Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2004. (V. 28.) önkormányzati rendelete

A vásárokról, piacokról

Hatályos: 2009. 09. 17

Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2004. (V. 28.) önkormányzati rendelete

A vásárokról, piacokról

2009.09.17.

A Képviselő-testület az Alkotmány 44/A.§ (2) bekezdés az önkormányzatokról szóló 1990. LXV. tv.16.§ (1) alapján a vásárokra, piacokra az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed a Jászfényszaru Város Önkormányzata tulajdonában lévő búcsúvásárra és élelmiszerpiacra, (továbbiakban:vásár, piac)

(2) A rendelet személyi hatálya a vásár ás piacot fenntartóra, a vásáron és piacon érékesítő tevékenységet folytatókra, továbbá vásár és iac területén tartózkodókra és a vásár működésével kapcsolatos tevékenységet folytatókra terjed ki.

(3) A piacon elsősorban élelmiszer és mezőgazdasági termékek árusítása, sásáron ajándék és kegytárgy kereskedés, vendéglátó és mutatványos tevékenység folytatható a magasabb szintű jogszabályokkal összhangban.

A vásár és piac fenntartása

2. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő és e rendelet 3. §-ban felsorolt piacot saját költségvetési szerve:Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató ( a továbbiakban GAEMSZ) üzemelteti.

(2) A GAMESZ köteles a vásár és piac üzemeltetésével, az árusítóhelyeknek vásár és piac használójának (s továbbiakban: helyhasználó) kijelölésével kapcsolatos feladatokat ellátni.

(3) Az üzemeltető kötelessége, hogy a vásáron és piacon érvényt szerezzen mindazoknak az előírásoknak, tilalmaknak, amelyeket a jogszabályok megállapítanak.

A vásár és piac helye és ideje

3. § (1) A napi élelmiszer piac ideje. minden naptári nap.
Helye: Fürst Sándor út 9. hrsz:1889/2.

(2) Búcsúvásár ideje: szeptember hó harmadik vasárnapján.
Búcsúvásár helye: Vízmű melletti szabadterület és a Hunyadi út.

A használat engedélyezése

4. § (1) Napi hely használati díj fizetése ellenében vehető igénybe a vásárnak és piacnak árusítására kijelölt része.

(2) Az árusításra kijelölt területnek az igénybevételére a helyhasználó napi helyjegy megváltásával szerez jogosultságot. Ugyanaz a hely egy napon többször is kiadható, ha azt az előző helyhasználó kiürítette. ebben az esetben azonban a helyhasználó a teljes napi jegyet köteles megfizetni. A helyjegy másra nem ruházható át.

(3) A napjegy használat joga a vásár és piac nyitásától zárásig tart. A GAMESZ nem köteles ugyan azt a helyet több napon át helyhasználó számára biztosítani. A nyitvatartási időn belül a helyhasználó napi jegyét köteles állandóan magánál tartani és a GAMESZ képviselőjének felmutatni. Annak hiánya esetén a helyhasználó köteles újból napi helyhasználati díjat fizetni.

(4) A GAMESZ a piacon igény esetén állandó árussítóhely használatát biztosítja külön megállapodás alapján.

(5) A vásár és piac házirendjét a GAMESZ vezetője határozza meg, melyet a vásár és piac területén történő közszemlére tétel útján hoz az érdekelt tudomására.

Használati díj

5. § (1) Helyhasználati díjat e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Vásár és piac nyitvatartási rendje

6. § (1) A vásár és piac nyitvatartási idejét a GAMESZ vezetője határozza meg a vonatkozó jogszabályi előírások alapján.

(2) A vásár és piac nyitvatartási idejére vonatkozó hirdetményt jól látható módon kell elhelyezni.

Az ellenőrzésre jogosultak

7. § A vásár és piac rendjét, a forgalomba hozott termékek, valamint a jogszabályokban foglaltak megtartását a jegyző, az ellenőrzésre jogosult más hatóságok, valamint tagjaik tekintetében a területi gazdasági kamerák végzik.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet 2004. június 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testülete 7/1997. (IV.30.) rendelete és a 10/2000.(VII.28.) önkormányzati rendelet 3.§-a.

(2) E rendelet nem szabályozott kérdések tekintetében a vásárokról, piacokról szóló 35/1995. (IV.05.) Korm.rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

9. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123EK irányelvnek való megfelelést szolgálja, az irányelvekbe ütköző rendelkezést nem tartalmaz.

Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester

Mészáros László jegyző

1. melléklet

Helyhasználati díjak vásáron és piacon

1. Járműről történő árusítás a piacon:
Személygépkocsiból: 200 Ft/ alkalom
utánfutóról, kisteherautóról: 400 Ft/ alkalom

2. A piac területét saját asztalról és földről történő árusítás az elfoglalt terület után 100 Ft/ négyzetméterenként.

3. Fedett piaci asztalon történő árusítás díja folyóméterenként 100 Ft/ alkalom

4. Állandó árusítóhely biztosítása:
Piaci napokra havonta: 500 Ft
ruhanemű, iparcikk árusítása havonként: 3.000 Ft

5. Búcsúvásáron a helyhasználati díj az elfoglalt terület után 100 Ft, négyzetméterenként.

A díjak az áfát nem tartalmazzák.