Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017 (III.2.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2017. 03. 02- 2023. 03. 30

Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2017 (III.2.) önkormányzati rendelete1

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2017.03.02.

Jászfényszaru Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, és a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §. (3) felhatalmazása alapján, a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében a következő rendeletet alkotja:

1. § E rendelet alkalmazásában: köztemető (köztemetőrész): a Jászfényszaru belterület 2497 helyrajzi számon nyilvántartott alsó temető,(a továbbiakban: temető) Jászfényszaru Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) fenntartásában álló köztemetési feladat ellátására kijelölt területrésze.

2. § (1) Jászfényszaru Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) e rendelet, valamint a (Jászfényszarui Római Katolikus Plébánia a továbbiakban: Plébánia)-val kötött megállapodás útján gondoskodik a helyi köztemető fenntartásával kapcsolatos kötelezettségeiről. A megállapodást a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat a köztemető üzemeltetésről kegyeleti közszolgáltatási szerződés útján gondoskodik. Kegyeleti közszolgáltatási szerződés nem köthető olyan személlyel vagy tartalommal, amely ellen a Plébánia tiltakozik.

3. § A köztemetőrész üzemeltetője: A Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés, a Jászfényszarui Római Katolikus Plébániával kötött Temetőüzemeltetési Szerződés és a Temetőszabályzat szerint látja el a köztemetőrész üzemeltetését.

4. § (1) A köztemetési parcella a hét minden napján nyitva van. A nyitvatartási ideje: Április 01-től szeptember 30-ig 7:00-20:00 óra; Október 01-től március 31-ig 8:00-18:00 óra.

(2) A köztemetési parcellába gépjárművel behajtani – a sírkészítők, halottszállító, koszorúszállító, a gyászszertartást végző személy és mozgáskorlátozottat szállító autók kivételével- nem lehet.

5. § (1) Megváltási díj, újraváltási díj és rendelkezési jog:

- A köztemetési parcellában a rendelkezési jogot Jászfényszaru Város Önkormányzata gyakorolja.
- A köztemetési parcellába temetett elhunyt hozzátartozóját sírmegváltási díj terheli a hatályos temetőszabályzatban meghatározott összegig.
- A temetési hely mérete a Temetőszabályzatban szabályozott 1 személyes koporsós sírhely mérete.
- A temetési helyre az első betemetéstől számított használati időn belül:
- 1 db koporsó, valamint 1 db urna (házastárs urnája), vagy
- 2 db urna (házastársak) temethetők.
Minden esetben köztemetéssel.
- A köztemetési parcellában a temetési hely használati ideje minden esetben 25 év. A használati idő leteltével a temetési hely mélyítésével az elhunytak lejjebb helyezendők és sírhely újra használható betemetésre. A lejjebb helyezés ténye a temető nyilvántartásban megjegyzendő.
- A köztemetési parcellában sírjel állítandó a köztemetéshez használt szokásos sírjellel. A sírjelen feltüntetendő az elhuny neve (leánykori neve is igény szerint), a születés- és elhalálozás éve. A sírjel pótlásakor is ez az eljárás követendő.
- A köztemetési helyre temetett elhunyt maradványai a temetési hely használati ideje alatt a vonatkozó jogszabályok, a temetőszabályzat rendelkezése szerint a Jászfényszaru Város Önkormányzata hozzájárulásával exhumálható és más temetési helyre temethető, hamvasztható.
- A köztemetési parcellában a temetési hely mellett pad, egyéb műtárgy nem helyezhető el. Egy nyári növény kivételével a temetési helyre más növényzet nem ültethető.
- A köztemetési parcella használati rendjére, használati szabályaira az itt nem szabályozottakra a Jászfényszaru Római Katolikus Plébánia Temetőszabályzatát kell alkalmazni.

6. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembe vételével készült, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

Ezen rendelet 2017. március 2. napján hatályba.
Kelt: Jászfényszaru Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. március 1. napján tartott ülésén.
Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester
Dr. Voller Erika jegyző
1

A 7/2023. (III.30.) önkormányzati rendelet 13. § -a hatályon kívül helyezte.