Jászfényszaru Város Képviselő-testületének 13/2015 (IV.2.) önkormányzati rendelete

Jászfényszaru Város Képviselő-testülete 13/2015. (IV.02.) önkormányzati rendelet egyes lakossági védőoltások és beadásuk költségeinek átvállalásáról

Hatályos: 2015. 04. 03

Jászfényszaru Város Képviselő-testületének 13/2015 (IV.2.) önkormányzati rendelete

Jászfényszaru Város Képviselő-testülete 13/2015. (IV.02.) önkormányzati rendelet egyes lakossági védőoltások és beadásuk költségeinek átvállalásáról

2015.04.03.

Jászfényszaru Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény13. § (1) 4. pontjában foglalt feladatkörében eljárva, a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya a Jászfényszaru városban állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen is a törvényes képviselővel együtt Jászfényszaru közigazgatási területén tartózkodó 14. életévüket be nem töltött gyermekekre (a továbbiakban: gyermekek).

2. § (1) Jászfényszaru Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) átvállalja a gyermekek számára beadott, a rotavírus megbetegedést megelőző, teljes oltási sorozat védőoltásának költségét.

(2) Az (1) bekezdés szerinti védőoltás biztosítására irányuló kérelmet és a szülői beleegyező nyilatkozatot a gyermek törvényes képviselője nyújthatja be Jászfényszaru Város Jegyzőjéhez, a szülői tájékoztató levél mellékletét képező beleegyező nyilatkozaton feltüntetett határidőig, zárt borítékban.

(3) Nem részesíthető támogatásban az, akinek törvényes képviselője a védőoltás beadásához írásban nem járult hozzá, továbbá az sem, akinek az oltási sorozat beadása orvosilag ellenjavallt.

(4) A kérelmek elbírálása a Jegyző hatáskörébe tartozik.

(5) Amennyiben az első oltást követően a törvényes képviselő nem gondoskodik arról, hogy gyermeke a teljes oltási sorozatot megkapja, úgy köteles a már megkapott oltás vagy oltások beszerzési árát az önkormányzatnak visszafizetni.

3. § (1) Az önkormányzat átvállalja a gyermekek részére beadott, a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) Kormányrendelet 2. számú melléklete 16. pontja alapján térítési díjköteles védőoltás költségét azon gyermekek vonatkozásában:

a) akiket törvényes képviselőjük egyedül nevel, vagy

b) bármely törvényes képviselőjük a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdése szerinti szociális ellátások valamelyikére jogosult.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatást a gyermek törvényes képviselője nyújthatja be a Jegyzőhöz. A költségtérítést közvetlenül a védőoltást beadó házi gyermekorvos részére, számla ellenében kell megtéríteni.

4. § A védőoltásokkal kapcsolatos preventív célú tájékoztatás az oktatási intézmény, házi gyermekorvos és védőnők bevonásával történik.

5. § Az oltóanyag beszerzéséről az önkormányzat gondoskodik. Az oltóanyag árának és a védőoltás beadásának költsége átvállalásához szükséges pénzügyi fedezetét az önkormányzat éves költségvetési rendeletében biztosítja.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

7. § E rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének egyes lakossági védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelete, és az egyes lakossági védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 11/2013. (IV.4.) önkormányzati rendelet.

Kelt: Jászfényszaru Város Képviselő-testülete április 1. napján tartott nyilvános ülésén.

Győriné .dr Czeglédi Márta polgármester

Dr. Voller Erika jegyző