Jászfényszaru Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (V.26.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 11. 25- 2022. 11. 16

Jászfényszaru Város Önkormányzat Képviselő-testülete 13/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról1

2021.11.25.

Jászfényszaru Város Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 25. § (3) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, és a 132. § (4) bekezdésében foglalt felhatalmazása szerint, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőeket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Jászfényszaru Város Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) szociális ellátásként:

a) lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást,

b) rendkívüli települési támogatást,

c) időskorúak támogatását,

d) nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülők, saját jogú öregségi nyugdíjasok, és özvegyi nyugdíjasok támogatását,

e) bontott építőanyag juttatását, és

f) köztemetés költségei alóli mentességet biztosít.

2. § (1) Az Önkormányzat az 1. § a) pontjában meghatározott szociális ellátások megállapítására, felülvizsgálatára, megszüntetésére valamint a jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétel esetére szóló megtérítésre kötelezésére vonatkozó hatáskörét a Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjére (a továbbiakban: Jegyző) ruházza át.

(2) Az Önkormányzat az 1. § b) (ide nem értve a 10. § (2) bekezdés b) pontja alapján haláleset miatt megítélt rendkívüli települési támogatást), d), és e) pontjában meghatározott szociális ellátások megállapítására, felülvizsgálatára, megszüntetésére valamint a jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétel esetére szóló megtérítésre kötelezésére vonatkozó hatáskörét a szociális ügyekért felelős bizottságra (a továbbiakban: Bizottság) ruházza át.

(3) Az Önkormányzat az 1. § f), pontjában, valamint a 10. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott szociális ellátások megállapítására, felülvizsgálatára, megszüntetésére valamint a jogosulatlan és rosszhiszemű igénybevétel esetére szóló megtérítésre kötelezésére vonatkozó hatáskörét Jászfényszaru Város Polgármesterére (a továbbiakban: Polgármester) ruházza át.

3. § (1) Az e rendeletben foglalt ellátás iránti kérelmet írásban a Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatalnál az 1. Melléklet, 2. Melléklet szerinti formanyomtatvány kitöltésével, és a szükséges mellékletek csatolásával kell benyújtani.

(2) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmezőt kötelezni kell arra, hogy családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozzék, illetve azokat igazolja következők szerint:

a) a háztartás tagjainak számát, a saját háztartásban tartást és azt, hogy a nagykorú gyermek jövedelemmel nem rendelkezik, a nagykorú gyermek büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatával,

b) elvált szülőknél saját háztartásban tartást a kiskorú gyermek elhelyezéséről szóló jogerős bírói végzés, vagy gyámhivatali jegyzőkönyv másolatával.

(3) A kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó rendszeres jövedelem igazolásaként

a) munkaviszonyból származó jövedelem esetén munkáltatói igazolást vagy bérjegyzéket,

b) a szociális törvényben meghatározott rendszeres pénzellátás esetén az ellátást megállapító szerv határozatát és pénzintézeti számlakivonatot vagy pénzintézet által kiadott igazolást, csekkszelvényt,

c) a fizetett, vagy kapott gyermektartásdíj esetén a jogerős ítélet vagy gyámhivatali egyezség másolatát, pénzintézeti számlakivonatot, csekkszelvényt,

d) egyéb rendszeres ellátás esetén a megállapító szerv határozatát és pénzintézeti számlakivonatot vagy pénzintézet által kiadott igazolást, csekkszelvényt,

e) nyugdíjszerű ellátásokról Nyugdíjfolyósító Igazgatóság határozatát vagy éves tájékoztatóját kell a kérelemhez mellékletként csatolni.

(4) A nem havi rendszerességgel szerzett, vagy vállalkozásból származó, a kérelem benyújtását megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát igazoló dokumentumként az állami adóhatóság igazolása, vállalkozás, cég igazolása, kérelmező nyilatkozata csatolandó mellékletként.

4. § (1) A megállapított ellátások kifizetését és folyósítását Jászfényszaru Város Önkormányzata Gazdasági, Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezete (a továbbiakban: GAMESZ) bonyolítja az e rendeletben meghatározottak alapján.

(2) A rendszeres ellátás folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 5. napjáig, nem rendszeres ellátás kifizetése a határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül a pénztárból, külön kérelem esetén átutalással történik. A létfenntartást közvetlenül veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében a kifizetés a döntést követően azonnal történik a házipénztárból.

5. § A szociális eljárás során, ha a tényállás tisztázása érdekében szükséges, a kérelmező lakásán környezettanulmányt kell készíteni. A környezettanulmány készítése kötelező, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének felét nem haladja meg.

2. Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás

6. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A Jegyző a villanyáram-, a víz- és csatornahasználat, a gázfogyasztás, illetve a tüzelőanyag költségeihez lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást nyújt. A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egyedül élő személy lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult, ha havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét és nincs vagyona.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás kérelmezése esetén a kérelemhez csatolandó:

a) gyermekelhelyezésről bírósági végzés vagy gyámhivatali jegyzőkönyv,

b) tulajdoni lap vagy bérleti szerződés,

c) tulajdonosi hozzájárulás (amennyiben a tulajdonos nem a háztartás tagja),

d) a háztartás tagjai lakcímének igazolása,

e) iskolalátogatási igazolás (intézményi- vagy tanulói jogviszony igazolás),

f) szolgáltatói számla.

7. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás esetében a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegét az Önkormányzat 450 Ft/m2 összegben határozza meg.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(3) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének felét,

b) a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 3000 Forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 Forintra kerekítve kell meghatározni.

(4) ATM kiszámítása a következő módon történik: ahol a J a jogosult háztartásában egy főre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

1

TM=0,3-

J-0,5*NYM
NYM

*0,15

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évre kell megállapítani.

8. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

9. § Ha a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásban részesülő személy a támogatás folyósításának időtartama alatt elhalálozik, a támogatást annak a hónapnak az utolsó napjával kell megszüntetni, amely hónapban a támogatott személy elhunyt.

3. Rendkívüli települési támogatás

10. § (1) Az Önkormányzat rendkívüli települési támogatásban részesíti azt a személyt, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd.

(2) Rendkívüli települési támogatás az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

a) betegséghez kapcsolódó kiadások támogatása:

aa) gyógyszerköltséghez (kivéve a közgyógyellátásra jogosult) és gyógyászati segédeszközhöz, tartós (3 hónapot meghaladó),

ab) rendszeres orvosi ellenőrzést, kezelést igénylő betegség esetén,

b) haláleset miatt,

c) jelentős elemi kár esetén,

d) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

e) gyermek iskoláztatásához

f) gyermek fogadásának előkészítéséhez,

g) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz,

h) gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz,

i) gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul, vagy

j) j) legalább 1 éves munkaviszony után szociális ellátásra nem jogosult munkanélküli.

11. § (1) Rendkívüli települési támogatás abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét, egyedül élő esetén két és félszeresét.

(2) A 10. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt esetben a betegséghez kapcsolódó kiadások támogatására az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének három és félszeresét, egyedül élő esetén négy és félszeresét.

(3) A 10. § (2) bekezdés b) pontjában foglalt esetben a temetési költségek mérséklésére nyújtandó rendkívüli települési támogatásra az az eltemettető személy jogosult, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát, egyedül élő esetében négyszeresét.

12. § (1) A rendkívüli települési támogatás összegét 2.000 - 8.000,- Ft között kell megállapítani.

(2) A 10. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt esetekben az rendkívüli települési támogatás összege az (1) bekezdésben foglalt összeg felső határának legfeljebb ötszöröse.

(3) A 10. § (2) bekezdés c) pontjában foglalt esetekben az rendkívüli települési támogatás összege legfeljebb 50.000,- Ft.

(4) A rendkívüli települési támogatást készpénzben vagy természetben kell nyújtani. A természetbeni támogatás formája lehet különösen:

a) élelmiszer-csomag juttatás,

b) intézményi térítési díj vagy egy részének kifizetése, vagy

c) tűzifa juttatás.

(5) A 10. § (2) bekezdés e)–i) pontjában foglalt esetekben a pénzben vagy természetben nyújtott rendkívüli települési támogatás mértéke alkalmanként és gyermekenként nem lehet kevesebb 2000,- Ft-nál, a legmagasabb összege pedig nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének felénél.

(6) A haláleset miatt nyújtott rendkívüli települési támogatás összege 200.000.-Ft-ig terjedő temetési költség esetén 20.000.-Ft, 200.001,- Ft-tól 400.000.-Ft-ig terjedő temetési költség esetén 30.000.-Ft, 400.000.-Ft feletti temetési költség esetén 40.000.-Ft.

13. § (1) A 6. § (3) bekezdésben foglaltakon túlmenően haláleset miatti rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez be kell mutatni a temetés költségeiről szóló a segélyt kérő nevére kiállított számla eredeti példányát, az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, valamint a kérelmező és a vele közös háztartásban élő, vagy élők jövedelemigazolását.

(2) A betegséghez kapcsolódó támogatás kérelmezése esetén a 6. § (3) bekezdésben foglaltakon túlmenően a kérelemhez csatolandó:

a) gyógyszer és gyógyászati segédeszköz szükségességének orvosi igazolása és gyógyszertár igazolása a költségekről,

b) tartós betegség igazolására alkalmas háziorvosi, szakorvosi igazolás, szakvélemény, zárójelentés, ambuláns kezelőlap.

4. Időskorúak támogatása

14. § (1)2 Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében foglalt keret erejéig - egységes mértékben - a 70 év feletti jászfényszarui lakosok részére pénzbeli támogatást nyújt

(2)3 A támogatásra jogosult minden jászfényszarui lakóhellyel rendelkező személy, aki a tárgyév december 31. napjáig 70. életévét betölti, és családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét nem haladja meg

(3)4 Az időskorúak támogatása igénybevételéhez kérelmet nem kell benyújtani, a jogosultak körét a helyi népesség-nyilvántartás adatai és a benyújtott jövedelem - nyilatkozatok alapján kell megállapítani.

(4)5 A támogatás évente egyszer, december hónapban kerül megállapításra, annak éves összege 8.000,- forint.

5. Nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülők, saját jogú öregségi nyugdíjasok, és özvegyi nyugdíjasok támogatása

15. § (1) Az Önkormányzat rendkívüli települési támogatásban részesíti azokat a - 10. § (2) bekezdésében nem nevesített okból - létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülőket, továbbá saját jogú öregségi vagy özvegyi nyugdíjban részesülő személyeket, akiknek a családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a háromszorosát.

(2) A nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülők, saját jogú öregségi, és özvegyi nyugdíjasok részére nyújtott támogatás összegét 2.000 - 8.000,- Ft között kell megállapítani.

6. Bontott építőanyag juttatása

16. § (1) Szociális célú bontott építőanyagot igényelni a Hivatalnál lehet. A kérelmekről az igényelt anyagok pontos megjelölésével listát kell vezetni.

(2) Amennyiben önkormányzati építési beruházás során felhasználható építőanyag keletkezik, annak tárolásáról és nyilvántartásáról GAMESZ köteles gondoskodni. Az intézmény vezetője a rendelkezésre álló anyagokról tájékoztatja a Hivatalt.

(3) Ha valamely kérelemnek megfelelő építőanyag rendelkezésre áll, akkor a kérelmet el kell bírálni. A kérelmeket elbírálni érkezési sorrendben a szociális rászorultság igazoltsága esetén a Bizottság javaslatára a Polgármester jogosult.

(4) Szociálisan rászorulónak e § alkalmazásában azt a személyt kell tekinteni, akinek háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét.

(5) Az építőanyagot csak a kérelemben megjelölt célra szabad felhasználni. Az átadott építőanyagok kérelemhez kötött felhasználását a GAMESZ ellenőrzi.

7. Köztemetés költségei alóli mentesség

17. § (1) A polgármester a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezett személyt különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a megtérítési kötelezettség alól részben vagy egészben mentesíti.

(2) Különös méltánylást érdemlő körülmények különösen:

a) kórházi ápolással járó tartós táppénzes állomány (legalább 3 hónapos),

b) a kérelmező családjában az egy főre számított jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén annak másfélszeresét nem haladja meg,

c) jelentős elemi kár (1 éven belüli).

(3) A mentesség iránti kérelmet a Hivatalnál kell előterjeszteni, a fent felsorolt körülmények igazolásával, valamint a halotti anyakönyvi kivonat másolatának becsatolásával.

8. Záró rendelkezések

18. § (1) E rendelet 2021. június 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátásokról szóló 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet.

19. §6

20. § Ez a rendelet 2021. június 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

KÉRELEMa lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás megállapítására
kérelem lakhatashoz kapcsolodo telepulesi tam.docx



KÉRELEM
a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás megállapítására



A nyomtatványt kérjük olvashatóan kitölteni, illetve a megfelelő válaszokat aláhúzni, szíveskedjen.



1. Személyi adatok



1.1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:


1.1.1.Neve: ................................................................................................................................................................

1.1.2.Születési neve:

...............................................................................................................................................................

1.1.3.Anyja neve:

..............................................................................................................................................................

1.1.4.Születés helye, ideje: ..................................................................................................................

1.1.5.Lakóhelye: ................................................................................................ település


..........................................................utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

1.1.6. Tartózkodási helye: ................................................................................................ település .



..........................................................utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

 

1.1.7. Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ………………………………………………….

1.1.8.Állampolgársága: ..............................................................................................................................

1.1.9.Telefonszám (nem kötelező megadni):

............................................................................................................

1.1.10.E-mail cím (nem kötelező megadni):

.............................................................................................................



1.2. A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

1.2.1. c szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, vagy

1.2.2. c EU kék kártyával rendelkező, vagy

1.2.3. c bevándorolt/letelepedett, vagy

1.2.4. c menekült/oltalmazott/hontalan.



1.3. Kérelmezővel közös háztartásban (azonos lakcímen) élők száma: ………… fő.

1.4. Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:



 

A

B

C

D

 

Név

(születési név)

Születési helye, ideje (év, hó, nap)

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító Jele

1.




 

2.




 

3.




 

4.





5.




 



2. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:


A

B

C

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

ebből: közfoglalkoztatásból származó

 

 

 

 

 

 

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások







4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







6.

Egyéb jövedelem







7.

Összes jövedelem













3. Lakásviszonyok

3.1. A támogatással érintett lakás nagysága: ………….. m2.

 

3.2. A lakásban tartózkodás jogcíme: ………………………………………………………..


4. Nyilatkozatok


4.1. A lakhatáshoz kapcsolódó támogatást az alábbi szolgáltatóhoz kérem utalni:

(a megfelelő név aláhúzandó)

    

Földgáz Villamos energia Vezetékes ivóvíz- és szennyvíz



4.2. Az előző pontban megjelölt szolgáltatónál előrefizetős mérőkészülék működik-e?

(a megfelelő rész aláhúzandó)



IGEN NEM


{Azon személy részére, akinél készülék működik, a lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is [a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 22. § (1) bekezdése]}

 

4.3. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/a tartózkodási helyemen élek* (a megfelelő rész aláhúzandó),

b) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Jászfényszaru, 20................................................



..........................................................................
kérelmező aláírása

..........................................................................
a háztartás nagykorú tagjainak aláírása


 

* Ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik.



A kérelemhez csatolni kell:


  • Közös háztartásban élők elmúlt hónapra vonatkozó jövedelemigazolását:


  • munkaviszonyban állóknál munkáltatói igazolás,

  • vállalkozóknál NAV igazolás,

  • nyugdíjas esetén nyugdíjösszesítő,

  • alkalmi munka estén nyilatkozat.


  • A lakás nagyságának hitelt érdemlő módon való igazolását (tul. lap, használatbavételi engedély, adásvételi szerződés).


  • Lakcímigazolvány másolatát minden a lakásba bejelentett lakcímmel rendelkező személynek.


  • Tanulói jogviszonyban álló esetén iskolalátogatási igazolást



  • Szolgáltatói számlát (3 hónapnál nem régebbi)

2. melléklet

KÉRELEM és NYILATKOZAT rendkívüli települési támogatás igényléséhez
kérelem nyilatkozat_rk települési támogatás igényléséhez.docx



KÉRELEM és NYILATKOZAT

rendkívüli települési támogatás igényléséhez



A nyomtatványt kérjük olvashatóan kitölteni, illetve a megfelelő válaszokat aláhúzni, bekarikázni szíveskedjen.


I. Kérelmező adatai:


1. Kérelmező neve: ……………………………………………………………………………..

2. Kérelmező születési neve: …………………………………………………………………..

3. Kérelmező Társadalombiztosítási Azonosító Jele: …………………………………………..

4. Kérelmező születési helye, ideje: …………………………………………………………….

5. Kérelmező anyja neve: ………………………………………………………………………

6. Kérelmező családi állapota: (a megfelelő válasz aláhúzandó)

  1. egyedülálló

  2. házasságban él

  3. élettárssal él

  4. különváltan él

  5. elvált

  6. özvegy

8. Kérelmező állandó lakcíme:

…………..…. irányító szám ……………………..…………helység

…………………………. utca ………..hsz. ………… em. ……………. ajtó



8.1 Kérelmező tartózkodási helye:

…………..…. irányító szám ……………………..…………helység

…………………………. utca ………..hsz. ………… em. ……………. ajtó



8.2 Kérelmező levelezési címe:

…………..…. irányító szám ……………………..…………helység

…………………………. utca ………..hsz. ………… em. ……………. ajtó



II.1. Alulírott kérem, hogy részemre a rendkívüli települési támogatásra való jogosultságot szíveskedjenek megállapítani az alábbi indokkal (a megfelelő aláhúzandó):


Létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzet kialakulásának indoka:

  1. betegséghez kapcsolódó kiadások támogatása

1.1. gyógyszerköltséghez és gyógyászati segédeszközhöz

1.2. tartós (3 hónapot meghaladó), rendszeres orvosi ellenőrzést, kezelést igénylő

betegség esetén

  1. haláleset miatt,

  2. elemi kár esetén,

  3. válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

  4. gyermek iskoláztatásához

  5. gyermek fogadásának előkészítéséhez,

  6. nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz,

  7. gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz,

  8. gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul,

  9. legalább 1 éves munkaviszony után szociális ellátásra nem jogosult munkanélküli

  10. tűzifa juttatás,

  11. létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet.


Szöveges indokolása:


……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………









II. 2. Közös háztartásban élők adatai:

 

A

B

C

D

E

 

Név

(születési név)



Szül. helye, idő



Anyja neve



TAJ szám

Rokoni kapcsolat megjelölés

1.




 


2.




 


3.




 


4.






5.




 


6.







II.3. Jövedelmi adatok:


A

B

C

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

ebből: közfoglalkoztatásból származó

 

 

 

 

 

 

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék vagy iskoláztatási támogatás, gyermektartásdíj, árvaellátás)







4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

Járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







6.

Egyéb jövedelem







7.

Összes jövedelem








A családi egy főre jutó havi nettó jövedelme (ügyintéző tölti ki): ……………………. Ft/hó.

Megjegyzés: A kérelemhez mellékelni kell a jövedelemnyilatkozat valódiságának igazolására szolgáló iratokat, kivéve a családi pótlék, GYES és GYET igazolását.

III. Nyilatkozatok:


Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a jelen kérelemben foglalt közölt adatok és nyilatkozataim a valóságnak megfelelnek.


Felelősségem tudatában kijelentem, hogy életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó, ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik).


Kijelentem, hogy a rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)


Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez, valamint ahhoz, hogy a közölt adatokat a közös önkormányzati hivatal nyilvántartásában felhasználhassa.


Kijelentem, hogy az eljárásra való jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül értesítem az ellátást megállapító szervet.



Jászfényszaru, 20________________________





…………………………………………………

kérelmező vagy törvényes képviselőjének aláírása





1

Az önkormányzati rendeletet a Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 20. §-a hatályon kívül helyezte 2022. november 17. napjával.

2

A 14. § (1) bekezdése a Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2021. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 14. § (2) bekezdése a Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2021. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 14. § (3) bekezdése a Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2021. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 14. § (4) bekezdése a Jászfényszaru Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2021. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.