról a GAMESZ gondoskodik.

III. Fejezet

Közterületek használata és a közterület – használati hozzájárulása

10.  § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használata közterület – használati hozzájárulás alapján történhet a (2) bekezdésben foglaltak szerint.

(2) Közterület – használati hozzájárulás szükséges:

a) az építési engedéllyel épült, közterületbe nyúló: üzlethomlokzat (portál) kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám) továbbá cég – és címtábla elhelyezésére,

b) az építési engedéllyel épült árusító és egyéb fülke (hírlap, könyv, gyümölcs, virág árusítására szolgáló bódé, pavilon, stb.) elhelyezésére.

c) a közút területén kívül szükséges gépjármű – várakozóhelyek céljára szolgáló létesítményekre, területre.

d) építési engedéllyel épült önálló hirdető berendezés (pl.: reklámtáblák tartóoszlopokon) elhelyezésére.

e) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére.

f) alkalmi és mozgóbolti árusításra, javító – szolgáltató tevékenységre, ha az közterület igénybevételét teszi szükségessé.

g) film és televízió – felvételre, (a lehatárolt terület nagyságáig)

h) vendéglátóipari előkert céljára, árukirakodásra.

i) kiállítás, sport – és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

j) autóbusz, tehergépkocsi, mezőgazdasági vontató, lassújármű, járműszerelvény, nehézpótkocsi és lakókocsi, valamint munkagép – közterületen való tárolására,

10/A. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatás céljából történő igénybevétele esetén a kormányhivatal megkeresésére a hatósági szerződéssel kapcsolatos esetleges egyeztetések lefolytatására a polgármester jogosult.

(2) Filmforgatás esetén a közterület-használati díj megállapítása során a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 3. mellékletében, illetve a 34. § (3) bekezdésében meghatározott díjtételeket kell alkalmazni.

(3) E § esetén a közterületet filmforgatás céljából igénybe vevő félnek

a) az egy évet nem meghaladó határozott időtartamra szóló szerződés esetén a díj teljes összegét a szerződéskötéssel egyidejűleg,

b) a határozatlan idejű, vagy az egy évet meghaladó határozott időtartamú szerződés esetén a szerződéskötés első évre szóló díjának összegét a szerződéskötéssel egyidejűleg, a további évre vonatkozó díjat legkésőbb a tárgyév első hónapjának 15. napjáig évente

kell megfizetnie.

(4) Amennyiben a filmforgatást akadályozó, de a közterület használatot kérelmezőnek fel nem róható, valamint rendkívüli természeti esemény következik be, a közterület tulajdonosának a közterület használatát 30 napon belül kell biztosítania. A közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, amely időtartamban a filmforgatás akadályozott volt. A közterület használat új időpontja önkormányzati érdeket nem sérthet.

(5) A befizetett összeget az igénylő erről szóló nyilatkozatától számított 10 banki napon belül vissza kell fizetni, ha a szerződést megkötötték, de az igénybe vevő a közterületet önhibáján kívüli okból a (4) bekezdésben meghatározott időtartamon belül sem tudta igénybe venni.

(6) Filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos és gépkocsival történő megközelítését a használó folyamatosan köteles biztosítani.

(7) A használó köteles

a) a használat teljes időtartama alatt a használt közterületet rendben tartásáról gondoskodni,

b) a zöldfelületet kíméletesen használni,

c) a használat megszűnését követően a terület eredeti állapotát helyreállítani, az esetlegesen okozott környezet-szennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(8) Turisztikailag kiemelt közterületnek minősül a Szabadságtér, Szentcsalád tér, Katona József utca, Széchenyi út, Szabadság út által körülhatárolt terület és a határoló utak mindkét oldala.

(9) E § esetén nem kell alkalmazni a Rendelet 13. § (1) bekezdését.

11.  § Nem kell közterület-használati hozzájárulás:

(1) a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,

(2) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

(3) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkához,

(4) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető - berendezés (fényreklám) cég - és címtábla elhelyezéséhez, ha az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be,

(5) építési engedéllyel épült szobor, emlékmű, díszkút, vízmedence, szökőkút, alapzatos zászlórúd, közvilágítási lámpák és köztárgyak elhelyezésére,

(6) távbeszélő fülke, fülke nélküli tábeszélő készülék, postai levélszekrény elhelyezésére,

(7) magánszemélyek számára tüzelőanyagok, építőanyagok, építéséhez szükséges szerkezetek 5 napnál rövidebb időtartamra való elhelyezéséhez, ha a tevékenység a közterület rendeltetésszerű használatát nem zavarja.

12.  § Nem adható közterület - használati hozzájárulás:

(1) közutak (járdák) nem közlekedés célú igénybevételére,

(2) sérült, roncs és forgalomból kivont jármű tárolására, különös tekintettel a zöldterületekre, azok épségére,

(3) építményen kívüli árusítás céljára - a saját üzlet előtti árusítás, rendezvényekkel összefüggő árusítás, valamint járműből átalakított mozgó üzletek kivételével - a város területére,

(4) Figyelemfelhívás céljára szolgáló hanghatást okozó eszköz használatával történő kereskedelmi tevékenységre 20 és 9 óra közötti időpontra, valamint vasár- és ünnepnapokra

(5) a (3) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak

a) Fürst S. út 2/a. szám melletti közterületen - virágárusitás céljára április 1-jétől - november 1-jéig - karácsonyi, szilveszteri ünnepekhez kapcsolódó árucikkek forgalmazása céljára december 5-től december 31-ig.

b) Művelődési Ház Fürst S. út 1. szám melletti parkoló - január 1-jétől december 31-ig hétköznapokon könyvárusitás, ruházati cikk, híradástechnikai cikk árusítás

c) Őstermelő ingatlana előtt az általa megtermelt áruk árusítására

(6) Közterület - használati hozzájárulás határozott időre, maximum 3 évre adható meg.

A közterület - használati hozzájárulás

13.  § (1) A közterület-használat engedélyezése önkormányzati hatósági ügy. A közterület-használat iránti kérelem elbírálása az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) szabályai alapján történik.

(2) A közterület - használati hozzájárulás megadása a Polgármester hatáskörébe tartozik, döntése ellen az Ákr. szerinti jogorvoslatnak van helye. (3) A döntés előkészítése, az előírások betartásának ellenőrzése a Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatal feladatát képezik.

A közterület - használati hozzájárulás feltételei

14.  § A hozzájárulás megadásakor figyelembe kell venni az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló miniszteri rendeletben, településrendezési tervben foglaltakat, a városképi és műemlékvédelmi, köztisztasági, továbbá egyéb, a hozzájárulás az engedély szempontjából lényeges feltételek fennállását is /pl. működési engedély, vállalkozói igazolvány/.

A közterület - használati hozzájárulás tartalmi előírásai

15.  § (1) A hozzájárulásnak tartalmaznia kell:

a) a jogosult nevét és lakó - vagy telephelyének címét,

b) a közterület - használat célját és időtartamát,

c) a közterület - használat helyét, módját és mértékét,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat illetve építési engedély számát,

e) a közterület használat feltételeit, díjának mértékét és fizetésének módját

f) a hozzájárulás megszűnése esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettséget, a kártalanítási igény kizárásával.

(2) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatban ki kell kötni, hogy a tárolás csak a baleset -, munka - és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet

(3) Az építési munka végzésének tartalmára szóló hozzájárulásban meg kell határozni szükség szerint a közterület felől városképi követelményeket kielégítő kerítés létesítését.

(4) Reklám -és hirdetési táblákra vonatkozó hozzájárulásban elő kell írni, hogy a hatályos jogszabályi tilalomba ütköző reklám - és hirdetési tevékenység nem folytatható.

(5) A közterület - használati hozzájárulás hatályát veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik, vagy ha a jogosult felszólítás ellenére sem tesz eleget a hozzájárulás előírásainak.

A közterület - használatért fizetendő használati díj.

16.  § (1) A jogosult a közterület használatáért használati díjat köteles fizetni

(2) A díjat a közterület tényleges használatától függetlenül a hozzájárulásban meghatározott időtartamra és mértékben kell megfizetni. A használati díj a városi önkormányzat költségvetési számlájára kell megfizetni, melyet a hozzájárulás érvényének életbelépése előtt igazolni kell.

(3) A létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának megállapításánál a létesítmény m2-ben számított alapterületét, továbbá a hozzá tartozó - az alapterületen túlnyúló szerkezet (ponyva, tető) területét együttesen kell figyelembe venni. Hirdetőtábla és hirdető berendezés esetén annak hirdető felületét kell számításba venni. A számítás szempontjából minden töredék m2 egész m2-nek számit.

(4) A közterület - használati díj mértékét a Képviselő - testület állapítja meg, amely a rendelet mellékletét képezi. E bekezdés nem alkalmazható a 10. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott esetben.

Mentesség a közterület használati díj fizetése alól

17.  § Nem kell közterület használati díjat fizetni:

(1) a fegyveres erők, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére,

(2) a közvetlen élet - és balesetveszély elhárításának céljára szükséges területek után.

IV. Fejezet

A parkolóhely létesítési hozzájárulása és összegének felhasználása

18. § (1) Ha az építtető az általa beépítésre szánt területen vagy meglévő épület nagyobb parkoló igénnyel járó bővítése, továbbá rendeltetési mód változtatás esetén nem tudja biztosítani a parkolóhelyeket, az önkormányzattal megállapodást köthet arra, hogy az önkormányzat a beépítésre szánt területtől legfeljebb 500 m-es körzeten belül megépíti a közterületek közlekedésre szánt területén az építtető helyett a szükséges számú parkolóhelyeket, amennyiben a megépítés feltételei az önkormányzat számára adottak.

(2) Az építtető az (1) bekezdésben foglalt esetben létesítési hozzájárulást fizet az önkormányzatnak, amelynek összegét a testület állapítja meg és jelen rendelet melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat az (1) bekezdés szerinti megállapodásban vállalja, hogy a befizetett létesítési hozzájárulás összegének megfelelően egy éven belül a közterületek közlekedésre szánt területén kialakítja a szükséges parkolóhelyeket.

(4) Az építtető az (1) bekezdés szerinti megállapodás aláírásával és létesítési hozzájárulás megfizetésével teljesíti a szükséges parkolóhelyek kialakítását.

(5) A közterületek közlekedésre szánt területének felhasználásával kialakításra kerülő parkolóhelyek továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradnak, az építtető sem tulajdonjogot, sem kizárólagos használati jogot nem szerez.

(6) Az (1) bekezdés szerinti parkolási igényű létesítmény tulajdonosa, illetve bérlője változása esetén – amennyiben nem merül fel többlet igény, illetve nem történt visszatérítés – nem kell létesítési hozzájárulást fizetni.

(7) (7)Az építtetők által befizetett létesítési hozzájárulások összegét kizárólag parkolóhelyek kiépítésére lehet fordítani.

(8) Amennyiben a parkolási igény a létesítési hozzájárulás befizetését követően csökken az építtető által a parkolóhelyre befizetett létesítési hozzájárulás csökkenéssel arányos részét a befizetéskori összeg alapulvételével az önkormányzat visszafizeti.

(9) Ha az építtető városrendezési célból ingyenesen felajánlja az önkormányzatnak az ingatlan egy részét közterület céljára, akkor a saját költségére az önkormányzat által ellenőrzött és meghatározott módon megépítheti a kialakított közterületen szükséges parkolóhelyeket.

(10) A létesítési hozzájárulások befizetéséről, az önkormányzat általi visszafizetésekről, a parkolóhelyekről a jegyző naprakész nyilvántartást köteles vezetni.

(11) A képviselő-testület jelen rendelet mellékletében foglalt létesítési hozzájárulás összegét minden év november 30. napjáig felülvizsgálja, a létesítési hozzájárulás újonnan megállapított összege a következő év január 1. napjától lép hatályba.

V. Fejezet

Közterületen szeszesital forgalmazás és fogyasztás

19. § (1) A város közterületén szeszesital fogyasztása és forgalmazása - kivéve Szilveszterkor és Újév napján, rendezvényeken, valamint vendéglátóipari üzletek kerthelyiségeiben - tilos.

és Újév napján, rendezvényeken, valamint vendéglátóipari üzletek kerthelyiségeiben - tilos.
VI. Fejezet

Szabálysértési rendelkezések

20. § (1) Szabálysértést követ el és 30.000.-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki e rendelet:

a) 3. és 4. § -ában az ingatlantulajdonosnak a közterület, épület és telek tisztántartására,

b) 5. és 6. § -ában a kereskedő, alkalmi árus és rendezvényszervező kötelességeire,

c) 7. § -ában a síkosság mentesítésre és hó eltakarításra,

d) 8. § -ában a közterület tisztántartásával összefüggő egyéb tilalomra és kötelességre,

e) 10. § -ában a közterület használatára vonatkozó előírásokat megszegi

VII. Fejezet

Értelmező rendelkezések

21. § Ingatlan tulajdonosa: az a személy, vagy szervezet, aki/amely az ingatlannyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházásara irányuló, ingatlan nyilvántartási bejegyzésre alkalmas szerződést a földhivatalhoz benyújtottak, a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni. E rendelet alkalmazásában tulajdonosnak kell tekinteni továbbá a bérlőt, kezelőt, használót is.

Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, kéztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.
Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztántartása, hó és síkosság mentesitése, illetve pormentesítése.
Zöldterület: nagyobb részt növényzettel borított közhasználati terület, beleértve a kerti burkolatokat és az építmények területét is.
Parkosított terület: füvesített, növényzettel borított közterület, amely magába foglalja a murvázott és nem parkolás céljára kijelölt közterületet és a szegéllyel elválasztott úttest és járda közötti szigetet is.
VIII. Fejezet

ÁTMENETI ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

22. § (1) Ez a rendelet 2004. május 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Jászfényszaru Város Önkormányzat 1/1983. (IX.1.) rendelete és az azt módosított 8/1991. (VI.6.), 15/1993. (XI.24.), 11/1995, (VI.9.), 2/1996. (II.13.), 6/1997. (IV.10.), 15/1997. (XII.16.), 1/1999. (I. 21.), 14/1999, (XII.15.), 10/2000, (VI.28.) ör. 1. §-a, 16/2000. (XII.14.), 15/2001. (X.25.) önkormányzati rendeletek.

(2) E rendelet hatálybalépése előtt indult és a hatályba lépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) E rendelet hatálybalépését megelőző közterület használati engedélyek a bennük foglalt határidőig és feltételek mellett érvényesnek tekintendők.

23. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja, az irányelvbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz