Jászfényszaru Város Képviselő-testületének 4/2019 (II.27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2019. 02. 28

Jászfényszaru Város Képviselő-testületének 4/2019 (II.27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2019.02.28.

Jászfényszaru Város Képviselő-testülete a helyi sajátosságok figyelembevételével az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet figyelembevételével a következőket rendeli el:

1. § (1) Jászfényszaru Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 64. § (1) bekezdése és 76. § (1) bekezdése szerinti feladatai ellátására a 77. § (5) bekezdés a) pontja alapján közművelődési intézményt tart fenn, amely a Kultv. 91/A§ (1) bekezdése alapján integrált kulturális intézményként működik.

2. § (1) A közművelődési intézmény elnevezése: Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár Jászfényszaru (a továbbiakban: Intézmény).

(2) Az Intézmény

a) székhelye: 5126 Jászfényszaru, Szent István út 1. A székhely elnevezése: Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár,

b) telephelye: 5126 Jászfényszaru, Somogyi Béla út 24. A telephely elnevezése: Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény.

3. § (1) Az Intézmény a Kultv. 76 § (3) a)-e) pontja szerinti kulturális alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

(2) Az Intézmény az (1) bekezdésben meghatározottakon túl köteles különösen feladatának tekinteni:

a) a tradicionális ünnepek kultúrájának gondozását,

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését,

c) a településesztétikai kultúra fejlesztését, a környezetkultúra javítását,

d) a közösségi élet élénkítését, önszerveződő közösségek működésének támogatását,

e) feltételek biztosítását a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez,

f) a gyermekek és a fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

g) a hátrányos helyzetűek kulturális elesettségének mérséklését,

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

(3) Az Intézménynek törekednie kell arra, hogy a település polgárai folyamatos és megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról.

4. § (1) Az Önkormányzat az éves munkatervében meghatározott időpontban, de legkésőbb március 31-ig megtárgyalja az Intézmény tárgyévi éves munka- és szolgáltatási tervét, az előző évi végrehajtásról szóló beszámolót. A közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet 13. § (1) bekezdés figyelembe vételével az intézmény vezetője illetve a közművelődési megállapodással ellátott feladatok tekintetében a megbízott felelős szakmai előkészítésével elkészített szolgáltatási tervet Jászfényszaru Város Polgármestere (a továbbiakban: Polgármester) terjeszti Jászfényszaru Város Képviselő-testület (a továbbiakban: Képviselő-testület) elé.

(2) Az Intézmény közművelődési feladatai ellátása során rendszeres kapcsolatot tart fenn az helyi köznevelési intézményekkel, civil szervezetekkel és a helyi egyházi szervezettel.

(3) Az Intézmény együttműködést alakít ki a megyei közművelődési feladatokat ellátó intézményekkel, szakmai tanácsadó és szolgáltató intézményekkel.

5. § Az Intézmény működését e rendeleten túlmenően alapító okirata, szervezeti és működési szabályzata és házirendje szabályozza. Az Intézmény nyitvatartási rendjét a közművelődési szolgáltatások vonatkozásában e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

6. § Az Önkormányzat további közművelődési feladatellátásra közművelődési megállapodást köthet a Kultv. követelményeinek megfelelő jogi, vagy természetes személlyel. A közművelődési megállapodás megkötésére a Képviselő-testület felhatalmazása alapján a Polgármester jogosult. Az Önkormányzattal közművelődési megállapodást kötött szervezetek e téren végzett tevékenységükről a Képviselő-testület munkatervében meghatározott rendben évente kötelesek beszámolni.

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 26/2004.(XII.2.) önkormányzati rendelet.

(3) Ezen rendeletet az Önkormányzat 5 évente felülvizsgálja.

Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester
dr. Voller Erika jegyző